Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

IJsvogels gezien in het Joh Smitpark!

Door : Gerke Renting
Datum : 19 maart 2020
1024px-20150920 056 kessel weerdbeemden ijsvogel (21556471302)

Er zijn IJsvogels gezien in het Joh Smitpark! Meerdere personen hebben de IJsvogels gezien! Dat is erg mooi want vorig jaar waren er minder IJsvogels dan anders. Misschien zijn er nu IJsvogels hier gaan broeden!

Het is zo’n prachtige vogel! Iemand die ooit een IJsvogel gezien heeft herkent ze direct. Een blauwe flits en een fluitend geluid, dat is een IJsvogel!

Ze bouwen hun nest als een tunnel bij steile oeverranden. Als er lage takken over het water hangen kunnen ze mooi kleine visjes vangen, waterinsecten en dergelijke.

Ze zijn een beetje plomp gebouwd met een korte staart en een grote kop en snavel. Witte keel en zijhals. Vleugels en kruin zijn groenachtig blauw met een helderblauwe rug en stuit. Zit vaak rechtop op een laaghangende tak boven het water te loeren naar visjes. Vliegt luid roepend over het water en dan goed te zien. Vrouwtjes hebben een oranjerode snavelbasis, bij de man is die zwart.

Ze broeden vanaf februari/maart. Meerdere legsels per jaar van meestal 6-7 eieren. Man en vrouw broeden de eieren in 19-21 dagen uit. De jongen zitten zo’n drie à vier weken op het nest voordat ze uitvliegen.

De IJsvogel is een beschermde inheemse diersoort. Ze zijn beschermd op grond van de Eurepese vogelrichtlijn. Ze zijn beschermd door de Wet Natuurbescherming.

Op de website van Vogelbescherming Nederland staat informatie. Met mooie foto’s.

https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/ijsvogel

Er is een video te zien.

Er zijn ook geluiden te horen van de IJsvogel!

In onze parken is veel te zien!

De stichting Vrienden van het Joh Smitpark en het Waterpark geeft daar graag bekendheid aan!

 

Redactie: Heeft u een foto van de ijsvogel(s) kunnen maken? Ik ontvang ze graag!

 

Columns Zuidhorn