Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Altijd in de weer, met het weer, in Zuidhorn,  10 mei 2013.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 10 mei 2013
10 mei 2013

Het weer opgesteld op vrijdag 10 mei 2013 om  20.30 uur

Volgende update: zaterdag 11 mei 2013 om 19.00 uur.

Zon op: zaterdag:  5.54 uur, onder om 21.21 uur  

Op de foto:  Vandaag veel bewolking en enkele buitjes, de zon kwam mondjesmaat te voorschijn, veel wind, 10 mei 2013 uur.


           Vrijdag veel wind, weinig zon en enkele buitjes!


Zaterdag: Zonkracht: 5.1, niet langer dan 20 minuten onbeschermd zonnen !

De vrijdag gaf in de ochtend wat zon, verder meest bewolkt en enkele buitjes,  0.5 mm. De wind was z/west en matig tot krachtig met uitschieters tot in kracht 7. Na een minimum van 8.0 C overdag niet warmer dan 15.8 C, maar door de wind voelde het veel kouder aan. We zijn een beetje verwend na de warmere dagen die we hebben gehad. Uren zon vanadaag 0.9 uur en  0.5 mm neerslag.

Morgen begint de dag met vrij veel bewolking en in de loop van de ochtend enkele buien. Bij deze buien zijn windstoten mogelijk. In de middag is er af en toe zon maar een bui blijft dan ook mogelijk. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 14 graden en de zuidwestelijke wind is matig en aan de kust vrij krachtig.

Verder verwachtingen: Wisselvallig en middagtemperaturen rond of net onder normaal.                                                                                                                                                                                                                                                               Onweer: De kans op onweer neemt vanaf mei sterk toe !   

Wanneer onweer wordt verwacht moet altijd rekening worden gehouden met een kans op lokaal heftig weer, zoals windstoten, zware regen of hagel. Hoe groot die kansen zijn wordt in de weersverwachtingen verwoord. Hoe zwaar de buien worden is in de regel pas kort tevoren vast te stellen.

Zware onweersbuien zijn meestal het gevolg van een toevallige samenloop van omstandigheden, zoals grote temperatuurverschillen, vochtige lucht en een sterke wind op grote hoogte in de atmosfeer. Bovendien hangt de intensiteit van het onweer af van het tijdstip van de dag waarop de buien passeren. In de zomerperiode is de kans op zware buien in de avond en het begin van de nacht in het algemeen het grootst.

De activiteit van de buien kan lokaal verschillen. De buien kunnen zich beperken tot een deel van het land, maar kunnen zich ook groeperen tot een actieve buienlijn of een buiengebied dat over een groter deel van het land trekt.

Op de ene plaats kunnen tientallen millimeters regen vallen, terwijl het op enkele kilometers afstand droog blijft. Ook windstoten en hagel kunnen heel plaatselijk optreden en op de ene plaats heftiger zijn dan elders.Uit de tijd tussen bliksem en donder is af te leiden of het onweer in de buurt is. Het geluid legt in drie seconden een afstand van ongeveer 1 kilometer af. Als de donderklap binnen 10 seconden na de bliksemontlading volgt is het onweer gevaarlijk dichtbij.

In het verkeer kan onweer gevaar opleveren, niet alleen vanwege windstoten en zware regen maar ook omdat talrijke bliksemflitsen verblindend kunnen zijn. Bron KNMI.


Weerweetjes..............11 - 14 mei IJSHEILIGEN

Voor ijsheiligen de bloemen buiten,
veelal kun je daar naar fluiten,
wacht af tot ze zijn voorbij,
de bloemen zijn u daarvoor blij.

Het kan vriezen tot in mei,
tot de IJsheiligen zijn voorbij,
Mamertus en Pancraas,
Servatius en Bonifaas.

Pancraas. Servaas en Bonifaas,
geven ijs en vorst helaas.


Het weer om 20.30 uur in Zuidhorn ( gr )

* zwaarbewolkt.

* barometer: 1012.9 hPa

* temperatuur om 20.30 uur: 13.4 C

* wind: ZW, max 9.8 meter per sec, kracht 4 tot 5 .

* relatiefvochtigheid : 69 %

zonnige groet
Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn