Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Introductiecursus nieuwe vrijwilligers Hospice de Mantel

Door : Hospice de Mantel
Datum : 5 maart 2018
De mantel bijeenkomst-2018

Stel je eens voor; 16 elkaar volkomen vreemde mensen die ineens in het theehuis van wijlen boer Harkema ervaringen uitwisselen over ziekte en dood. Zulke intieme gedachten en gevoelens delen is geen alledaagse kost. Toch gebeurde het, zelfs twee groepen gedurende tweeëneenhalve dag. Reden voor deze bijeenkomsten is het besluit van het hospice om te gaan werken met vrijwilligers.

De ruim 30 mensen die zich hadden aangemeld, hadden thuis al de e-learning van de VPTZ gedaan. Dat is een online cursus voor Vrijwilligers Palliatieve en Terminale Zorg. Via tekst en filmpjes geeft deze cursus informatie over wat deze zorg inhoudt, welke communicatieve vaardigheden nodig zijn, hoe om gegaan wordt met verlies en rouw. Dat is de theorie.

Voor de praktijk ontmoetten de vrijwilligers van het hospice elkaar dus in Den Ham. Onder leiding van Rommie Hoopman van de VPTZ en Ada Beuker van De Mantel werd de theorie besproken en verdiept. Natuurlijk was er daarnaast veel aandacht voor de onderlinge kennismaking. Ook met de professionele medewerkers die dus binnenkort worden bijgestaan door de vrijwilligers. Het belangrijkste wat wij leerden is: er gewoon 'zijn' voor de mensen in hun laatste levensfase. Vooral: mijn handelen afstemmen op de behoeften van de bewoners en de vraag van de vaste medewerkers.

Vrijwilliger zijn in het hospice betekent: helpen de bewoners en hun gasten een warm thuis bieden. De vrijwilligers hebben elkaar op een mooie manier ontmoet, zijn goed voorbereid en zullen binnenkort het geleerde in De Mantel in de praktijk gaan brengen . Paulien van den Andel, vrijwilligster Hospice de Mantel.

 

Contact-gegevens:
Hospice de Mantel
Zonnehuis Oostergast Cursastraat 16
9801 VD Zuidhorn Tel.: 0594-508508
Email a.beuker@zonnehuisgroepnoord.nl

  • De mantel bijeenkomst-2018-2

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

 

Laat een reactie achter:


Columns Zuidhorn