Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Zuidhorn tegen overname Essent

23 januari 2009    Zuidhorn-nieuws
230109 zuidhorn - Politiek Zuidhorn is tegen de overname van Essent door de Duitse energiegigant RWE. De gemeenteraad neemt het RWE onder andere kwalijk vervuilende energieopwekking te steunen. Het college van burgemeester en wethouders

230109
zuidhorn -
Politiek Zuidhorn is tegen de overname van Essent door de Duitse energiegigant RWE. De gemeenteraad neemt het RWE onder andere kwalijk vervuilende energieopwekking te steunen.
Het college van burgemeester en wethouders van Zuidhorn moet zich dan ook als aandeelhouder uitspreken tegen de overname. Dat heeft de gemeenteraad het college opgedragen. RWE wil voor 9,3 miljard euro Essent overnemen.

De raadsfractie van GroenLinks diende een motie daarover in om dat tegen te houden. Alle partijen - behalve de VVD - steunden het initiatief. Zuidhorn is de eerste Groningse gemeente die zich uitspreekt tegen de overname. Eerder waren al wel afkeurende geluiden te horen van individuele partijen. Onder andere in Delfzijl en Scheemda.

Volgens de raad is de energievoorziening en de zeggenschap daarover van strategisch belang voor Zuidhorn, de provincie Groningen en Nederland. Dat die voorziening mogelijk in Duitse handen komt te liggen, steekt de fracties. Daarom willen ze aandeelhouder blijven. Ook het feit dat RWE kernenergie en kolencentrales steunt zit de raad van Zuidhorn dwars. "RWE geeft geen prioriteit aan een milieu- en klimaatvriendelijk beleid", staat in de motie.

Gemeenten krijgen als aandeelhouder jaarlijks dividend van Essent. Die uitkeringen zijn opgenomen in de begroting waardoor de gemeente verzekerd is van een jaarlijkse opbrengst. Hoeveel zin de motie heeft, is nog niet te zeggen. Zuidhorn is een hele kleine aandeelhouder en kan in die zin gedwongen worden afstand te doen van de aandelen.
DvhN

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Mollematocht 2023 (1)

Bauke houdt blessures over aan val op EK en moet afwachten

26 september 2023    Zuidhorn-nieuws - Sport
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over gezonde huiskamer, Meldpunt discriminatie & Ontmoet elkaar in de buurt

26 september 2023    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 26 september 2023
Lees verder →
Hanckemadag scouting (1)

Eerste officiële “Hanckemadag” groot succes

25 september 2023    Zuidhorn-nieuws
Burgemeester door ‘t slijk
Lees verder →
Irma van beek-

Meldpunt discriminatie Westerkwartier bestaat twee jaar

25 september 2023    Zuidhorn-nieuws
Irma van Beek luistert en neemt de klacht of vraag van de inwoner over discriminatie serieus.
Lees verder →
Zunobri

Zunobri wordt 1e helft van de mat gespeeld

25 september 2023    Zuidhorn-nieuws - Sport
Een wanvertoning van een eerste helft. Een tweede helft om de veerkracht van Zunobri te laten zien. Een derde helft om toch weer als een team samen te zijn.
Lees verder →