Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Wel of geen overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

21 februari 2024    Zuidhorn-nieuws
Afspraak advies

Heb jij weleens nagedacht over wat er gebeurt als je komt te overlijden? Waarschijnlijk is dit geen onderwerp waar je graag en vaak over nadenkt. Toch is het wel belangrijk om te weten wat er gebeurt na jouw overlijden. Op een dag zal het namelijk zo ver zijn en dan is het fijn om een aantal dingen geregeld te hebben voor je nabestaanden. Zo kun je je nabestaanden nu al ontzorgen, bijvoorbeeld met een overlijdensrisicoverzekering. Maar wat houdt dat precies in, en is dat iets voor jou?

Wat houdt een overlijdensrisicoverzekering in?
Met een overlijdensrisicoverzekering verzeker je een bedrag dat na je overlijden wordt uitgekeerd aan je dierbaren. De hoogte van dit bedrag mag je zelf bepalen. Dit bedrag is er om financiële verplichtingen na jouw overlijden na te kunnen komen. Denk hierbij aan de hypotheek, de huur of de kosten van de opvang van je kinderen. Het kan namelijk goed zijn dat jij de kostwinner bent van het gezin, en dat jouw gezin na jouw overlijden met bepaalde kosten te maken krijgt die niet zomaar kunnen worden betaald. Met de uitkering van de overlijdensverzekering weet je zeker dat zij naast de rouw niet ook nog te maken krijgen met financiële lasten. 

Een overlijdensrisicoverzekering is af te sluiten met een looptijd van 10 tot 50 jaar. Je kiest zelf de begunstigde, dat is de persoon waaraan het geldbedrag na jouw overlijden wordt uitgekeerd. Het is mogelijk om meer dan 1 begunstigde uit te kiezen. Dit mag iedereen zijn. Het kan bijvoorbeeld een gezinslid zijn, zoals je partner of je kind. Maar ook kun je een bank of een zakelijke partner je begunstigde maken. Een overlijdensrisicoverzekering kun je afsluiten tussen je 18e en je 65e. Het is bij het afsluiten van de verzekering wel belangrijk om je te bedenken dat de verzekering mag lopen tot de dag voorafgaand aan je 75ste verjaardag. 

Waarom een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?
Voordat je een overlijdensverzekering afsluit, is het goed om te bedenken waarom je deze zou afsluiten. Mensen doen dit vooral zodat ze zeker weten dat hun nabestaanden na hun overlijden financieel beschermd zijn. Als iemand in het gezin komt te overlijden die een grote rol speelt binnen de financiën, valt er ook op dat gebied veel weg. Met een overlijdensrisicoverzekering zijn jij en je nabestaanden gerustgesteld. Je bent ervan verzekerd dat je nabestaanden na jouw overlijden hun vaste lasten kunnen blijven betalen  en bijvoorbeeld niet uit hun woning geplaatst worden, omdat ze de huur niet meer kunnen ophoesten. 

Belangrijke overwegingen
Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Je kunt de verzekering namelijk op 1 leven afsluiten, dus op dat van jezelf. Maar het is ook mogelijk om de verzekering op 2 levens af te sluiten. Zo kun je een overlijdensrisicoverzekering kruislings afsluiten, met 2 aparte dekkingen, allebei op één leven. Veel mensen doen dit samen met hun partner, waarbij ze allebei een overlijdensrisicoverzekering afsluiten op het leven van de ander. Hiermee kan soms erfbelasting worden voorkomen. Als jij als eerste komt te overlijden, ontvangt jouw partner een uitkering. Als jouw partner daarna komt te overlijden, wordt die verzekering ook uitgekeerd, bijvoorbeeld aan jullie kinderen. Deze verzekering loopt dus door na het eerste overlijden. 

Er zijn dus verschillende manieren om je overlijdensverzekering af te sluiten. Zo kun je de verzekering precies laten passen bij jouw persoonlijke situatie.

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

4 mei monument in het Wilhelminapark

1940 – 1945: Opdat wij niet vergeten

24 april 2024    Zuidhorn-nieuws
Zaterdag 4 mei – 19.30 uur: herdenking bij het monument in het Wilhelminapark in Zuidhorn
Lees verder →
Wethouder be schollema

Gemeente Westerkwartier kiest voor toekomstbestendig grondstoffencentrum

24 april 2024    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
De gemeente Westerkwartier heeft circulaire ambities die aansluiten bij het Rijksprogramma Nederland circulair in 2050.
Lees verder →
Kermis zuidhorn (1)

Smullen van een suikerspin in ‘t zonnetje

23 april 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
Mooi weer tijdens laatste dag van de kermis
Lees verder →
Boreas duo uit oostum

Rederijkerskamer Eendracht speelt Theater Na de Dam in Zuidhorn

23 april 2024    Zuidhorn-nieuws
‘Kom vanavond met verhalen'
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over Vrijheidsmaaltijd, Juni Fietsmaand & Europees Parlementsverkiezing

23 april 2024    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 23 april 2024
Lees verder →
Ovtw 2024 netwerk (1)

Toeristische ondernemers ontmoeten elkaar (weer eens)

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws
ledenvergadering: Podcastpresentatie en levendige discussie
Lees verder →