Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Een dure december maand……

Door : Barry
Datum : 1 december 2012
Krabbeltjelogo

Niet alleen deze snelheid maar ook de berichten die ons met grote snelheid passeren over onze economie, onze huizenprijzen, de rente, onze kosten voor levensbehoeften en ga zo maar door. De kosten voor de komende feestelijkheden zoals Sinterklaas, de Kerstdagen en Oud& Nieuw zijn doorgaans toch al hoger dan begroot. Vandaar dat januari en februari voor velen meestal de “ bijtrekmaanden” worden genoemd en wordt er al weer uitgekeken naar de maand mei waarin doorgaans het vakantiegeld los komt. Voor velen zal het nog mogelijk zijn op deze wijze het jaarlijkse huishoudboekje te beheren doch de groep bij wie dit niet lukt wordt groter en groter. Het was eerst nog gestaag doch de snelheid waarmee dit aantal groeit gaat nu toch wel heel erg snel. Waar je de krant opslaat, wanneer je het nieuws hoort of ziet of wanneer je de plaatselijke bladen leest dan zie je dat zowel grote bedrijven mensen ontslaan maar ook dat plaatselijke bedrijfjes stilletjes aan hun deuren sluiten dan wel in moeten krimpen. En dat net in deze tijd.

Ik heb met deze groep mensen erg te doen. Hoe wil je met deze onheilstijding de komende dagen op een prettige wijze doorkomen. Heb je nog een appeltje voort de dorst (een paar spaarcentjes) dan kun je mogelijk deze periode nog een beetje overzien. Maar vanavond hoor ik op de radio dat het gemiddelde appeltje voor de dorst bij velen veel minder is dan iedereen verwacht. Volgens een landelijke bank zou een “gewoon” gezin gemiddeld als het bekende appeltje 3000 euro op een spaarrekening moeten hebben staan om bij noodzakelijkheid en calamiteiten (de wasmachine gaast stuk/ de auto moet worden gerepareerd etc.) deze kosten te kunnen opvangen. Deze groep blijkt echter niet zo groot te zijn en de groep die minder dan 1000 euro spaargeld achter de hand heeft is extreem groot. Tel daarbij het mogelijk gedwongen ontslag, de leeftijd (> 40 jr) , de tijd dat je nog WW (?) krijgt, de kansen op ander werk (?) of omscholing (minimale kans) erbij dan kan ik me voorstellen dat niet iedereen een uitbundige Sinterklaas kan vieren, dat niet iedereen een overmatige Kerst kan/ gaat vieren met een overvloed aan eten en laat staan dat er nog voor miljoenen met Oud & Nieuw de lucht in wordt geknald.

Of zal ik er naast zitten? Ik denk van wel. Ik vermoed dat in de komende dagen Sint weer meer heeft gekocht dan voorgaande jaren, dat de winkelkarren met Kerst nog voller waren dan het jaar ervoor en hoor ik aan het einde van het jaar dat het geld wat de lucht in wordt geknald wederom de cijfers van de jaren ervoor heeft overstegen.

Helaas zullen deze laatste voorspellingen waarschijnlijk uitkomen.

Maar voor mij blijft dat ik met de groep die hieraan niet mee kan doen erg te doen heb en respect heb voor de wijze waarop ze met weinig het waarschijnlijk gezelliger maken dan de groep die niet zo nauw hoeft te kijken.

Krabbeltje.

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp
Columns Zuidhorn