Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Altijd in de weer, met het weer, in Zuidhorn, 14 juli 2012.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 14 juli 2012
14 juli 2012-5

Het weer opgesteld om 20.00 uur :

Zon op morgen: 5.36 uur, zon hoogste stand: 13.45 uur,  zon onder: 21.54 uur.

Op de foto: Vandaag droog en in de middag kwam hier de zon goed door en werd het nog 19.6 C, elders in het land wateroverlast, Jachthaven Briltil, 14 juli 2012.

                     Droog en perioden met zon, elders in het land  wateroverlast !

De zaterdag verliep zeer gunstig voor onze regio. Elders in het land stevige  buien met wateroverlast in o.a. Urk en  Amsterdam. Zuidhorn hield het op een paar spetters in de ochtend na droog. Net ten zuiden van Zuidhorn trokken ook buien dus we hebben de "regendans" net ontsprongen. Hoorn (N-Holland) 51 mm over de afgelopen 24 uur elders tussen de 30 en 50 mm het houdt daar niet op, komen wij nog goed weg de laatste tijd. Hier de afgelopen 24 uur slechts 0.2 mm en tot 20.00 uur 3.9 uur zon ! Maximum temperatuur 19.6 C.

Komende nacht opklaringen en ongeveer 12 graden.

Zondag af en toe zon maar ook weer kans op een [paar buien en 18 graden bij een matige westelijke wind.

De rest van de week dagelijks kans op een paar buien, maar ook droge perioden en ongeveer 17 tot 19 graden, later tijdelijk iets warmer.

Is er dan helemaal geen mooiweer aan de horizon? Nou, dan moeten we heel ver vooruit kijken, want zoals het nu lijkt, pas na volgende weekend afnemende neerslag kansen en iets oplopende temperaturen. Er zullen komende week best wel goede momenten zijn en als de zon even langdurig schijnt zit je met 20 tot 22 graden al goed. Probeer van de goede momenten te genieten, het is even niet anders.

Weerweetjes........dan weet je het weer, ..............!

Kritiek op het weer en de weermannen, terecht of niet !

De laatste weken is er weer veel kritiek op het weer en de weersvoorspellingen. Ten eerste is het een weersverwachting en geen weersvoorspelling, voorspellers kijken in een glazenbol en dat doen weermannnen niet, mag ik aannemen.

Eerst iets over de zomers: de laatste jaren zijn de zomers tegenvallend, opzich niets nieuws, de zomers in Nederland zijn altijd wisselvallig, hoort bij het zeeklimaat. Als ik nu kijk naar de weerkaart van Europa op dit moment zie ik koelte boven West-Europa en hitte van Spanje tot Turkije en deels op de Balkan, niets bijzonders, niets vreemds, is al honderden jaren zo.

Alleen de laatste 10-15 jaar is er sprake van een sterkere opwarming en dat kan warmere zomers opleveren, maar warm is niet altijd mooi weer. Er kan meer neerslag vallen dus meer bewolking dus tegenvallend weer. De zomer van 2003 en 2007 waren boven gemiddeld en dan krijg je, mede door de media en weerbureaus, die dan roepen dat we deze zomers steeds meer krijgen. Maar het weer is en blijft wisselvallig, er zijn warme maanden maar ook te koude maanden ook de afgelopen 15 jaar.

We zouden geen Elfstedentochten meer krijgen en schaatsen wordt een unicum, nou de laatste jaren stonden we ieder jaar op de schaats met bijna een Elstedentocht. We zouden 2 hittegolven krijgen in 2011, ik wacht er nog op !

Het weer is wel extremer geworden maar je moet niet iedere zware bui toeschrijven aan de opwarming, dat is te gemakkelijk. Als ik hoor dat er weer ergens overstromingen zijn geweest en dat waren dan de ergste sinds 80 jaar, dan denk ik, o dus 80 jaar geleden gebeurde het ook, Nu komt iedere windhoos, hagelbui , onweer enz, via de media onder de aandacht. Vroeger wisten we niet wat er allemaal in de wereld gebeurde en toen gebeurden ook deze dingen maar die merkten we niet of nauwelijks op. Dus ik blijf van mening dat ondanks de opwarming er nog steeds koude winters kunnen voorkomen en hete en zonnige zomers maar ook natte en koele zomers. De jaren zestig had een aantal beruchte natte en koele zomers.

