Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Rabo-ban-kieren

Door : Barry
Datum : 28 oktober 2012
Krabbeltjelogo

U weet wel, een gebouw waar een plaatselijk bekende achter de balie zat, die je welkom heette, die soms zelfs je rekeningnummer kende, die niet vroeg naar een legitimatiebewijs en oogluikend toestond je toch geld te geven alhoewel je of wel bijna rood of zelfs rood stond. De medewerker wist dan wel dat het saldo binnen korte tijd werd aangevuld en wist ook de data van het binnenkomen van de kinderbijslag, het vakantiegeld of de uitbetaling van de vakantiezegels. Sociale aspecten speelden een rol. 

Los van dit alles was het er erg gezellig. Je stond in de rij, kwam bekenden tegen, liet een ander voorgaan omdat je gesprek nog niet af was. Het was eigenlijk een sociaal uurtje waarin laatste nieuwtjes (niet alleen door-voor de vrouwen) werden uitgewisseld. Het was eigenlijk hetzelfde gevoel welk je voorheen had bij de kapper, de slager, de bakker, de kruidenier (toen nog met het bekende boodschappenboekje dat werd opgehaald en vervolgens thuis werd bezorgd tot op de keukentafel). De roepende garnalenverkoper was al weg en gaande weg werd de gezelligheid in de winkels ook slechter. Vroeger zei je:” Gaat U maar even voor”. Nu is het :” Het is mijn beurt hoor! Wat denk je wel niet” en een kwade blik verraadt de boosheid achter deze woorden.

Wat fijn dat los van de veranderingen in de winkels ieder dorp in Zuidhorn toen nog zijn bank had. Toch nog een sociaal ontmoetingspunt en als je mazzel had een geschikte en vriendelijke bankmedewerker(-ster).

Zoals de opkomst van de grote jongens op het winkelgebied, zo sloeg ook het noodlot toe in het bankwezen. Niet alleen de Rabobank doch toen ik in het dorp Zuidhorn kwam had je er een Rabo, een ABN, een Amro en een SNS, een ouderwets postkantoor met daarnaast soms ook nog plaatselijke spaarbankjes. En niet alleen in de plaats Zuidhorn, nee in de gehele gemeente en soms (gelukkig) zelfs in de kleinste dorpjes. Er was soms een rijdende bank die langs kwam. Mooie tijden? Ja!. Gemakkelijker dan nu? Ja, zeker weten!!

De laatste jaren verdwenen de banken, fuseerden, verdwenen de vertrouwde gezichten achter de balie, verdween de klantvriendelijkheid en moesten jongeren en ouderen zich maar schikken aan de vooruitgang die de banken ons door de “ strot” duwden, ledenraden of medezeggenschap stond hier alleen maar bij te kijken en konden het van hogerhand opgelegde niet keren van. Als je mazzel had werd er 1 keer uitgelegd hoe je moest pinnen en laat staan hoe je moest storten. De Zilvervloot? O ja er is een bank die er weer inspringt.

Ik heb een kop bovenaan staan: Raboban-kieren. Ja,  gaande weg ontstonden er kieren in de banken waarbij de top gigantische salarissen ging verdienen, de sport enorme injecties kreeg en in de kleuren fietsende/ hockeyende of i.d. personen tegen miljoenen verslindende salarissen de naamsbekendheid moest vergroten. Ik kende die naam van die banken al, dus…. Ik ben ook nooit door de reclame van bank veranderd. Ik hoefde geen topwielrenner te sponsoren ten koste van een verhoogde eigen bijdrage voor een pasje en voor een afstandelijker behandeling bij de bank. Ik wilde liever een benaderbare bank in mijn dorp met die aardige man of vrouw achter de balie die tegen een modaal salaris hard werkte, die gezien was, die zich sociaal opstelde en meedacht met de klant. Al die gelden voor de sport met idiote salarissen/ bonussen/ startgelden en wat dacht je van de ruimte om directie en klanten (met goed gevulde portemonnees) op onze kosten ook nog eens een gratis uitje/ verzetje etc. aan te bieden.

Het gaat niet alleen over de Rabo, ook andere banken maken zich hier schuldig aan. Maar wat kun je van te troon vallen als de BANK van Nederland wanneer blijkt dat je duur betaald personeel je op deze wijze besodemieterd/ belazerd. En wat kost het die goedwillende hard werkende klanten wel niet. Ga je klanten op een nette wijze sponsoren, geeft ze een eerlijke rente en zorg voor genoeg banken. Sorry RABO, hoge bomen vangen veel wind. Wat kan er bij een bank door “ kieren” veel geld verdwijnen. Als ik mijn werkgever zo zou benadelen dan wist ik het wel. Ik zou in de “  ban” zijn gedaan. Maar wat bent U sociaal……de salarissen van de sporters worden gedurende het contract wel doorbetaald. Is er dan toch iets van vroeger blijven hangen? Ik denk dat ze met hun reserves zich zelf wel enkele jaren kunnen bedruipen. 
Krabbeltje. (5)

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp
Columns Zuidhorn