Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Zuidhorn wil met NAM op zoek naar oplossing geluidsoverlast

13 maart 2016    Zuidhorn-nieuws
NAM-locatie bij Grijpskerk produceert wel degelijk laagfrequent geluid
Ovgz nam (6)

Nu duidelijk is dat de NAM-locatie bij Grijpskerk wel degelijk laagfrequent geluid produceert, is de oplossing voor de geluidsoverlast wellicht ook in zicht.

Dat hoopt althans wethouder Henk Bakker (GroenLinks). Al jaren zit de gemeente Zuidhorn met het geluid in haar maag. Lang niet iedereen merkt de lage bromtonen op, maar wie ze wel hoort heeft er vaak flink last van. Sommigen slapen altijd met de radio aan, anderen overwegen zelfs te verhuizen.

Oorzaak
Ook al jaren wordt er gesteggeld over de oorzaak van het geluid. De ondergrondse gasopslag van de NAM, aldus veel omwonenden. De NAM zelf ontkende lange tijd en gaf vliegtuigen de schuld. Herhaaldelijk werd er onderzoek gedaan, maar onderzoek naar laagfrequent geluid is lastig. Dat het er is, valt nog wel te meten, moeilijker blijkt het om de bron van de herrie aan te wijzen.

Toch is dat laatste nu gelukt. De gemeente Zuidhorn en de provincie schakelden Microflown Technologies in, een onderzoeksbureau uit Arnhem dat niet alleen de hoeveelheid geluid weet te meten, maar ook de richting waar het geluid vandaan komt. Door de meetgegevens van meerdere sensoren met elkaar te combineren, is de precieze oorzaak van het geluid tot op een paar meter nauwkeurig aan te wijzen.

Getest
Een week lang werd er in november vorig jaar rond de gaslocatie van de NAM en de Gasunie bij Grijpskerk met vijf microfoons gemeten. De data werd vergeleken met de hoeveelheid geluidsoverlast die vier omwonenden in dezelfde week ervoeren. De conclusie van Microflown: een deel van het laagfrequente geluid is wel degelijk afkomstig van het terrein van de NAM en de Gasunie.

Daarnaast doken in de testgegevens uit november nog twee bronnen van laagfrequent geluid op: eentje in Kommerzijl en eentje rond Hoekje. De bromtonen bij Kommerzijl bleken door de gemeente zelf te zijn veroorzaakt. „Toevallig werd er net in die week een weg bestraat”, verklaart wethouder Bakker.

De oorzaak van de herrie uit Hoekje, een gehucht met slechts een paar huizen, is nog onduidelijk. Bakker: „Vorige week heeft iemand van Gemeentewerken daar opnieuw gemeten. Maar nu was het geluid niet meer te vinden.” Een mysterie dus. „Misschien dat het een landbouwwerktuig was dat in november toevallig aan het werk was en nu niet meer. Maar goed, dat is niet meer dan een gok, we weten het niet.”

Hoognodig
Het geluid van de gasopslag is vooral afkomstig van de NAM en een beetje van de Gasunie, aldus de wethouder. Hij wil op korte termijn met de twee bedrijven om tafel om te praten over een oplossing. „Ik verwacht dat dit nieuwe onderzoek precies genoeg is om vast te kunnen stellen waar het geluid exact vandaan komt. Dat we dus bij specifieke machines uitkomen. En dan kunnen we er hopelijk ook iets aan doen.”

Hoognodig, aldus de wethouder. „De meeste mensen horen dit laagfrequente geluid niet. Daardoor hebben degenen die het wel horen al gauw de indruk dat ze voor gek worden verklaard. Dat is heel vervelend. En onterecht. Het geluid bestaat, daar is geen twijfel over. Dat toont dit rapport maar weer eens aan.”

DvhN

  • Nam
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Slide

Kom in Zuidhorn evenement de moeite waard

03 oktober 2023    Zuidhorn-nieuws
Zaterdag 7 oktober : Straattheater, standhouders, muziek en kinderactiviteiten
Lees verder →
Foto-expositie archief

Fotogroep InFocus zorgt voor kleurexplosie van Rudie Wiersma Fotografie

03 oktober 2023    Zuidhorn-nieuws
Fotogroep InFocus is een enthousiast groepje amateurfotografen met uitvalsbasis Zuidhorn.
Lees verder →
Nikijacobs

The Ballad of Mauthausen – Aduarder Abdijconcerten

03 oktober 2023    Zuidhorn-nieuws
Niki Jacobs & Band
Lees verder →