Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Altijd in de weer, met het weer, in Zuidhorn,  12 mei 2013.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 12 mei 2013
12 mei 2013-12

Het weer opgesteld op zondag 12 mei 2013 om  19.30 uur

Volgende update: maandag 13 mei 2013 om 19.00 uur.

Zon op: maandag: 5.48 uur, onder om 21.24 uur

Op de foto: Overdag flinke perioden met zon en droog, fraaie Hollandse wolkenluchten, wel veel wind, Zuidhorn, 12 mei 2013.


    Zondag overdag droog, veel wind maar ook veel zon.


Maandag: Zonkracht: 5.5, niet langer dan 20 minuten onbeschermd zonnen !

De zondag verliep best aardig. In de nacht nog enige regen, 4.8 mm, overdag op een enkele spetter na droog. De wind was wel nadrukkelijk aanwezig, maar tijdens langdurige opklaringen kon het kwik nog oplopen naar 14.4 C. De wind was matig tot vrij krachtig. Totaal scheen de zon vandaag 5 uur. In de namiddag nam de bewolking toe en verdween de zon.  De verwachte buien voor zondag waren er wel maar niet in onze regio, zo zie je maar dat het altijd maar afwachten is waar de buien vallen en of ze ook vallen, wij kwamen op deze moederdag dus goed weg.

Komende avond bewolkt en later regen, ook komende nacht regen en mogelijk morg vroeg ook nog kans op enige regen.                                                                                                                      Maandag overdag bewolkt en wat regen, vooral in de ochtend, in de middag mogelijk enkele opklaringen en m aximaal 14 graden.                                                                                                                                                                                                      De rest van de week:aanhoudend wisselvallig, dagelijks enige regen of buien en maximum van 13 tot 15 graden, de nachten verlopen vorstvrij dus de ijsheiligen laten ons dit jaar links liggen. De temperaturen blijven dus onder normaal voor half mei.                                                                                                                                                                                                  Onweer: De kans op onweer neemt vanaf mei sterk toe !  

Wanneer onweer wordt verwacht moet altijd rekening worden gehouden met een kans op lokaal heftig weer, zoals windstoten, zware regen of hagel. Hoe groot die kansen zijn wordt in de weersverwachtingen verwoord. Hoe zwaar de buien worden is in de regel pas kort tevoren vast te stellen.

Zware onweersbuien zijn meestal het gevolg van een toevallige samenloop van omstandigheden, zoals grote temperatuurverschillen, vochtige lucht en een sterke wind op grote hoogte in de atmosfeer. Bovendien hangt de intensiteit van het onweer af van het tijdstip van de dag waarop de buien passeren. In de zomerperiode is de kans op zware buien in de avond en het begin van de nacht in het algemeen het grootst.

De activiteit van de buien kan lokaal verschillen. De buien kunnen zich beperken tot een deel van het land, maar kunnen zich ook groeperen tot een actieve buienlijn of een buiengebied dat over een groter deel van het land trekt.

Op de ene plaats kunnen tientallen millimeters regen vallen, terwijl het op enkele kilometers afstand droog blijft. Ook windstoten en hagel kunnen heel plaatselijk optreden en op de ene plaats heftiger zijn dan elders.Uit de tijd tussen bliksem en donder is af te leiden of het onweer in de buurt is. Het geluid legt in drie seconden een afstand van ongeveer 1 kilometer af. Als de donderklap binnen 10 seconden na de bliksemontlading volgt is het onweer gevaarlijk dichtbij.

In het verkeer kan onweer gevaar opleveren, niet alleen vanwege windstoten en zware regen maar ook omdat talrijke bliksemflitsen verblindend kunnen zijn. Bron KNMI.


Weerweetjes..............11 - 14 mei IJSHEILIGEN

Voor ijsheiligen de bloemen buiten,
veelal kun je daar naar fluiten,
wacht af tot ze zijn voorbij,
de bloemen zijn u daarvoor blij.

Het kan vriezen tot in mei,
tot de IJsheiligen zijn voorbij,
Mamertus en Pancraas,
Servatius en Bonifaas.

Pancraas. Servaas en Bonifaas,
geven ijs en vorst helaas.


Het weer om 19.30 uur in Zuidhorn ( gr )

* zwaarbewolkt .

* barometer: 1014.3 hPa

* temperatuur om 19.30 uur: 10.8 C

* wind: WZW, max 7.8 meter per sec, kracht 4 .

* relatiefvochtigheid : 78 %

zonnige groet
Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn