Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Persbijeenkomst gemeente Westerkwartier mei en W.V.T.T.K

Door : Webmaster
Datum : 14 mei 2024
Persbijeenkomst oldehove (1)

De perslunch werd in een half uurtje geperst in Oldehove maar wel in ‘t zonnetje

Webmaster bezoekt de persbijeenkomsten waarbij het College het journaille ( ongedwongen ) op de hoogte stelt van actuele zaken. De persbijeenkomst vond deze keer plaats in het Dorpshuis te Oldehove op dinsdag 14 mei.  Werden er vorige maand in Marum tot groot genoegen van Harry Stomphorst o.a. broodjes kroket geserveerd, in Oldehove was juist veel fruit! Aanrader!

Strakke planning in het Dorpshuis, het college had eerst een vergadering tot 12.30, ontving vervolgens het journaille en voor 13.00 kwam Dorpsbelangen Oldehove al aan. Daarna was er nog een werkbezoek bij een landbouwmachinebedrijf in Oldehove.

Wethouder Bé Schollema
Zette het toekomstbestendig grondstoffencentrum in perspectief met name na het artikel van Koos Bijlsma in het DvhN nav het » persbericht van de gemeente. 

Volgens het artikel in het DvhN kwam dat besluit voor Hoeksema ( HRM), die namens de gemeente momenteel deze voorziening in Tweemat exploiteert, uit  de lucht vallen. Bé Schollema relativeert dat. Het onderzoek is reeds in 2021 ingezet én Hoeksema is persoonlijk ingelicht.

De uitkomst van het onderzoek wijst uit dat de huidige locatie niet toekomstbestendig is en niet aansluit bij de circulaire ambities van het college. Het college besloot om een nieuw grondstoffencentrum te realiseren, ter hoogte van  Leek aan de noordzijde van de A7. Ook zegt hij dat meerdere partijen dus ook HRM mag inschrijven op het grondstoffencentrum.

Wethouder Bert Nederveen
Vroeg aandacht voor het eindrapport “Programma Westerkwartier Natuurinclusief”. In dit programma wordt samengewerkt met veel partijen om economie en natuur te verbinden. Het viel Nederveen op dat agrariërs over het algemeen welwillend zijn en positief over het programma zijn. Er moet wel wat tegenover staan.

W.V.T.T.K

In dat kader vroeg Webmaster naar het weidevogelbeheer. Na een fietstochtje van Zuidhorn naar Garnwerd zag hij wel fris en strak gemaaide weides maar geen ontweken plekken met nesten.

Jan Been (RTVNoord) wist te vertellen dat niet elk gras geschikt is voor weidevogels, de grond moet ook wat drassig zijn bv. Nederveen beaamde dat en wist een flink aantal boeren in de gemeente op te noemen die juist erg rekening houden met weidevogels. Gelukkig maar, nu nog de » poes binnen houden ’s nachts. 

Klimaatadaptief Overtuinen
Hans Haze kon niet meer vertellen dat er nog steeds overleg is met markt en bewoners om een geschikte plek voor de markt te vinden. Wel is natuurlijk alvast een » pergola geplant in het Wilhelminapark. 

De opmerking van de wethouder dat ook de raad nog geld beschikbaar moet stellen voor Overtuinen triggerde webmaster. Hij dacht dat er al geld voor was vanuit het rijk of provincie. Dat is er ook wel maar niet meer dan een ton ofzo, niet te hopen dat dat allemaal op gaat aan proefopstellingen en onderzoek. » Meer over dit onderwerp

Wat is blijven liggen
Webmaster vroeg vorige maand naar de toestand van het Natuureiland in de Oostergast. Hij ontving onlangs een reactie op zijn » artikel uit 2017 daarover
Zijn kop was namelijk “Na de zomer appeltjes plukken op Natuureiland” maar volgens Florian Oldenburger kan hij zeven jaar later nog steeds geen appeltje plukken.
Er zou navraag worden gedaan bij Leo Dop, de ontwerper van het Natuureiland.

Na een bezoekje aan het natuureiland viel op dat het waarschijnlijk een kwestie van onderhoud is. Snoeien doet groeien en bloeien maar als je niet snoeit……..

  • Persbijeenkomst oldehove (2)
  • Natuureiland (4)
  • Natuureiland (5)

 

Columns Zuidhorn