Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Westerkwartier maakt nieuwe stap in coöperatief werken

22 januari 2018    Zuidhorn-nieuws
“Leden van de Gebiedscoöperatie Westerkwartier bouwen aan werkorganisatie”
Werkorganisatie-gebiedscooperatie westerkwartier 2018

In het Westerkwartier is sinds 2014 een bijzondere ontwikkeling aan de gang. Ondernemers, onderwijsinstellingen, onderzoekcentra, overheden en inwoners zoeken elkaar op om samen te werken aan de toekomst van hun geliefde regio. Dit doen ze samen in een coöperatie: de Gebiedscoöperatie Westerkwartier.

Vanaf 2018 wordt deze samenwerking nog concreter: medewerkers van Staatsbosbeheer, Landschapsbeheer Groningen, het Collectief Groningen West, Rabobank Noordenveld West-Groningen, Stichting De Zijlen, Inclusie Noord, Hanzehogeschool, Terra en de toekomstige Gemeente Westerkwartier komen tweewekelijks samen om te werken aan de thema’s die direct belangrijk zijn voor de toekomst van het Westerkwartier, bijvoorbeeld: wonen, bouwen, energie, landbouw, regiomarketing en regionaal voedsel.

Ontmoeting als succesfactor
Geïnspireerd door andere netwerkorganisaties in het Westerkwartier, bleek dat echte coöperatieve samenwerking pas kan slagen wanneer de leden elkaar op regelmatige basis ontmoeten. Hierdoor ontstaan vertrouwensbanden tussen de leden en kunnen er veel sneller projecten gerealiseerd worden.

De thema’s van de toekomst van het Westerkwartier
In eerste instantie zal deze coöperatieve werkorganisatie zich richten op een aantal thema’s. Onder de titel ‘de toekomst van de regio op het gebied van landschap, natuur en landbouw’ wordt gekeken naar het bevorderen van de biodiversiteit in de regio en natuur inclusieve landbouw. Daarnaast wordt er onder de titel ‘het Westerkwartier voor iedereen’ gekeken naar de mogelijkheden om ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt mee te laten draaien in het ‘normale’ arbeidsproces: een inclusieve arbeidsmarkt. Ook zijn er al projecten rondom het herstellen van de regionale voedselketen, nieuwe woonvormen, het inpassen van de energietransitie in ons prachtige landschap, de mogelijkheden voor regiomarketing en het binden van (student)talent aan onze regio na de studie. 

Werken in de Innovatiewerkplaats
Bij alle thema’s krijgen de leden van de coöperatie ondersteuning vanuit de talenten en werknemers van de toekomst: studenten uit Groningen en Leeuwarden. Deze studenten van Terra, de Hanzehogeschool, Van Hall Larenstein en Alfa-college doen samen met docenten en onderzoekers onderzoeken, organiseren bijeenkomsten of lopen stages. Al deze activiteiten van studenten worden gecoördineerd vanuit de Innovatiewerkplaats in Noordhorn aan de Industrieweg (achter het tankstation).

Geïnteresseerd geraakt?
Bent u ondernemer, student, onderzoeker, ambtenaar of geïnteresseerd inwoner in het Westerkwartier, of woont/ werkt u buiten het Westerkwartier maar wilt u bijdragen aan de ontwikkeling van deze prachtige regio? Neem dan contact met ons op via info@gcwk.nl of 0594-726002 of neem eens een kijkje op onze website: http://www.gebiedscooperatie.info.

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Haringuitreiking 2022 (47)

Weer haringhappen in Niekerk

28 maart 2023    Zuidhorn-nieuws
Gemeente Westerkwartier verheugt zich op haringtraditie 5 april
Lees verder →
Jongeren pixabay

Help mee Westerkwartier nog gezonder, fijner en kindvriendelijker te maken

28 maart 2023    Zuidhorn-nieuws
Hoe gaat het met uw kind(eren)? Hoe gaat het met hen op school, thuis, met hun gezondheid?
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over Presentatie fietsroute Leek-Zuidhorn en centrumvisie Zuidhorn &  Takkenroute

28 maart 2023    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 28 maart 2023
Lees verder →
Frank meester 2023

Frank Meester “Groen blijft mijn passie”

27 maart 2023    Zuidhorn-nieuws - Bedrijf in beeld
Van adviesgesprek tot een perfecte uitvoering, dat is waar Frank’s Groenadvies voor staat !
Lees verder →
 

“Natuurbegraafplaats in het natuurgebied Knooppolder”

27 maart 2023    Zuidhorn-nieuws
Gemeente werkt in principe mee aan natuurbegraafplaats bij Aduard
Lees verder →
Erkan en ruben tafeltennis

Verdienstelijk debuut Talero jeugd op het N.K. tafeltennis in Zwolle!

27 maart 2023    Zuidhorn-nieuws - Sport
zeer verdienstelijk op sterk bezette toernooi
Lees verder →