Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Voorkom voedselverspilling

Door : Ongezoutenlekker
Datum : 2 april 2012

De laatste jaren ben ik me steeds bewuster geworden van mijn eigen gedrag. Het werd me duidelijk dat ik daar zelf iets aan kan en moet veranderen wil er iets veranderen in deze wereld. En aangezien ik mijn dochter en alle kinderen in de wereld een gezond klimaat, een volle buik en een goede gezondheid toewens ben ik een plan gaan bedenken voor mijn gezin; onze bijdrage aan de wereld. Hoe klein en onbenullig het ook lijkt.

Mijn bijdrage is het instellen van een nieuw week patroon.

Mijn week heeft nu 2 bijzondere dagen:
Kliekjesdag = woensdag. Alles wat over is gebleven de afgelopen dagen wordt opgegeten.
Soepdag = zondag. Van de overgebleven groenten in de koelkast maak ik een lekkere soep. Heel inspirerend omdat je soms verrast wordt door de combinatie van groenten!

Daarnaast zijn er nog tal van tips om voedselverspilling tegen te gaan en die je zelf kunt invoeren en die ik nu aan mijn gewoonten heb toegevoegd.

  • Voordat je boodschappen doet, kijk wat er in huis is!
  • Maak eerst oudere producten op.
  • Koop alleen aanbiedingen als je deze nodig hebt.
  • Voorgesneden groenten zijn korter houdbaar, maak deze dus eerst op.
  • Controleer 2x per week de houdbaarheidsdatum van de producten in de koelkast.
  • Negeer voor droge producten de THT datum. In het geval van rijst en macaroni, deze zijn mits droog bewaard, langer houdbaar.
  • Koop producten met 35% korting wanneer het dezelfde dag gebruikt wordt.
  • Een leuke bijkomstigheid is dat het uiteindelijk geld bespaart en onze afvalberg minder groot wordt!

"Met het voedsel dat nu wordt weggegooid, kun je drie miljard mensen te eten geven."

Groet, Jolanda Klaveringa;

Meer willen lezen of voor recepten zonder zout, lees dan de blog op www.Ongezoutenlekker.nl

Meer weten over voedselverspilling? Lees dan verder op www.tastethewaste.nl

 





Columns Zuidhorn