Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Wat heeft Zuidhorn met burgerparticipatie

Door : D66-Zuidhorn
Datum : 17 juni 2016
864x486

Evaluatie kadernota burgerparticipatie in de Raad van Zuidhorn

De gemeente Zuidhorn wil graag dat haar inwoners bij zoveel mogelijk onderwerpen kunnen meespreken. Het afgelopen jaar heeft men dat kunnen doen bij een aantal voorstellen. De raadsvergadering van maandag 13 juni j.l. stond o.a. in het teken van de evaluatie kadernota Burgerparticipatie. Populair gezegd: hebben onze inwoners ook iets in de melk te brokkelen.

D66 heeft de Kadernota eens tegen het licht gehouden. Gunt een gemeente, die referenda als overbodige ballast ervaart, de burgers wel een gedegen inspraak. Dat was voor D66-voorman Jan Gutman de reden om eens goed naar de uitkomsten van een aantal onderwerpen te kijken.

Als voorbeeld droeg hij aan de burgerparticipatie inzake de Verkeerssituatie Brede School. Een belangrijk onderwerp waar de fractie van D66 meerdere malen aandacht voor heeft gevraagd. “ Krijgen we hier ook een goed burgerparticipatiegevoel bij” , zo sprak Jan Gutman. Het project werd beloond met een 8.2 binnen de participatiemonitor. Dit is een instrument die wordt gebruikt om te kijken of burgerparticipatie voldoende aan bod is gekomen. Je zou dus kunnen aannemen dat dit in orde is. Dan is het wel vreemd dat er in totaal 0 individuele burgers, 0 burgers namens een straat, wijk of buurt en 0 andere groepen burgers hebben meegedaan. Eenzelfde ondervertegenwoordiging van burgers, zien we ook bij de andere trajecten.

D66 is van mening dat burgerparticipatie dichter bij de burgers moet staan. Dus niet een vertegenwoordiging of groep, maar juist de individuele burger, moet mee kunnen denken. Dan zorg je voor draagvlak van je beleid, dan zet je de burger centraal.

Om tot een goede burgerparticipatie te komen heb je twee partijen nodig. Aan de ene kant de gemeente die de burgers op allerlei manieren moet uitnodigen om mee te spreken. Aan de andere kant onze inwoners. Zij moeten ook de moeite nemen om daadwerkelijk mee te praten. 

D66 ziet dat de gemeente bij eenvoudige onderwerpen veel moeite onderneemt om inwoners in de gelegenheid te stellen, hun zegje te doen. Diezelfde gemeente schiet nog wel eens in de stress als het om wat steviger onderwerpen gaat. Dat hebben we onlangs kunnen zien bij het Snippergroenproject en de locatiekeuze van het AZC. 

Burgemeester Swart stelde zich als portefeuillehouder kwetsbaar op. Hij vond dat er al veel zaken zo goed mogelijk worden geregeld, maar dat er ook nog ruimte is voor verbetering. De burgerparticipatie is een instrument en dat moet je leren bespelen. De raad, het college en de organisatie van onze gemeente zullen samen met haar inwoners in de toekomst ongetwijfeld de juiste tonen uit dit instrument weten te halen. Burgemeester Swart zei het niet helemaal op deze manier, maar het  kwam er in wezen wel op neer.

Tot slot maakte Jan Gutman nog even van de gelegenheid gebruik om nog maar eens aan te geven dat een meerderheid in deze raad een belangrijk instrument voor burgerparticipatie, de volksraadpleging, aan de kant heeft geschoven. Het mag duidelijk zijn dat D66 voorstander is van referenda. Wat D66 betreft dient de individuele burger zoveel mogelijk centraal te staan in de burgerparticipatie. Met deze woorden sloot Jan Gutman zijn betoog af.

 





Columns Zuidhorn