Het weer komt zoals het komt en als er een bepaalde stromingspatroon hardnekkig is, dan gaat dit niet zomaar over in een ander weertype. Misschien krijgen we dit jaar wel weer een warme zonnige nazomer en dan begint het gemekker weer van, "nu ik aan het werk moet, is het weer mooi weer". Het weer houdt geen rekening met verlofdagen, vakantiedagen, brugdagen, feestdagen, adv. dagen of wat al niet meer.

En dan de weersverwachtingen die nooit kloppen. Het is onmogelijk een weersverwachting op maat te maken. Als er in het Noorden buien worden verwacht dan is niet aan te geven, waar, wanneer en hoeveel regen er naar beneden komt. De ene plaats krijgt regen de ander krijgt niets, en dan hoor je kreten van, "Ze zitten er weer helemaal naast", volkomen onterecht. Je kunt niet zeggen dat om 13.35 uur in Zuidhorn 3.2 mm naar beneden komt, de volgende bui om 14.40 uur en om 14.58 uur een bui in Zoutkamp, dat kan gewoon niet.

Mensen willen dat blijkbaar en dat is ook niet zo gek, er zijn weersites waar je je postcode kunt intoetsen en dan krijg je deze verwachtingen, 14 dagen vooruit !!!! die niet betrouwbaar zijn. Hetzelfde geldt voor buienradar, ik kijk alleen naar de situatie zoals die kortgeleden is geweest en de actualiteit, maar verwachting van 2, 3 of 24 uur voorruit is niets waard, klopt vaak niet, zeer onbetrouwbaar en geeft alleen maar teleurstellingen. Als een regenstoring 50 km zuidelijker gaat dan verwacht dan heeft de een mooi weer en de ander zit in de regen. 50 km elders in ons land is veel maar op een weerkaart een geringe afstand.

Het weer aan de kust wijkt vaak af van de rest van het land, vooral in het voorjaar. Bij een weertype met vorming van stapelbewolking in het voorjaar krijg je boven land in de loop van de dag na een zonnig ochtend, door opwarming van de zon, vorming van stapelbewolking en minder zon. Aan de kust en boven zee blijft het dan zonnig omdat het koude zeewater geen opwarming geeft waardoor zich geen bewolking kan vormen. Zo krijg je in een smalle kuststrook van ongeveer 5 km zonnig weer, maar landinwaarts bewolking en de mensen landinwaarts blijven dan thuis terwijl ze niet verwachten dat de zon aan de kust volop schijnt. Dan krijgen de weermannen de schuld dat dit niet duidelijk wordt aangegeven maar dat is niet terecht. Er wordt vaak in de weersverwachting aangegeven dat aan de kust de meeste zonneschijn komt.

Het blijft moeilijk om het iedereen naar de zin te maken. Maar ik zeg altijd : Het weer komt zoals het komt,  klagen over het weer is een zinloos gebeuren, de  enige manier is dan maar om te emigreren dan ben je er vanaf ! Blijkbaar wil men niet accepteren dat men het weer niet in de hand heeft. Dat moet ook maar zo blijven !

Zonkracht morgen: Indien zonnig: 5.9, indien bewolkt : 2.9

ZONKRACHT:
Zonkracht 1-2 = geen verbranding
Zonkracht 3-4 = zwak, kans op verbranding
zonkracht 5-6 = matig,  gemakkelijk verbranding
zonkracht 7-8 = sterk, snel verbranding.

Waarneming om 20.00 uur:

* neerslag 8.00 uur tot 20.00 uur: 0.0 mm, afgelopen 24 uur: 0.2 mm, deze maand 54.4 mm, hele jaar: 386.9 mm..
*  temperatuur om 20.00 uur: 16.7 C
*  max. temp: 19.6 C                                                                                                 *  halfbewolkt
*  wind: WNW, max tot 4.8 meter per sec, kracht 3
* barometer: 1004.7 hPa
* relatiefvochtigheid : 76 %


zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn