Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Column van Piety: Ga gewoon door

Door : Piety Veenema
Datum : 24 maart 2020
Hortensiabloem van henny

Aarzelend begon ik aan een gedicht over het coronavirus. Op maandag 23 maart.
Het is nog te vroeg, dacht ik. Want wat je de ene dag zegt of denkt, lijkt de volgende dag al niet meer te kloppen. Of behoeft zelfs aan het eind van de dag al weer bijstelling. Dat bleek 's avonds ook uit de persconferentie over de verscherpte maatregelen. 

Ook Claudia de Breij vindt het op dit moment van onzekerheid lastig om iets te zeggen wat een beetje verlichting geeft, schreef zij gisteren in dagblad Trouw: “ Nu gaat het nog goed, namelijk. Dan kunnen we nu wel wijze lessen gaan delen, en zeggen: ‘Ach mensen, zie toch de zon schijnen’, maar wat als we nog niet in het donker zijn aangekomen? Het voelt in elk geval alsof de avond nog maar net is gevallen. Alsof we de loopgraven nog in moeten. Ja, een oorlogsterm, ik moet steeds denken aan oorlogssituaties. Of andere grote dingen uit de geschiedenis.”
Claudia schrijft dit in de rubriek: DE ZIN VAN. In tijden van corona vertellen meer en minder bekende Nederlanders over hun persoonlijke leefregel of een inspirerende zin.

Automatisch dacht ik aan mijn in 2010 overleden vriendin Henny, hobbyfotografe, die mij usb-sticks met haar foto’s naliet, waarbij ik sindsdien gedichten schrijf. Zo ook bij een bloem van een hortensia die alle stormen aan de kust had overleefd en Henny tot in de winter nog zoveel kijkplezier gaf, dat zij deze bloem in een schaaltje legde en nog een aantal weken ervan heeft genoten. “Gewoon doorgaan”  is de titel van haar foto. Het inspireerde mij tot een gedicht waar ik mij aan wil vasthouden, zowel in lichte en donkere tijden.

Je leeft je leven
Je bent onderweg
Kijk niet te veel om
Kijk niet te ver vooruit
Wat op je pad komt
Ga er voor
Al is het voetje voor voetje
Ga gewoon door!

Claudia zegt verder: “Ik denk dat het zinniger is om het licht en het donker allebei zo veel mogelijk onder ogen te zien. Het blijft een opdracht om zo licht mogelijk in het leven te staan. Dat is wel wat je moet proberen.”

Daar sluit ik mij bij aan.  En anderen met mij, getuige de vele hartverwarmende initiatieven die her en der in onze samenleving ontstaan. Deze crisis haalt ook het goede in de mensen naar boven, kopte Trouw vandaag.

Laten we zo doorgaan en over en weer lichtpuntjes zijn voor elkaar!

 

Piety Veenema -  http://www.pietyveenema.nl

Foto van Henny ter Mors, titel: "Gewoon doorgaan"  http://www.footo.nl/henny

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp
Columns Zuidhorn