Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Drank- en horecawet niet zomaar “appeltje/eitje”

Door : D66-Zuidhorn
Datum : 12 september 2014
D66 en nu vooruit

De eerste raadsvergadering na het zomerreces stond o.a. in het teken van de Drank- en Horecawet. Gemeenten krijgen meer bevoegdheden en kunnen zelf regels opstellen en de naleving handhaven. Van rijkswege zijn de gemeenten verplicht om een preventie- en handhavingsplan op te stellen.

een bijdrage van Johan W. van Egtren

De gemeente Zuidhorn heeft nu in Westerkwartierverband een conceptplan opgesteld. De raad moest afgelopen maandag instemmen met dit plan. De fractie van D66 kon direct instemmen met dit plan. Onderzoeken hebben allang aangetoond, dat de gevolgen van alcohol met name bij kinderen desastreuse gevolgen kan hebben. Indirect komt het vaak tot agressief gedrag richting mensen, maar ook vernielingen zijn kenmerken van overmatig alcoholgebruik. Hoogtijd dus om tot actie over te gaan.

Het plan gaat uit van drie peilers: educatie, regelgeving en handhaving. D66 ziet een goede uitvoering van deze drie peilers als een belangrijke voorwaarde om de doelstellingen van het plan te halen:

1. Jongeren drinken tot hun 18ejaar geen alcohol en gaan vanaf hun 18e jaar verantwoord met alcohol om;

2. Ouders nemen hun verantwoordelijkheid voor het voorkomen van alcoholgebruik onder de 18 jaar en voor het aanleren van verantwoord alcoholgebruik na het 18e jaar;

3. Verstrekkers nemen hun verantwoordelijkheid in het voorkomen van alcoholgebruik onder de 18 jaar en In het verantwoord alcoholgebruik na het 18e jaar;

Maar zoals de kop van dit artikel al doet vermoeden is de uitvoering niet zomaar gerealiseerd, ondanks alle goede bedoelingen. Er zal eendrachtig moeten worden samengewerkt tussen partijen die veel met jeugd hebben te maken. Twee leden van het College, burgemeester Swart en wethouder Nederveen, zetten zich in om een goede uitvoering te waarborgen.

D66 snapt ook wel dat bijvoorbeeld de handhaving pas kan plaatsvinden na de voordeur. Wat er achter die deur gebeurd valt onder de verantwoordelijkheid van de ouders. Het tweede punt van de doelstellingen is mooi, maar eist enige discipline. De politiek kan daar helemaal niets mee. Hetzelfde zou ook kunnen gelden voor het roken, drugsgebruik en obesitas, zo merkte onze woordvoerder Jan Gutman tijdens zijn bijdrage terecht op. Het zal een gevecht worden van de lange adem. Bij de invoering van het rookverbod hebben we ook gezien, dat er veel hobbels moesten worden genomen. Nog steeds wordt zo hier en daar de wet genegeerd. Toch lijkt het erop dat er steeds meer mensen komen die niet roken en de rokers zie je soms letterlijk in de kou staan.

Bij de invoering van het alcoholbeleid zal hetzelfde gebeuren. De bekende “indrinkketen” zijn een voorbeeld van burgerlijke ongehoorzaamheid. Een recent onderzoek heeft aangetoond dat jeugdigen steeds minder drinken. Dat is mooi, maar het gaat dan wel over kinderen uit groep 8 en eerste jaren van het voortgezet onderwijs!

De fractie van D66 is van mening dat ruim baan gegeven moet worden aan dit plan. Hoewel het budget, dat hiervoor is vrij gemaakt eigenlijk te weinig is, moeten we het beste er van maken. Daarnaast is D66 van mening dat er een belangrijke rol is weggelegd voor de ouders. Met kreten als “wij zijn ook jong geweest” en “eentje moet toch kunnen” komen we er niet. Dat is allang aangetoond.

D66 staat voor een goed preventief beleid waar jeugd, ouders, drankverstrekkers en overheid samen optrekken om bovenstaande doelstellingen te bereiken. Het zou mooi zijn dat het wel een “appeltje/eitje” zou worden. Letterlijk gezien nog gezonder ook!

 





Columns Zuidhorn