Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Altijd in de weer, met het weer, in Zuidhorn,  13 september 2013.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 13 september 2013
13 sept 2013-1

Het weer opgesteld op vrijdag 13 september 2013 om 16.00 uur

Op de foto: Vandaag in de ochtend fraaie hoge bewolking, cirrus, op nadering van een weersverslechtering, Zuidhorn, 13 september 2013.

Vrijdag tot de avond droog en warme dag, zaterdag herfst met regen en weind en maximaal 16 graden.

De vrijdag was een meevallende dag. Er waren perioden met zon ook bewolking en tot de avond droog. Van de eerste zone met regen uit het westen bleef weinig over. Het kwik kon opnieuw de warme grens overschrijden en het werd 20.8 C. Afgelopen nacht nog fris met een minimum van  9.6 C. de zon scheen tot 16.00 uur 4.4 uur. Vanavond neemt de kans op enige motregen wel verder toe en koelt het af naar ongeveer 13 graden. Zaterdag komt de herfstmachine aardig opgang met perioden met regen en maximaal 16 graden en toenemende wind. De  zondag heeft even een adem pauze en met wat geluk zon en meest droog. De volgende week is ronduit wisselvallig, soms wat zon, van tijd tot tijd buien een matige tot krachtige westelijke wind en met een maximum van 13 tot 15 graden ruim 4 graden onder normaal voor de 2e decade van september. De herfst is nu echt goed opgang gekomen en de zomer.......die lijkt zover weg en langeleden.....

Weerweetjes............onweersverklikkers aan het zwerk !

Onweer wordt vaak al dagen tevoren in de weerberichten aangekondigd. Voor de kortere termijn kunnen we uit allerlei veranderingen in het weer afleiden dat er onweer op komst is. Opmerkzaamheid kan handig zijn tijdens vakanties en bijvoorbeeld wandel- en fietstochten zeker wanneer we verstoken zijn van internet, radio of tv. Als de onweerskansen toenemen kunnen we dat soms al een dag tevoren zien aan de bewolking of merken aan een toename of draaiing van de wind en het zwoelere weer.
Onweerskansen verraden zich door wolken met opbollende torentjes, zogenaamde castellanuswolken.

Zelfs als er nog nauwelijks bewolking is, zijn de veranderingen in het weer vaak al zichtbaar. Als bijvoorbeeld de strepen van vliegtuigen langzaam oplossen of uitdijen of als de lucht vol raakt met windveren gaat het meestal mis. Opbollende stapelwolken luiden in veel gevallen een weersverandering in, zeker als ook de wind aantrekt en ook de hoeveelheid bewolking toeneemt.

Onweerskansen verraden zich soms al een dag tevoren door wolken die het uiterlijk hebben van een langgerekte bank met opbollende torentjes van kastelen. In de meteorologie wordt dat kanteelvormige wolkentype aangeduid als altocumulus castellanus.

Soms is die bewolking 's ochtends al te zien waarna de lucht weer volledig opklaart. Meestal is dat dan maar tijdelijk en uiteindelijk ontwikkelen zich in de middag of avond de enorme stapelwolken die uitgroeien tot onweersbuien. De kans op onweer is dan ook het grootst. In berggebieden vormen de buienwolken zich meestal eerst bij de bergtoppen, terwijl in het dal de zon nog lange tijd blijft schijnen.


Zonnige groet                                                                                                                                                                                               Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:










Weer-artikelen Zuidhorn