Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

IS HET OPENBAAR ONDERWIJS NOG SLECHTS STATUTAIR AANWEZIG IN ONZE GEMEENTE ?

Door : D66-Zuidhorn
Datum : 17 november 2017
Reclamedoek d66-westerkwartier

Per 1 januari 2018 gaan Stichting Westerwijs (Openbaar Onderwijs) en Stichting Penta Primair (Christelijk Onderwijs) bestuurlijk fuseren. Dat heeft de Raad van Zuidhorn unaniem besloten. 

Onze fractie heeft de afgelopen periode de ontwikkelingen rond de fusie tussen Westerwijs en Penta Primair zo goed mogelijk gevolgd. De scholen wilde de fusie al iets eerder, maar van rijkswege werd het licht niet meteen op groen gezet. Nu de wet “Samen sterker door vereenvoudiging samenwerkingsschool” per 1 januari 2018 ingaat staat eigenlijk niets meer een fusie in de weg. We hebben het in dit geval over een fusie op bestuurlijk niveau. Op de werkvloer zal er niet zoveel veranderen.

De fractie van D66 heeft zich altijd positief uitgelaten over de vorming van samenwerkingsscholen. Hiermee wordt de mogelijkheid geschapen om een basisschool in de kleinere kernen te behouden. Goed voor de dorpen, de kinderen en de ouders. We zien de school ook als een prima verbinder tussen de inwoners van deze dorpen.

Terug naar de kern van het raadsvoorstel. Onze fractie ziet zeker de voordelen van deze fusie. We vragen ons wel af of de redenen voor de fusie, zoals die in het voorstel worden verwoord, wel zo sterk zijn.

Zo zou een samenwerkingsbestuur beter kunnen inspringen op de gevolgen van de krimp? Het kan toch niet zo zijn dat plotseling het aantal leerlingen gaat groeien nadat de fusie een feit is. De achterliggende gedachte zou kunnen zijn dat ouders in het dorp blijven wonen, omdat er een school blijft bestaan en dus de kinderen ook blijven. In dat geval heeft de school er baat bij en heeft het ook positieve effecten voor de leefbaarheid.

De fusie zou ook bedoeld zijn ter behoud van kwalitatief goed onderwijs. Dan gaan we ervan uit dat die kwaliteit er ook daadwerkelijk is. De fusie moet dus borg staan voor goed onderwijs. Maar dat goede onderwijs heeft in onze ogen niet zoveel met de fusie te maken. Wij geven de credits toch veel aan de leerkrachten die dag in, dag uit er voor zorgen dat de leerlingen goed onderwijs krijgen. De bestuurlijke vorm heeft daar niet zoveel mee te maken. Bovendien gaat het onderwijs de komende jaren op de schop en wie zegt dat in het onderwijsland van de toekomst deze fusie wenselijk en noodzakelijk is?

Een ander punt willen we ook nog graag even benoemen. We hebben de afgelopen jaren gezien dat het openbaar onderwijs onder druk is komen te staan. Van de zes Openbare Scholen zijn er inmiddels vier of verdwenen of ondergebracht in een samenwerkingsschool. Dit laatste onder het bevoegd gezag van Penta Primair.

De raad is bij deze processen een aantal keren voor verrassingen komen te staan als het gaat om de aanpak van het openbaar onderwijs. Zo werden we min of meer overvallen met de sluiting van de school in Den Horn en ook het samengaan van de Openbare en Christelijke school in Aduard verdiende qua informatie nou direct een schoonheidsprijs. Het is allemaal gelukkig goed gekomen en toen weer iets later Noordhorn en Oldehove volgden liep het eigenlijk allemaal op rolletjes.

Toch heeft hierbij het openbaar onderwijs een gevoelige tik gekregen. Een tik die nu in de statuten opgevangen moet worden. Prachtige notariële volzinnen laten zien dat het Openbaar Onderwijs wel degelijk iets te vertellen heeft.

We mogen over de begroting nog een zienswijze indienen, kennisnemen van het jaarverslag en zo nu en dan twee leden voor de Raad van Toezicht benoemen. Dat is het dan. 

D66 hecht belang aan de vrijheid van onderwijs. Wij vinden het dan ook belangrijk dat ouders hun kinderen naar een school kunnen brengen die bij hun past, of dit nou Christelijk of Openbaar is. Juist vanwege die keuzevrijheid wil D66 dan ook voorkomen dat in de gemeente Zuidhorn, maar ook in de nieuwe gemeente Westerkwartier, één van de twee denominaties gaat ondersneeuwen.

 





Columns Zuidhorn