Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

GroenLinks blij met nieuwe Samenwerkingsschool Noordhorn

Door : Henk Bakker
Datum : 6 juli 2014
Alex temmingh

GroenLinks-raadslid Alex Temmingh over het voorstel van het college van B & W van Zuidhorn om te komen tot een samenwerkingsschool in Noordhorn:

“De fractie van GroenLinks hecht zeer aan de aanwezigheid van basisscholen in de dorpen in onze gemeente. Tegelijkertijd moeten we vaststellen dat dalende leerlingenaantallen de kwaliteit van het onderwijs én het voorbestaan van scholen in het bijzonder de kleinere dorpen onder druk zetten. Daarmee loopt ook de leefbaarheid van die kleine dorpen gevaar. Als er dan kansen zijn om in elk geval één school in een dorp open te houden, moeten die worden gegrepen. Zeker als dat een breed gedragen wens binnen het dorp zelf is.

In mei 2013 heeft de Vereniging Dorpsbelangen Noordhorn de situatie rondom het basisonderwijs in het dorp laten onderzoeken. Daaruit bleek dat een fusie van de Molshoop en ’t Kompas door de Noordhorner bevolking breed wordt gesteund. Wij vinden dat een goed voorbeeld van dorpsdemocratie en sturing van onderaf.

Feitelijk heeft dorpsbelangen Noordhorn daarmee een verantwoordelijkheid genomen die van de beide schoolbesturen had mogen worden verwacht. Er was ook in 2013 immers al een voorgeschiedenis met sluiting van scholen in Visvliet, Den Horn en de samenwerkingsschool in Aduard stond al in de steigers. Bovendien was de afname van leerlingenaantallen al rond 2000 voorzien. Kortom, de beide schoolbesturen hebben weinig doortastend gehandeld.

Ook het traject na mei 2013 verdient zeker geen schoonheidsprijs. Zo duurde het meer dan een jaar voordat de sluiting van de Molshoop op 30 juni jl. in de raad kwam. Dat was direct ook de laatste mogelijkheid om nog met ingang van schooljaar 2014/2015 een samenwerkingsschool te kunnen starten.

Voor de sluiting van een openbare school was de formele instemming van de raad toen al niet langer nodig, want door een recente wetswijziging ligt die bevoegdheid sinds 1 januari 2014 bij het schoolbestuur. De enige andere mogelijkheid was dat de gemeente de Molshoop zelf zou overnemen. Afgezien van de financiële consequenties zou daarmee de bestaanszekerheid van beide scholen in Noordhorn worden ondergraven én de gemeente zou daarmee uitdrukkelijk ingaan tegen de wens van de Noordhorner bevolking.

Bestuurlijk gaat de nieuwe school onder PentaPrimair vallen. Waarom niet onder Westerwijs? De fractie van GroenLinks had dat, een jaar nadat de samenwerkingsschool in Aduard bestuurlijk ook onder PentaPrimair was gekomen, wel elegant gevonden. Maar de missie van de nieuwe school is helder en het lijkt ons dat iedereen zich daarin moet kunnen vinden.

Beide schoolbesturen gaan volgens het voorstel aan de raad afspraken maken over het behoud van zowel openbare als christelijke identiteit. Daarvoor is een identiteitscommissie ingesteld. Ook daaraan had tussen mei 2013 en juni 2014 voortvarender kunnen gewerkt. De fractie van GroenLinks had liever al iets concreter gezien op het moment dat de raad moest beslissen of zij kon instemmen met de sluiting van de Molshoop. Maar wij vertrouwen op deze afspraken en vooral ook op de mensen op de school zelf.

Kortom, loopt met deze instemming het openbaar basisonderwijs in de gemeente gevaar? Wij vinden van niet. Het alternatief zou pas echt schadelijk zijn geweest: het was onverantwoord geweest de Molshoop zelfstandig te laten voortbestaan. Een verdere leegloop zou niet goed zijn geweest voor school, kinderen, leerkrachten, openbaar onderwijs en dorp. Wij zijn ervan overtuigd dat de vereniging Dorpsbelangen Noordhorn én het dorp de genoemde identiteitscommissie en de daar gemaakte afspraken kritisch zullen blijven volgen. Daardoor ziet GroenLinks geen wezenlijk verschil met het concept van de Brede School, waarin twee scholen samenwerken en dat door de raad breed wordt omarmd.

Beide medezeggenschapsraden hebben ingestemd met de voorgenomen fusie. Dat is voor ons essentieel. Dus ondanks de genoemde mitsen en maren is de fractie van GroenLinks ervan overtuigd dat de samenwerkingsschool er moet komen en daarom hebben wij in de raadsvergadering van 30 juni ingestemd met het voorgestelde besluit de Molshoop op te heffen. Net als alle andere fracties overigens.”

 





Columns Zuidhorn