Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Aanhoudend overdag ruim in de plus, in de nacht meest lichte vorst !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 22 januari 2017
22 jan 2017-1

Op de foto: De zon heeft veel kracht overdag in de schaduw blijft het vriezen, in de zon ruim boven het vriespunt, 22 jan 2017. De zon kwam aan het einde van de maandag de 23e te voorschijn. Verder nog sneeuwresten op 24 jan in haven  Briltil en grote ijsschotsen.

DE DAGEN WORDEN ALWEER LANGER: Het is nu half januari en je merkt duidelijk dat de middagen lengen. Het scheelt inmiddels een half uur met december. De ochtenden niet, de zonsopgang is slechts luttele minuten eerder. Het langer worden van de dagen gaat pas sneller na 2 februari. Dan merk je dat de avonden langer licht blijven. Niet voor niets wordt deze dag Maria Lichtmis genoemd.  Het langer worden van de dagen is van groot belang voor de temperatuur van de grond. 17 maart is een belangrijke datum. De weerspreuk zegt: met St Geertruid komt de warmte de grond uit.

Weerspreuk: Januari komt ons verklaren, dat men turf en hout moet sparen.
Daarna komt nog de tijd, dat men op de schaatsen rijdt.

Ik hoor alleen maar via de media dat de winter januari op de kaart zet, nou ik vind deze winter helemaal niets voorstellen, dan weer geen vorst in de nacht, overdag ruim in de plus dan weer lichte vorst en op een enkele plaats toevallig strenge vorst. Omdat alle omstandigheden soms meewerken ( windstil, onbewolkt en sneeuwdekje) dan een uitspatting van de winter. Maar verder  gewoon huis en tuin en keuken winterweer. En dan hebben we het nog niet gehad over als die schaatsers die zo nodig het ijs op moeten terwijl het eigenlijk niet kan. En als ze er doorzakken dan moeten de hulpdiensten uitrukken. Zag gisteren op tv een moeder schaatsen met een kinderwagen op het ijs wat onbetrouwbaar is, je moet er niet aan denken als de kinderwagen met baby door het ijszakt. Wat mij betreft:  als het ijs onbetrouwbaar is en toch het ijs op gaan en er doorzakken de kosten van de hulpverleners verhalen op de schaatsers die zo nodig het ijs op moeten.

Vroeger ging je pas over schaatsen praten als het ijs er lag. Nu hebben ze het al over schaatsen als het nog niets eens heeft gevroren omdat de verwachtingsmodellen zo "goed" zijn ! We zouden transport kou krijgen 2 weken geleden, het is slechts een stralings wintertje geworden. Maar een kinderhand is snel gevuld in een "opwarmend" klimaat ! en als de minimum temperaturen voor de media niet koud genoeg zijn komen ze met temperaturen op klomphoogte (10 cm boven het maaiveld) die lager zijn dus meer indruk maken of gevoelstemperaturen op de proppen.

Afgelopen nacht geen vorst in de weerhut, het kwik bleef steken op  + 0.1 C in de plus. In onze regio geen neerslag maar bijvoorbeeld Friesland gisteravond wel lichte neerslag.

De dinsdag zelf begon met mist overgaand in nevel. De zon kwam er niet aan te pas. Het werd niet meer dan 1.0 C na een nacht van  +0. 1 C dus bijna geen verschil tussen dag en nacht, reden is de hardnekkige bewolking. De barometer wel weer stijgend naar 1029.3 Hpa.

In de nacht van dinsdag op woensdag is er vrij veel bewolking en mogelijk een opklaring. Het blijft meest droog. De minimum temperatuur rond nul dus wederom geen echte vorst. De wind is zuidoostelijk en zwak tot matig.

Woensdag overdag komt de zon  op steeds meer plaatsen tevoorschijn, maar dan is het mogelijk al middag.De maximumtemperatuur wordt ongeveer 3 graden. De wind is zuid tot zuidoost en zwak tot matig.

Vooruitzichten: Rustig en droog winterweer met zonnige perioden. Maximumtemperaturen meestal enkele graden boven nul, aan het einde van de week waarschijnlijk iets oplopend. 's Nachts overwegend lichte vorst, nee die vorst is nog niet weg. En het is droog wat willen we nog meer.

 

Zonnige groet

Gerard Kiewiet

  • 22 jan 2016
  • 23 jan 2017
  • 24 jan 2017.4
  • 24 jan 2017.5

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn