Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Altijd in de weer, met het weer, in Zuidhorn, 17 juli 2012.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 17 juli 2012
17 juli 2012

Het weer opgesteld om 21.00 uur :

Zon op morgen: 5.40 uur, zon hoogste stand: 13.45 uur,  zon onder: 21.51 uur.

Op de foto: VooraI in de ochtend geregeld zon boven de stad Groningen op 17 juli 2012.

                     Dinsdag een warme dag en geregeld de zon erbij !

De dinsdag was geen verkeerde dag. Maandagavond nog regen van betekenis 5.3 mm, overdag kwam daar uit een enkel buitje 0.2 mm bij. De wind was matig tot vrij krachtig uit WZW. De maximum temperatuur kon de warme grens overschrijden naar 20.5 C waardoor onze regio 1 van de warmsten was in  Nederland vandaag. De minimum temperatuur was 14.4 C. Vooral in de middag en avond meer bewolking. Totaal deze maand alweer 66.9 mm, totaal dit jaar: 399.4 mm !

Komende nacht verder toenemende bewolking en later lichte regen of motregen op nadering van een warmte front. Het wordt niet kouder dan ongeveer 14 graden.

Woensdag eerst veel bewolking en nog steeds kans op enige lichte regen of motregen. Het kwik kan opnieuw boven de warme grens uit komen,  20 tot 22 graden, later op de dag meer kans op zonneschijn. Er staat een matige en soms vrij krachtige Z/westelijke wind.

De rest van de week aanhoudend wisselvallig, temperaturen dalend naar ongever 18 graden en die weersverbetering........,lijkt er nog steeds aan te komen maar voorzichtigheid blijft geboden !!!!. Het wordt geen uitbundiog zomerweer met 25 tot 30 graden en diep blauwe luchten. Het Azoren hogedruk gebied probeert zch uit te breiden in onze regio maar of dat lukt en langdurig zal zijn ? De kans op normale temperaturen  van 20 tot 24 graden zijn mogelijk en afnemende neerslag kans en daar zijn we al heel blij mee.

Weerweetjes..............dan weet je het weer! Stijging van de watertemperatuur

In de diepte is de oceaan heel koud: ongeveer 4 graden. Kom je in de buurt van het oppervlak dan wordt het warmer en de laatste 100 meter heeft het water ongeveer dezelfde temperatuur. Nu hebben we met de oceaan niet veel te maken, maar in het binnenwater werkt het ook zo: warm water is licht en komt naar de oppervlakte, kouder water zakt naar beneden.

Het hangt dan van de kracht van de wind en de luchttemperatuur af hoe warm de `toplaag` wordt. Bij een rivier zijn altijd inhammen met ondiep water. Daar is het heerlijk zwemmen. Is het een paar dagen zomers, dan stijgt het water tot 25 graden of zelfs meer. En ook in de loop van de dag wordt het water steeds warmer. Maar in de buurt van de vaargeul wordt het snel kouder. Daar is het water te diep om overdag steeds warmer te worden. Dat gaat dus heel geleidelijk. Hoewel de grotere rivieren niet veel warmer worden bij een hete zomer. De Rijn en de Maas zijn zo´n 22 graden, zelden komt dat boven de 25 graden.

De warme "toplaag" laat zich ook ´s avonds gelden. De zon gaat dan weg en de warmte verzamelt zich in de bovenste meter(s). In de laag daaronder wordt het juist kouder, want daar mengt het met het water uit de diepte. Spring je ´s avonds dus lekker van de steiger af, dan kan je het heel koud krijgen, ook als het buiten nog warm is. Zeker in het begin van de zomer is het water dan verrassend koud. Het kan zijn dat het in de avondzon 25 graden zijn, maar het water bij een duik maar 15 graden is!

Hierover nog een leuke vuistregel voor binnenwateren: de zwemwatertemperatuur is ongeveer gelijk aan de gemiddelde temperatuur van de laatste 3 dagen.

Dit laatste is ook de reden waarom vissers de avond en de ochtend opzoeken. Vissen en algen hebben zuurstof nodig. In de diepte is weinig licht om de planten zuurstof te laten maken, en de concentratie is ook lager dan bij een lagere watertemperatuur . Ietsje onder de oppervlakte is meer zuurstof en voeding. Bovendien is er minder licht (en minder wind!), waardoor de vissen naar boven komen. En ze zien de vissersboten en de hengels ´s avonds minder goed door reflecties. ( Bron Ed Aldus)

Zonkracht morgen: Indien zonnig: 6.1, indien bewolkt : 3.1

ZONKRACHT:
Zonkracht 1-2 = geen verbranding
Zonkracht 3-4 = zwak, kans op verbranding
zonkracht 5-6 = matig,  gemakkelijk verbranding
zonkracht 7-8 = sterk, snel verbranding.

Waarneming om 21.00 uur:

* neerslag 8.00 uur tot 21.00 uur: 0.2 mm, afgelopen 24 uur: 5.5 mm, deze maand 66.9 mm, hele jaar: 399.4 mm.
*  temperatuur om 21.00 uur: 16.6 C
*  max. temp: 20.5 C                                                                                                 *  zwaarbewolkt
*  wind: WZW, max tot 7.8 meter per sec, kracht 3 tot 4
* barometer: 1018.7 hPa
* relatiefvochtigheid : 87 %


zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn