Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Aanhoudend warm en volgende week mogelijk zeer warm zomerweer !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 8 september 2016
8 sept 2016

Weerspreuk: Als de R is in de maand, is het weer niet altijd meegaand.

       Als de spinnen vlijtig weven, zullen we mooi weer beleven

 


Op de foto: Mooie blauwe luchten en wederom zomers warm in september op 8 sept 2016.

                          Vrijdag opnieuw zonnig en 23.7 C

Het zomers toetje is een behoorlijke toet geworden. Waren we al blij met een aantal mooie dagen eind augustus, in september gaat het nazomer feest gewoon door en het einde is nog niet in zicht.

Hadden we op de donderdag een maximum van 26.4 C en 10.8 uur de zon erbij, op de vrijdag deden we het nog dunnetjes over. Er was weinig bewolking, de mistbanken losten in de ochtend snel op en het werd zonnig. Het werd maximaal 23.7 C. De zuidwestelijke wind was zwak tot matig. In de avond lossen de stapelwolken op en de nacht naar zaterdag verloopt helder. De wind draait naar het zuid/oost en de minimumtemperatuur rond 12 graden.

Zaterdag overdag is het opnieuw vrij zonnig, alleen sluierbewolking. In de loop van de avond wordt de bewolking van het westen dikker en dan is wat lichte regen mogelijk maar veel zal het niet zijn. Het wordt weerzomers warm met middagtemperaturen rond de 26 graden. De zuidenwind is zwak tot matig.

Zondag leek de minste dag te worden maar dat valt ook wel mee, het is meest droog en 22 tot 24 graden is bepaald geen verkeerde dag.

En dan daarna: Vrijwel droog en zomers warm. Vanaf maandag grote kans op zeer warm weer, 26 tot 28 graden met vooral op dinsdag en woensdag op veel plaatsen tropische temperaturen (30 graden of hoger). Op donderdag neemt de kans op een (onweers)bui toe en volgt mogelijk afkoeling. Is dit weer extreem ? Nee maar wel bijzonder !

Volgende week weer op herhaling ? Vanaf maandag lijkt de zomer weer helemaal door te gaan, maar wijzigingen voorbehouden, de onzekerheid is groot, waarschijnlijk droog, zonnige perioden en warm tot zeer warm voor de tijd van het jaar met maximumtemperaturen tussen 25 en 30 graden. Het lijkt wel zomer en dat in september. We wachten af of het werkelijk zover komt.

September 2006: recordwarme maand:

In september 2006 was het langdurig warm en dit leidde tot de warmste septembermaand in 300 jaar. De gemiddelde maandtemperatuur lag 4 graden boven het langjarig gemiddelde, de norm. Normaal voor september zijn twee dagen met maximumtemperaturen boven de zomerse grens van 25 graden, in 2006 werden het 8 zomerse dagen.

Tien jaar later wordt weer een poging gedaan om een extreem warme september in de klimaatboeken te laten komen, met alle onzekerheden die er voor de lange termijn zijn. In ieder geval blijft de temperatuur de eerstkomende 10 dagen nog flink boven normaal met zicht op nog enkele zomerse dagen extra. De minst warme dag wordt eigenlijk alleen zondag, met naar verwachting 20 tot 25 graden. Brfon Meteo Consult.

zonnige groet

Gerard Kiewiet

  • 8 sept 2016-1

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn