Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Medicijnen en hun verpakkingen.

Door : Barry
Datum : 10 februari 2013
Krabbeltjelogo

Ik betrap me erop dat ik iedere keer wanneer ik naar de apotheek ben geweest voor mijn maandelijkse dosis medicijnen, de verpakkingen per keer kunnen verschillen. Zo krijg je de ene keer dat merk terwijl je een paar maanden later weer je oude merk (en de benaming!) ontvangt. Wisselen de zorgverleners per maand hun instructies aan de apotheken om aan te geven welke medicijnen ze mogen verstrekken? Ik kan het nog wel volgen maar ik kan me ook de vraagtekens bij de “ nog” oudere groep voorstellen. Wat een onduidelijkheid en natuurlijk die moeilijke namen op de verpakking zorgen voor onrust. Dan ben je eindelijk eruit omdat de voorlichting er wel is, laat daar geen misverstand over bestaan. Maar als je dan thuis komt dan bekruipt toch enige ongerustheid in het hoofd want soms zijn de pilletjes iets anders en vaak anders verpakt. Juist dit laatste is een haast nog grotere ergernis dan de verschillende merknamen. Je hebt de ene keer pillen in een mooi glazen potje en gemakkelijk eruit te halen dan wel in je dag- en/of weekdispenser te verdelen. De andere keer krijg je ze in doordrukstrips die nauwelijks met de hand zijn te openen, laat staan wanneer je net je nagels hebt geknipt. Maar ook met nagels zijn sommige verpakkingen (de doordrukstrips met als inhoud capsules) nauwelijks open te krijgen. Ik heb er iets op gevonden, namelijk de nagelknipper. Met het onderdeel van de knipper, voor het onder de nagels weg halen van ongerechtigheden en tevens het vijltje, kun je net als met een mesje de zachte zilveren folie inkrassen/ insnijden zodat je gemakkelijker de medicijnen eruit kunt drukken. Maar ja, waarom zo omslachtig. Doe ze gewoon terug in het potje, simpel, eenvoudig, minder werk ervan en dan kun je de nagelknipper gebruiken waarvoor deze bestemd is. Het glazen potje gaat, nadat deze leeg is, in de bak van de milieuboer. De strips gaan bij het reguliere huisvuil en bij veel pillen…….veel afval! Dus……….

Na de sneeuw in januari 2013 welke voor velen veel overlast verzorgde is door de gemeente Zuidhorn weinig gedaan aan de bestrijding van de overlast hiervan. Door de harde wind waren op diverse plekken in de, in alle dorpen, behoorlijke duinen opgeworpen waar voor het verkeer veel overlast werd veroorzaakt. In het verleden zag je dan in de loop van de dag een gemeentelijke auto of ingehuurde tractor met schuif door de staten gaan zodat de burgers op een fatsoenlijke manier hun straat konden verlaten om zodoende naar hun werk te gaan, kinderen naar school te brengen etc. Nee, de gemeente Zuidhorn deed alleen wat aan een paar hoofdwegen binnen de bebouwde kom en liet de rest van de inwoners maar aan hun lot over. Ik weet nog van vroeger dat er een tractor of vrachtauto door de straat reed met daarachter een sneeuwschuif, verzwaard met zakken zand. Deze pakte in e e n keer de gehele straat en je hoefde alleen je uitrit voor de 2e keer even schoon te maken. Jammer dat de gemeente deze zorg ook geschrapt heeft.

Nu kreeg ik laatst een brief van de gemeente waarin stond dat mijn identiteit bewijs verlopen was. De inhoud van de envelop bestond uit twee vellen A-4 papier, welke slechts aan een kant waren bedrukt. Ja, denk je dan, waarom zou je de achterkant niet bedrukken. Ik wil de gemeente wel helpen om het papier even om te draaien. Op deze wijze spaar je de helft van het papier uit en als je dat bij alle brieven die eruit gaan doet dan kun je misschien een keer met een auto met sneeuwschuif door onze straten rijden. Het mes snijdt dan aan twee kanten en kweek je ook een sympathie in plaats van alleen maar de lasten op te schroeven. O ja, dit advies is gratis want waar  krijg je dat elders nog!             
Krabbeltje.

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp
Columns Zuidhorn