Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

LangSnuutZwientjes

Door : Geert Zijlstra
Datum : 29 augustus 2018
Varken

Verrassende Vogels en Rare Runderen hadden we eerder in deze rubriek op de korrel, maar nu kijken we eens naar Vreemde Varkens. Op de hoek van de Mensuma- en Dijkweg onder Oldekerk lopen de Tamworth varkens van  Erwin Hut en Carla Elzinga. Opmerkelijke varkens met een lange snuit, een rode vacht, die hoog op de poten staan. Het zijn harde, sterke dieren, die goed tegen kou en warmte bestand zijn, kortom een prima buitenzwijn, dat goed ingezet kan worden in begrazingsprojecten, bv van Staatsbosbeheer. Ze wroeten een weiland volledig om en ontdoen het van lastig onkruid.

Het vlees van de varkens is uitstekend van smaak en wordt door de eigenaren verkocht als vleespakket. Bovendien organiseren ze regelmatig PigNic’s en Pop-Up diners waarbij u kennis kunt maken met het product.

 

Long Snout Pork – Bert Weggemans- Nijbert

Op e hoek van Diek- en Mensumaweg
Leit n wondermooi plakje midden ien t gruun
Woar elk  van genieten kin,  tussen gras en riet,

Roodbrune Tamworth swientjes ien Ollekerk,
Ze bennen zo speuls as t mor kin -
Echt woar, Engelser kin t ja hoast niet .

Bij Carla en Erwin hemmen
Ze t grootste plezier,
Kin ok ja niet aans
Want dit stel het n groot hart
Veur mins en dier.
e Glimlach van beiden brekt veur elkenien al gauw et ies,
De biggen, zeugen en beer Victor
Leven hier gewoon ien
n Swieneparadies.

 

U  kunt varkens zien lopen vanaf de Dijkweg, maar u mag de dieren niet gaan voeren. U  kunt een afspraak maken met de eigenaren om meer van de dieren te weten te komen. Kijk ook op hun website www.longsnoutpork.nl voor meer informatie en om vleespakketten te bestellen. Er zijn speciale Aai-dagen, waar u persoonlijk contact kunt leggen met varken en eigenaar. Deze dagen worden aangekondigd op de site en in de regionale pers.

 Contactadres Long Snout Pork:  Eekebuursterweg 21, Oldekerk / www.longsnoutpork.nl

Geert Zijlstra is bestuurslid van Stichting Mien Westerkwartier en zuukt noast toal ok noar annere mooie streekproducten uut het Westerketier

 

Columns Zuidhorn