Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Altijd in de weer, met het weer, in Zuidhorn,  14 september 2013.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 14 september 2013
14 sept 2013-4

Het weer opgesteld op zaterdag 14 september 2013 om 17.00 uur

Op de foto: Vandaag bewolkt en perioden met regen, totaal 10.5 mm, omgeving Zuidhorn, 14 september 2013.

Zaterdag bewolkt en perioden met regen, zondag af en toe zon en tot de avond droog.

De zaterdag was bewolkt en nat. Er waren flinke perioden met regen en motregen. Totaal aan neerslag 10.5 mm de afgelopen 24 uur. Deze maand totaal 60.5 mm. De wind was eerst ZW en toen voelde het nog vrij zacht aan. In de middag even droog en het zwerk brak een beetje open en voorzichtig wat fletse zonneschijn, het kwik kon uitstromen tot 19.3 C. Later in de middag ruimende wind naar NW, toenemend tot vrij krachtig en afkoeling naar 15 graden. Zaterdagavond en nacht meest droog en opklaringen en ongeveer 11 graden. Zondag lijkt een aardige dag te worden, het is meest droog en af en toe wat zon. Later op dag toenemende bewolking op nadering van regen. De wind neemt dan ook later flink toe. De komende week verloopt zeer wisselvallig: van tijd tot tijd buien of perioden met regen, soms veel wind en met maxima van 13 tot 15 graden te koel voor de tijd van het jaar. Was september in het begin zo warm nu wordt dat weer te niet gedaan door de koelere periode die nu op het programma.

Weerweetjes............KNMI regenwaarnemers in het land !

Ons land heeft een netwerk van enkele tientallen automatische weerstations, waar continu metingen worden verricht van temperatuur, luchtdruk, straling, wind, vochtigheid en neerslag. De hoeveelheid neerslag kan echter over kleine afstanden sterk verschillen. Om de verdeling van de hoeveelheid neerslag nauwkeurig in kaart te brengen beschikt het KNMI naast het automatisch meetnet ook over een dicht netwerk van regenwaarnemers. De opstelling van de instrumenten en het instrumentarium voldoet aan internationaal door de Wereld Meteorologische Organisatie vastgestelde eisen.

Iedere ochtend om even voor negen uur ('s zomers een uur later) tappen zo'n 325 vrijwilligers handmatig de regenmeter af en meten zij zonodig de hoogte van de sneeuw met een liniaal. Bovendien melden ze of hagel is waargenomen. Tot halverwege de jaren negentig van de 20e eeuw vulden de waarnemers een neerslagkaart in die ze om de tien dagen naar De Bilt stuurden. Tegenwoordig worden de gegevens rechtstreeks naar de computer verzonden.

De neerslaggegevens zijn daardoor actueel beschikbaar voor geïnteresseerden, wat met name nuttig is bij grote hoeveelheden in korte tijd. Zodoende kunnen bij (dreigende) wateroverlast de zwaarst getroffen of kwetsbare gebieden snel in kaart worden gebracht en kan de overheid adequaat reageren met hulpverlening of beslissingen over schaderegelingen. Zonder de vrijwillige regenwaarnemers zou de neerslagkaart verre van volledig zijn. Klimaatveranderingen kunnen dan niet goed worden onderzocht.

De verdeling van de neerslag in het land wordt tegenwoordig ook aan de hand van radarbeelden in kaart gebracht. De neerslagradar houdt doorlopend in de gaten waar de neerslagintensiteit het grootst is en kan aan de hand van een serie beelden inschatten hoeveel in een bepaalde tijd op verschillende plaatsen is gevallen. De radarsombeelden van de neerslag zijn uiteraard niet zo nauwkeurig dan de handmatige metingen. Ze vormen wel een prima aanvulling op het meetnet, vooral voor buien die tussen de mazen van het net doorglippen. Ook worden ze gebruikt voor het bepalen van de klimatologische kans op extreme neerslaghoeveelheden. ( Bron KNMI)


Zonnige groet                                                                                                                                                                                               Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:










Weer-artikelen Zuidhorn