Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Uit de raad van 9 juli 2012

Door : RJ Westerhoff
Datum : 9 juli 2012
Portret rj westerhof dijkinga vvdkl

“Als schoolbestuurders eerder hun bril hadden gepoetst, hadden ze de kinderen voor ogen gehad die hier in het geding zijn.” Door : RJ Westerhoff

De vergadering van de gemeenteraad Zuidhorn werd door onderwijszaken gedomineerd. Bovenal door de voorgenomen sluiting van OBS De Toermalijn in Den Horn. Insprekende moeder Jori Wolf raakte mij diep en haar frustraties waren uiterst herkenbaar. Net als de gemeenteraad zijn de ouders en kinderen 'overvallen' door de voorgenomen sluiting, vooral door de snelheid waarmee het allemaal gaat. De fractie van de VVD had zich voorgenomen om over deze zaak te spreken, maar de gemeenteraad kan pas over een opheffingsbesluit spreken als er een voorstel van het schoolbestuur Westerwijs ontvangen is. Daarvoor zal ook eerst de medezeggenschapsraad een advies moeten geven. Om die ruimte te geven praat de gemeenteraad donderdag 19 juli in een extra raadsvergadering over de noodzaak tot sluiting. Daarbij zal de VVD zeker gevolg geven aan de opmerking van mevrouw Wolf: ”Het is aan mismanagement te wijten van het vroegere schoolbestuur dat openbare school De Toermalijn in Den Horn eind volgende week voorgoed dicht gaat ” Een onderzoek over hoe het is gegaan zal noodzakelijk zijn. Niet dat we daarmee de school weer open krijgen, maar we willen wel leren voor de toekomst. Want van het laatste jaarverslag en jaarrekening van SOOZ zijn wij niet echt vrolijk van geworden. De leerlingenaantallen dalen en alle openbare basisscholen voldoen niet aan de kwaliteitsnormen. De jaarrekening hebben wij goedgekeurd, het jaarverslag voor kennisgeving aangenomen omdat de gemeente niet over onderwijskwaliteit gaat. Toch zullen wij de nieuwe partner Westerwijs vragen om snel en adequaat te werken aan verbetering van onderwijskwaliteit.

Het haalbaarheidsonderzoek brede school gaf veel discussie in de raad. Hoewel de raad al vrij snel over de hoofdlijnen eens was, waren er toch nog enkele rondes voor nodig om de nodige toezeggingen te krijgen. De VVD is blij met de uitkomst van het haalbaarheidsonderzoek. Een brede school kan. Al was het alleen al vanwege de bereidheid van alle kernpartners om tot een brede school te komen. Maar wij hadden nog wel enkele vraagpunten. Punten die in de komende periode verdere aandacht en uitwerking verdienen. Punten die beantwoord moeten worden voordat de VVD definitief akkoord kan gaan met de realisatie. Er zal slim moeten worden gebouwd. De wethouder nam dit over en zal modulairbouwen bekijken. Ook de juridische constructie moet alsnog worden beoordeeld. De VVD ziet het eigendom het liefst bij een stichting. De gemeente huurt dan de schoolruimte tegen de normvergoeding terug. Ons grootste vraagpunt betrof de veiligheid. Alle in de pijplijn zittende infrastructurele werken, zoals de realisatie nieuwe brug en de wegomlegging N355, frustreren de veiligheid van de gebruikers van de brede school. Binnen het haalbaarheidsonderzoek is geen aandacht besteed aan verkeersveiligheid buiten de locatie van de brede school. De haalbaarheid van de brede school is voor de VVD afhankelijk van een verkeersveiligheidsplan waarin de leerlingenstromen en veilige toegangsroutes zijn opgenomen. Wij gaan er nog steeds van uit dat het college spoedig de gemeenteraad een plan zal voorleggen. De VVD ziet veilige toegangsroutes als een harde voorwaarde om tot een brede school te komen. Het haalbaarheidsonderzoek gaat uit van een initiële investering van ruim € 8,5 miljoen. Daar komen de inrichtingskosten nog eens bovenop. Er is vanuit de gemeente een budget van € 7,5 miljoen beschikbaar. Dekking van de meerkosten van € 1,4 miljoen moet uit de huuropbrengsten komen. Dergelijke dekking is volgens de VVD flinterdun en geeft grote risico´s. Het gebouw moet wat de VVD betreft binnen het bestaand budget van € 7,5 miljoen gerealiseerd worden. Meerkosten moeten hard gedekt worden. Toezegging vanuit het college op dit vlak waren naar mijn smaak te vaag en noopten de VVD/fractie er toe om uiteindelijk nee te zegen tegen het haalbaarheidsonderzoek. Wij zijn voor een brede school en blij met de samenwerking tussen alle partners, maar kunnen grote financiële risico´s niet accorderen. Daarvoor is de financiële positie van de gemeente te kwetsbaar. Nou mag het tegenstemmen door sommigen beoordeeld worden al jezelf politiek buitenspel zetten, ik vindt dat je ook financieel verantwoorde besluiten moet nemen. Het haalbaarheidsonderzoek was en bleef na beantwoording door het college daarin te vaag.


Het college had schriftelijke vragen van de VVD over de Regiotram beantwoord en tijdens de raad heb ik daar aanvullende vragen over gesteld. Het collegeantwoord op onze vraag wanneer het college met een raadsvoorstel zal komen stimuleerde ons tot aanvullende vragen.
“Zowel de stadstram als de Regiotram zijn nauw met elkaar verbonden. De Regiotram heeft alleen meerwaarde indien de reizigers zonder overstappen naar de bestemmingen in de stad Groningen kunnen komen (Zernike, UMCG) De stadstram heeft tbv de exploitatie de regioreizigers nodig. Als 1 van de 2 er niet zal komen, valt de andere ook om. In september zal de gemeenteraad van Groningen definitief besluit nemen of de stadstram door zal gaan. Inmiddels is er vanuit de regio al gestart met het onderzoek naar haalbaarheid van de regiotram o.a. corridor Groningen – Zuidhorn. Wij hebben de volgende aanvullende vragen:
• is het college met ons eens dat beide trams onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden?
• Is het wellicht verstandig om het onderzoek tramcorridor Groningen – Zuidhorn pas na besluit van de gemeenteraad Groningen te starten? Er zijn nl kosten aan verbonden waarvoor ook een bijdrage van de gemeente Zuidhorn nodig zal zijn.
• Is het college met ons van mening dat de raad op korte termijn een discussie over de regiotram zou moeten voeren om het college voldoende kaders mee te geven?”
Het college was wel met ons eens voor wat betreft de onderlinge verbondenheid van beide trams, maar gaf toch aan eerst het regionale onderzoek af te wachten. Het is toch jammer dat de raad van Zuidhorn een discussie over de Regiotram uit de weg gaat. Wij wachten intussen maar een collegevoorstel af.


Al met al was het weer een intensieve en lange raadsvergadering geworden. Volgende week praten wij verder, o.a. over de sluiting van OBS De Toermalijn.....

 

dhr. R.J. (René) Westerhoff-Dijkinga
fractievoorzitter VVD Zuidhorn
www.zuidhorn.vvd.nl

 





Columns Zuidhorn