Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Wat een grote prijzen……….

Door : Barry
Datum : 8 januari 2013
Krabbeltjelogo

Met verbazing stil gestaan bij het verlaten van het jaar 2012. Zoals voorspeld was werd er een record omzet met Sinterklaas gemaakt, werden de winkels bijna leeggeplunderd, zaten de duurste restaurants afgeladen vol en ging er met Oud & Nieuw voor meer dan 70 miljoen euro de lucht in (het clandestiene deel niet meegerekend). Dan denk je :” Zo slecht hebben we het niet!”, althans een groot deel heeft het nog niet zo slecht.

Velen hebben met een karig inkomen op gepaste wijze waarschijnlijk een heerlijk gepast Kerst en Oud & Nieuw gevierd en misschien genoten van het vuurwerk van de buren. Zo kun je op het laatste redelijk besparen.

Maar ja, er spelen op de laatste dag van het jaar en op Nieuwjaarsdag, nog andere factoren die het leven van enkelingen drastisch kunnen veranderen. Ging op Oudejaars Avond er geen hoofdprijs van 30 (ja DERTIG!!) miljoen euro uit op respectievelijk 1 vol lot of de helft op een ½ lot. Verschrikkelijk dat zulke prijzen kunnen vallen want wat zouden enkele honderden, misschien duizenden blij zijn geweest met een prijsje van 1000 euro of misschien ietsjes meer. Een extra premietje aan het eind van het jaar. Waarom 1 of 2 personen zoveel? 30 miljoen euro kan gemakkelijk verdeeld worden in 300 x 100.000 of 3000 x 10.000 of 30.000 x 1000 of 60.000 x 500 euro. Wat waren er dan veel mensen blij geweest en zou die ene met die 30 miljoen nu zo gelukkig zijn geworden?

Nog niet van de schrik bekomen of de meest agressieve loten verkopende organisatie, de POSTCODE loterij, komt op Nieuwjaarsdag met gigantische bedragen op de proppen waarbij wederom met miljoenen wordt gesmeten door personen die stuk voor stuk geen krimp hebben en waarschijnlijk voor Balkende norm overstijgende salarissen net doen of de gewonnen bedragen door hen zelf uit de achterzak worden betaald. Ook hier weer mensen met vele tonnen, sommigen pas lid (!) , anderen met miljoenen aan de haal terwijl velen wederom met een kleine prijs hun dure december maand hadden zien willen aanvullen. Dan zie je nog blije mensen die het hun buren gunnen maar ook sommige mensen die miljoenen in hun schoot geworpen krijgen kijken met een blik in de camera van dat het hun niets doet. De onverschilligheid druipt er van af en vanaf de beeldbuis is af te lezen dat de buren niet op een extraatje of een extra borreltje hoeven te rekenen. Ook hier geldt wederom dat je hier ook veel meer mensen met een lager bedrag erg gelukkig had kunnen maken in deze dure tijd.

Tja en dan rolt nog geen dag later een folder in de bus dat je een gratis lot hebt in de Postcodeloterij en dit geluksnummer direct kunt activeren. Je moet dan wel eenmalig het lot kopen en je bankgegevens opgeven zodat er voor de volgende trekking automatisch betaald kan worden. Je speelt dan automatisch verder mee of je moet opzeggen. Je wordt er in geluisd met lokkertjes en voordat je het weet zit je aan 2, 3, 4 of meer loten vast. Dat is hetzelfde als je je koffertje wilt activeren dan heb je meer kans wanneer je een extra lot besteld of soms moet bestellen. Je ziet soms dat in eenvoudige straten en “ de gewone man” soms meegespeeld wordt met 5 of 6 loten! Dat is wel x 12,50 euro per lot terwijl je ziet dat ze het niet breed hebben.

Misschien minder verre reizen voor de presentatoren en ambassadeurs van deze instellingen. De gelden kunnen beter verdeeld worden onder de goede doelen, de prijzen wat lager en de onkosten drastisch omlaag. Kijk maar eens wat de shows gekost hebben aan personele en organisatie kosten.

Ik had gehoopt dat velen een beetje omhoog hadden kunnen krabbelen! Niet gewonnen? Ik ook niet! Ik was ook blij geweest met een klein prijsje. O ja, ik werd alweer gebeld door de Postcodeloterij!!! Kennelijk hebben ze meer mensen nodig die loten kopen om de hoge onkosten te betalen want menigeen gaat terug in aantal loten, mede om genoemde redenen.

Nogmaals, een gelukkig, gezond en verstandig 2013.

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp
Columns Zuidhorn