Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Veranderingen in Zuidhorn

Door : Barry
Datum : 4 september 2012
Krabbeltjelogo

Ben je een paar maanden weg en bij terugkomst zie je dat een dorp als Zuidhorn binnen zeer korte tijd erg veranderd is.Het heeft natuurlijk wel enkele jaren geduurd voordat de partijen na veel geharrewar er eindelijk uit waren, samen met de middenstand (winkeliers). Hoeveel verslagen zijn onze ogen niet gepasseerd en diverse politieke partijen probeerden door inspraak avonden betrokkenen/ omwonenden/ winkeliers op een lijn te krijgen. Ik ben er ook wel eens geweest doch heb nu niet direct het gevoel dat de inspraakavonden voor in dit gebied wonende mensen van veel nut geweest zijn. Jammer dat dit gevoel , je mag wel wat zeggen maar we doen er niets mee, je dan bekruipt en doen besluiten de volgende keer maar niet naar andere inspraakavonden te gaan.

Tja, is dit bovenstaande vreemd. Kijk nu eens naar de politieke discussies en presentaties op de TV, in de media, in de kranten, op de radio etc. Iedere partij bons belooft het beste met de mensen voor te hebben, het minste uit de portemonnee van de burgers te willen halen, de zorgkosten betaalbaar te houden etc. Ze houden politieke bijeenkomsten (partij congressen) waarbij iedere leider als een held wordt binnen gehaald met een staande ovationele ontvangst. Iedere partij leider? Ja iedere partij leider! Niemand heeft fouten gemaakt, niemand heeft verkeerde beslissingen genomen, niemand heeft de burgers extra laten betalen, niemand heeft de lonen gematigd, niemand tornt aan de hypotheek e.d. Dus iedereen vindt dat zijn of haar leider er het beste voor Nederland en zijn inwoners mee voor heeft. Ook op deze congressen hebben de leden inspraak en naast je contributie verplichtingen heb je het gevoel dat je erbij hoort en dat je daar je mening mag geven. Tja, datzelfde gevoel als bij de inspraak in Zuidhorn.

Zie je wel, datzelfde gevoel! Je zegt wel iets maar wat wordt er mee gedaan? Je kop in het zand steken en niets te gaan doen gaat mij te ver. Je afsluiten voor dit verworven recht? Ik zeg :” Niet doen want daar doe je jezelf en Nederland geen plezier mee”. Ook moet je de landelijke politiek niet vergelijken met de gemeente (en/of provinciale) politiek. Ik vind dat je nu dan ook gerust op een andere partij mag (misschien wel moet) stemmen omdat landelijke beslissingen van een heel ander kaliber zijn dat de gemeentelijke beslissingen. Natuurlijk is een gemeente afhankelijk van landelijke bijdragen doch die zullen per coalitie niet erg veel verschillen. Voor een gemeente stem je vaak op een persoon waarvan je denkt te weten dat hij wel naar je luistert.(dat hoop je dan maar).

Zie je, toch nog een positieve draai er aan geven en uitgaan van het beste in de mens/ persoon. Ik denk dat wij dat vertrouwen ook met elkaar moeten oppakken en een poosje op een zure appel moeten bijten om er sterker uit te komen.

Dit laatste zou ik niet alleen in de politiek willen zien. Ik zou ook de gemeenschapszin, het met elkaar iets te bereiken, in o.a. de plaats Zuidhorn op een hoger plan willen zien. Vaak worden pogingen of activiteiten door leden, donateurs, inwoners van Zuidhorn (het dorp!) slecht bezocht en sterven leuke dingen een stille dood. Wanneer je dan 3 km naar het Westen kijkt en feestklanken hoort daveren in Niekerk/ Oldekerk dan denk je :” Daar wel?”. Ja daar kan het kennelijk wel en hoe! Feesttent en horeca stemmen op elkaar af en maken grandioos programma met een grote diversiteit in aangeboden muziek vormen. Daar zie je geen clubjes maar zie je het hele dorp uitlopen naar de tent, nemen ze een week vrij om maar niets te missen, verkleden ze zich bij een Tiroler avond. Schitterend! En wie zie je door de straten rijden…… de inwoners van Zuidhorn want die vinden het zo leuk.

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp
Columns Zuidhorn