Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Openbaar onderwijs Zuidhorn in zwaar weer

Door : D66-Zuidhorn
Datum : 3 juli 2014
D66 en nu vooruit

In onze gemeente Zuidhorn is iets vreemds aan de hand. De laatste twee jaar zijn er drie openbare basisscholen gesloten en de vierde zal waarschijnlijk volgend jaar volgen. 

Een verslag van Johan W. van Egten

Hoe is het mogelijk dat het openbaar onderwijs zo hard achteruit gaat binnen onze gemeente. Het komt door de krimp. Er komen steeds minder kinderen op school, omdat ouders gaan verhuizen en de kleine kernen vergrijzen. In het geval van het openbaar onderwijs zet D66 toch een paar vraagtekens bij deze zorgelijke ontwikkeling. We weten nog de inhoud van het rapport over de sluiting van de school in Den Horn, waar klip en klaar werd geconstateerd dat er sprake is geweest van dismanagement. Ook in Aduard, waar D66 zelf zijn oor te luister legde bleek het ook een rommeltje. Logisch dus dat ouders hun kinderen van school nemen, omdat ze dit soort toestanden meer dan zat zijn. Zo krijgt de reden “krimp” gezelschap van een totaal andere reden, te weten slecht bestuur. In Noordhorn zag men de bui ook al hangen en daar sprong dus Dorpsbelangen in de bres, met als doel om onderwijs in het dorp te behouden. Een prima initiatief.

In deze laatste raadsvergadering voor het zomerreces stond dus o.a. op de agenda het de voorgenomen sluiting van OBS De Molshoop in Noordhorn. D66 pleit ervoor dat zo mogelijk in iedere kern een school blijft voortbestaan. Onderwijs in een dorp verhoogt de leefbaarheid. We zijn echter ook realistisch, want in de kleinste kernen binnen onze gemeente lukt dit jammer genoeg niet meer. Toch lijkt het erop dat de besturen van basisonderwijsorganisaties het niet zo nauw nemen met die leefbaarheid. Het is te duur om de school open te houden en dus kijkt men naar alternatieven. De samenwerkingsschool is dan de oplossing en op zich kan D66 zich daar in vinden. De weg ernaar toe is echter een route vol hobbels, frustraties, valse beloften en onduidelijke afspraken. 

Het stoort D66 dat tot nu toe de gesloten scholen ondergebracht worden bij de Stichting Penta Primair, de christelijke tak van het basisonderwijs in onze gemeente. Andere partijen , zoals PvdA en VVD, maakten zich hierover ook zorgen. Het CDA en de CU vinden het wel best en Groen Links, de coalitiepartner wekte de indruk dat men zich niet zo druk moest maken. Wethouder Bakker (GL) maakte duidelijk dat de school in Den Horn een samenwerking was aangegaan met de openbare school in Oostwold en die valt onder Wersterwijs. Een dappere poging, maar dan heeft de nieuwbakken wethouder zijn huiswerk nog niet op orde. De leerlingen van Den Horn, zijn uitgevlogen naar de wijk Gravenburg en inderdaad ook een paar naar Oostwold. Maar van een samenwerkingsschool is absoluut geen sprake. Hier was sprake van een vrijwillige keuze. 

De fractie van GL, voelde het ook anders. “ Hoe staan die partijen dan ten opzichte van de nieuw te bouwen Brede School ?” Blijkbaar is GL niet op de hoogte van het verschil tussen een Samenwerkingsschool en een Brede School. De Samenwerkingsscholen in Aduard en Noordhorn vallen straks onder het bevoegd gezag van Penta Primair. In de Brede School is straks een openbare en een christelijke afdeling. Dus zeker geen samenwerking of het moet al het overleg zijn welke school op welk tijdstip gebruik zal maken van bijvoorbeeld de sporthal. Een totaal ander uitgangspunt dus. 

Voor D66 en blijkbaar ook de VVD en de PvdA, een reden temeer om op te komen voor het openbaar onderwijs in onze gemeente. Voor het CDA is de sluiting eigenlijk maar een bijzaak en bij de fractie van de CU werden zoals gewoonlijk de inwoners en de besturen bedankt voor zoveel inzet bij de nieuw te vormen school.

Als je het dan over een openbare indentiteit hebt, dan heeft het er alles van dat het christelijk gehalte vele malen hoger ligt. Men gaat dat wel regelmatig toetsen, maar het feit ligt er wel. Over de Samenwerkingsschool in Noordhorn zijn in ieder geval de MR’en van de beide scholen het roerend met elkaar eens, aldus de voorzitter van MR van de Molshoop. Hij was bij dit agendapunt inspreker en hoopte dat de raad in zou stemmen met de sluiting. Er was nog wel een puntje van kritiek. De afspraken die men had gemaakt met de besturen van Penta Primair en Westerwijs vond men niet terug in het onderwijsplan. Daar moet nog wel even enige aandacht aan worden besteed. In dat geval staat de raad machteloos, want die heeft over het onderwijs weinig te zeggen. Reden voor D66 raadslid Jan Gutman om nog maar eens het belang van een onderwijsconvenant te benadrukken. Wethouder Bakker merkte terecht op dat hij daar al eerder op was gewezen. Dat is prima, want D66 zal hierop blijven aandringen. De wethouder zei dat hij al had gesproken met Westerwijs over een eventuele rapportage door Westerwijs. Dat is voor D66 onvoldoende, want dan komt men achteraf met een jaarverslag.

Wanneer we het openbaar onderwijs weer enige vastigheid willen geven, dan wordt het zo langzamerhand tijd om serieus werk te maken van inmiddels een stevig convenant. In onze bijdrage sprak Jan Gutman over een vinger aan de pols, maar dat mag gezien de huidige ervaringen nu wel een hele hand zijn.

 





Columns Zuidhorn