Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

RECEPT-column: Mijn favoriete lunch-salade

Door : Piety Veenema
Datum : 18 februari 2021
Banaansalade

Mijn favoriete LUNCHsalade met banaan of peer

Eet je veel groente, fruit, volkoren graanproducten, bonen, olie en noten? Drink je vooral kraanwater? Neem je wat minder vlees en niet te veel zuivel? Dát lees ik onder andere op de website van het Voedingscentrum.

Veel groente. Maar wat is veel? Wat heb je nodig?
Volgens de Schijf van Vijf : 250 gram groente per persoon per dag! Tjonge jonge, dat is best heel veel. Vooral als dat allemaal bijvoorbeeld door een volkoren pastagerecht moet. Dat red ik gewoon niet. En het is me opgevallen dat ook heel veel recepten in kooktijdschriften  hieraan niet voldoen. Zo zag ik onlangs een hoofdgerecht voor vier personen (300 gram pasta) waarin totaal slechts 250 gram groente zat in plaats van 1000 gram.

Daar zou je natuurlijk  een rauwkostsalade bij kunnen eten, maar dan nog  kom je lang niet aan die aanbevolen hoeveelheid. Eventueel een wortelsoep vooraf? Nou, dat  lukt mij (bij zoveel pasta) echt niet.
Daarom verdeel ik mijn groente liever over de hele dag. Regelmatig eet ik bij de lunch een kop soep waarin ik veel groente kan verwerken. Of ik maak mijn favoriete lunchsalade met banaan of peer. Lekker bij geroosterde volkoren boterhammen.

 Ingrediënten voor 2 personen:
40 gram Veldsla of Rucola
1 rijpe banaan in 20 plakjes (of 1 handpeer in stukjes)
2 zoetzure Partysticks van augurk
1 bosui in ringetjes (of zilveruitjes)
6 gebrande pecan noten (of walnoten)
2 eetlepels grof geraspte komijnekaas (of geitenkaas)

Dressing:
2 eetlepels walnotenolie  (of sesamolie)
2 eetlepels witte balsamicoazijn
½ theelepel gemalen venkelzaad
1 eetlepel vocht van de zoetzure partysticks

Bereiding:

Maak een dressing van de olie, azijn, venkelzaad en vocht van de zoetzure partysticks.

Goed doorroeren en in een diep bord doen. De in plakjes gesneden banaan (of in stukjes gesneden peer)  hierin  vijf minuten laten marineren.

Verdeel de sla over twee ontbijtbordjes. Drapeer het gemarineerde fruit er op, de in plakjes gesneden partysticks, en de  ringetjes bosui of zilveruitjes. Lepel het restant van de marinade over de beide salades. Verbrokkel de noten er boven en strooi de geraspte kaas erover.
 

http://www.pietyveenema.nl

http://www.voedingscentrum.nl

  • Peersalade

 

Columns Zuidhorn