Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Altijd in de weer, met het weer, in Zuidhorn,  15 juni 2013.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 15 juni 2013
15 juni 2013-33

Het weer opgesteld op zaterdag 15 juni 2013 om 17.00 uur

Volgende update: zondagg 16 juni 2013 om 19.00 uur.

Zon op: zondag:  5.18 uur, onder om  22.02 uur


Op de foto: Fraaie "Hollandse wolkenluchten" en brede opklaringen in de middag, omgeving Niekerk, 15 juni  2013.

                                                             
                Zaterdag gaf regen, zon en veel wind !.

ZONKRACHT  6.2  zondag:  DUS NIET LANGER  dan 20 minuten onbeschermd zonnen !                                                                                                                De zaterdag begon met zon maar spoedig nam de bewolking toe opnadering van een zone van intensieve neerslag die van West naar Oost over ons land ging. Voor de regen nog even felle opklaringen en een "stekende" zon. Rond het middaguur stevige regen wat 4.5 mm aan neerslag opleverde. De regenzone verdween spoedig richting onze oosterburen en wat volgde waren felle opklaringen, prachtige Hollandse Wolkenluchten en op een enkel buitje na in de namiddag, droog weer met veel wind, windkracht 5 tot 6 met uitschieters tot in "kracht 7" met 56 km per uur. Totaal aantal uren zon tot 17.00 uur: 2.8 uur. De temperatuur liep op naar een maximum van 19.1 C na minimum van 10.1 C. totaal deze maand 20.7 mm aan neerslag.

Zaterdagavond opklaringen, maar van het westen uit enkele stevige buien en nog steeds een stevige wind, kracht 4 tot 6 en minimum van 11 graden.

Zondag wolkenvelden maar ook af en toe ruimte voor de zon. De wind doet het met matig en soms vrij krachtig rustiger aan dan de zaterdag. Het kwik loopt op naar ongeveer 19 graden en meest droog.

Verwachting voor begin volgende week is nog steeds zeer twijfelachtig. Krijgen we hoog zomer met maxima ruim boven de 25 of zelfs ruim daar boven, of blijven wij in het noorden met 20 tot 22 graden en af en toe buien steken. De geleerden zijn er niet over uit, de computermodellen ook niet dus we laten ons maar rustig verrassen.

Weerweetjes, wat is een kring om de zon ?

Kring om de zon is een halo: een verschijnsel waarbij  het licht wordt gebroken door ijskrisstallen.
De halo kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer er sprake is van vrij dichte sluiierbewolking. In deze bewolking zijn veel ijskristalletjes aanwezig die het zonlicht op een fraaie manier breken.

Er kan sprake zijn van een kleine of grote kring om de zon. Soms is de kleine kring niet geheel zichtbaar, maar is op dezelfde hoogte als de zon links of rechts een fel gekleurde vlek zichtbaar. Dit worden bijzonnen genoemd.

En kring om de zon kondigt vaak een weersverandering/slechtering aan. Het is eigenlijk een soort regenboog op grote hoogte !


Het weer in Zuidhorn om 17.00 uur op 15 juni 2013

                                                                                                                           

* halfbewolkt na lichte regenbui

* barometer: 1009.9 hPa

* temperatuur om 17.00 uur: 16.5 C

* wind: WZW, max 12.5 meter per sec, kracht 5 tot 6.

* relatiefvochtigheid : 56 %

zonnige groet
Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:










Weer-artikelen Zuidhorn