Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Altijd in de weer, met het weer, in Zuidhorn,  13 mei 2013.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 13 mei 2013
12 mei 2013-23

Het weer opgesteld op maandag 13 mei 2013 om  19.30 uur

Volgende update: dinsdag 14 mei 2013 om 19.00 uur.

Zon op: dinsdag: 5.48 uur, onder om 21.24 uur

Op de foto: Vandaag meest bewolkt, geen blauwe luchten afgewisseld door bewolking.                                                                                                                                           Maandag meest bewolkt met in de ochtend regen.

De maandag begon met perioden met regen, in de middag meest droog en later enkele opklaringen. De minimum temperatuur was 8.2 C en overdag niet warmer dan 13.8 C. Totaal aan neerslag  3.0 mm, totaal deze maand 21.9 mm, totaal dit jaar 179.3 mm. Ook op lange termijn komt er geen einde aan dit wisselvallige weer, regen kunnen we wel gebruiken maar niet iedereen zit daar op te wachten. De temperaturen zijn onder normaal.

Vannacht zijn er opklaringen en nog kans op een bui. Later toenemende bewolking. De minimumtemperatuur ligt rond 7 graden. De wind is zuidwest, matig.

 
Dinsdag overdag bewolking mogelijk eerst nog wat zon. In de loop van de middag regen. De middagtemperatuur ligt rond 13 graden. De wind is zuidwest, matig, aan de kust vrij krachtig.

De verdere verwachtingen: Veel bewolking en iedere dag perioden met regen of buien. Middagtemperaturen onder de normaal, 13 tot 15 graden.

Onweer: De kans op onweer neemt vanaf mei sterk toe ! 

Wanneer onweer wordt verwacht moet altijd rekening worden gehouden met een kans op lokaal heftig weer, zoals windstoten, zware regen of hagel. Hoe groot die kansen zijn wordt in de weersverwachtingen verwoord. Hoe zwaar de buien worden is in de regel pas kort tevoren vast te stellen.

Zware onweersbuien zijn meestal het gevolg van een toevallige samenloop van omstandigheden, zoals grote temperatuurverschillen, vochtige lucht en een sterke wind op grote hoogte in de atmosfeer. Bovendien hangt de intensiteit van het onweer af van het tijdstip van de dag waarop de buien passeren. In de zomerperiode is de kans op zware buien in de avond en het begin van de nacht in het algemeen het grootst.

De activiteit van de buien kan lokaal verschillen. De buien kunnen zich beperken tot een deel van het land, maar kunnen zich ook groeperen tot een actieve buienlijn of een buiengebied dat over een groter deel van het land trekt.

Op de ene plaats kunnen tientallen millimeters regen vallen, terwijl het op enkele kilometers afstand droog blijft. Ook windstoten en hagel kunnen heel plaatselijk optreden en op de ene plaats heftiger zijn dan elders.Uit de tijd tussen bliksem en donder is af te leiden of het onweer in de buurt is. Het geluid legt in drie seconden een afstand van ongeveer 1 kilometer af. Als de donderklap binnen 10 seconden na de bliksemontlading volgt is het onweer gevaarlijk dichtbij.

In het verkeer kan onweer gevaar opleveren, niet alleen vanwege windstoten en zware regen maar ook omdat talrijke bliksemflitsen verblindend kunnen zijn. Bron KNMI.


Het weer om 19.00 uur in Zuidhorn ( gr )

* zwaarbewolkt .

* barometer: 1010.0 hPa

* temperatuur om 19.00 uur: 10.0 C

* wind: WZW, max 4.5 meter per sec, kracht 3 .

* relatiefvochtigheid : 61 %

zonnige groet
Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn