Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Lekker ien e buurt: Eerpels van e klaai

Door : Geert Zijlstra
Datum : 11 september 2017
Aardappel

Elk jaar is het weer een feest als de eerste nieuwe aardappelen klaar zijn. Zo uit de tuin, even schrapen, koken en dan met een ‘kuumke’ mosterd-stip op tafel. Smullen maar!   

Tot in de jaren tachtig was het in september de gewoonte om de wintervoorraad aardappelen zelf te rooien bij de boer en thuis in opslag te nemen. Honderden mensen lagen dan op zaterdag op de knieën om Irenes of Rode Star (maar net welk ras jij lekker vond) te rooien. Hele gezellige dagen en lekker buiten in het najaarszonnetje. In de herfstvakantie verdienden we als kwajongens wat bij met ‘noazoeken’. We zochten dan de resten op die bij het ploegen alsnog omhoog kwamen.

Tegenwoordig zijn er nog een beperkt aantal boeren waar de ‘zelfzoekers’ terecht kunnen. De meeste aardappelen worden mechanisch gerooid en bewaard in grote koelschuren. De conservering is daar veel beter dan vroeger in de kelder of onder de bedstee.

Maak in september op de fiets eens een rondje Grijpskerk, Lauwerzijl, Munnekezijl, Warfstermolen, Pieterzijl, Grijpskerk. Dan is de oogst in volle gang en kun je langs de weg zakjes eerpels kopen. Wist u trouwens dat een groot deel van de pootaardappelen in die regio verbouwd worden. Dat zegt natuurlijk iets over de kwaliteit van het product en de vakbekwaamheid van de boeren. Puikbeste aardappelen!

Wilt u een biologisch product, neem dan een kijkje bij: 
Bakkerbio Munnekezijl, Olde Borchweg 25, Munnekezijl (E: info@bakkerbio.nl, T:  0594 688 677, ze leveren naast aardappel ook diverse biologische groenten.

Onderstaand de ode aan de ‘eigenbaauw eerappels van dichter Tonko Ufkes. Het is een bewerking van het refrein van het lied  Homegrown tomatoes van Guy Clark.

Eigenbaauw eerappels :Tonko Ufkes
Eigenbaauw eerappels, eigenbaauw eerappels
Wat is t leven weerd zunder eigenbaauw eerappels?
Mor twee dingen bennen veur geld niet te koop:
Echte liefde en eigenbaauw eerappels.

 

Noot: Tonko komt uut Zeuvenhuuzen (eerappels) en ik van de klaai (eerpels). Körte òfstanden, moar toch al toalverschil. En eerappels van Zeuvenhuuster grond smoaken hiel aans as eerpels van de Pieterzielster Klaai.

Recept Mosterdstip
Wat komt er ien:
Kwart liter karnemelk (zuupen), maizena, drie eetlepels Grunneger mosterd, drie eetlepels spekvet, peper en zout (zolt).
Hou mout je t doen:
Zuupen aan e kook brengen en maizena der deurroeren tot n dikke saus. Dan de mosterd en t spekvet derbij veur de smoak. Peper en zolt der bie ien zoveul astoe dat lekker vienst.
Geert Zijlstra is veurzitter van Stichting Mien Westerkwartier en zuukt noast toal ok noar annere mooie streekproducten uut het Westerketier

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp
Columns Zuidhorn