Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

COLUMN van Piety: Arretjescake en wachten

Door : Piety Veenema
Datum : 30 mei 2015
100 0016

~~Het zal zo’n zes zomers geleden zijn dat wij tijdens een fietstocht op een Veluws terras belandden. ‘Twee koffie graag,’ zei manlief tegen de ober. ‘En wat voor gebak heeft u?’
‘Appelpunt… kwarktaart of arretjescake.’

Arretjescake, dacht ik verrast. Dat mochten mijn zusjes en ik vroeger vaak maken. Vooral in de zomervakantie, als we ons verveelden of gewoon zin in iets lekkers hadden. En… héél belangrijk: het kon zonder oven!  Het mocht ook niet te duur zijn, want we hadden het – met 7 kinderen thuis – niet breed. We gebruikten goedkope (gesmolten) margarine. En  de allergoedkoopste verkruimelde biscuitjes (meelkoekjes). Verder bruine basterdsuiker en cacao…

Tjonge jonge. Maar liefst twee diagonaal gesneden plakken kreeg ik. Met slagroom. En… met roomboter bereid! Sindsdien bestel ik – elke keer als wij in Ermelo zijn - deze arretjescake. Vorig jaar maar eens naar het recept gevist. De ober wist alleen heel zeker dat de kok geen ei gebruikte (op internet staan namelijk duizenden recepten, zowel met als zonder ei).

Zolang je zwijgt komt er geen oplossing. Dus begin mei heb ik alsnog de kok van het restaurant per mail naar het recept gevraagd. Ook een oproep in mijn nieuwsbrief aan mijn lezers: wie kent arretjescake en heeft hier een leuke herinnering aan? Zelf herinner ik mij vooral dat lange wachten. Dat was het moeilijkst. Als de cake in de koelkast stond op te stijven. Maar het vriesvak bood uitkomst…

Twee zussen reageerden: ‘Wanneer hebben we dát dan gegeten?’
Dat ze dát niet meer wisten, dat we steeds de koelkast openden om aan de cake te voelen. Medelezeres Ineke wist dat nog wel: ‘Arretjescake. Nou, wie kende dat vroeger niet. Mijn moeder begreep maar niet dat hij steeds kleiner leek te worden. Maar ja, mijn broer en ik konden er bijna niet van afblijven. Steeds een heel dun plakje snoepen, maar als je dat samen doet….. Oef!!!’

Oef, nú kon ik niet langer wachten. Ik ging zelf aan de slag met een basisrecept dat leek op mijn jeugdherinnering:
Leg bakpapier in een cakevorm. Smelt 150 gram roomboter,  roer hier 200 gram bruine basterdsuiker door en 60 gram cacaopoeder (cacao eerst losgeroerd met wat water tot een papje). Verkruimel 200 gram biscuitjes erboven en roer goed door. Schep het mengsel in het cakeblik en druk goed aan. Laat de cake minstens 2 uur opstijven in de koelkast. Haal de cake uit de vorm, verwijder het bakpapier en snijd de cake in plakken.

Overigens nam ik – als probeersel – de helft van het recept. Wat me achteraf spijt, want de cake was minstens zo lekker als die van de Veluwse kok. Op zijn recept wacht ik overigens nog steeds….

Piety Veenema, www.pietyveenema.nl

 





Columns Zuidhorn