Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Weerbare tieners op Gomarus College Zuidhorn

15 oktober 2012    Zuidhorn-nieuws
Hoe stevig sta jij op je benen? In het jongerenprogramma reLEGS van Stichting Terwille, christelijke verslavingszorg, draait alles om LEGS (Engels voor: benen).

 Het is een afkorting voor Lichamelijk, Emotioneel, Geestelijk en Sociaal. Zijn de jongeren op het Gomarus College in Zuidhorn op al deze gebieden in balans? Dan hebben ze een stevige basis om goede keuzes te maken. Het reLEGSprogramma van Terwille is op maandag 8 oktober op deze school voor voortgezet onderwijs van start gegaan.

“In de praktijk van de verslavingszorg merkten we dat het van cruciaal belang is dat jongeren al op jonge leeftijd handvatten krijgen om bijvoorbeeld risicogedrag te voorkomen en weerbaar te worden. Soms komen cliënten rond hun twintigste bij ons binnen met een verslavingsprobleem en denken we: waren we hier maar eerder bij geweest!” vertelt Erik de Vos, directeur van Stichting Terwille. Daarom heeft Terwille in 2009 speciaal voor jongeren een eigentijds en karaktervormend programma ontwikkeld, dat gebruikt kan worden op scholen en in kerken.

Het programma is zowel gericht op preventie als op vroege interventie. Het eerste basisonderdeel zijn zes klassikale lessen met de karaktervormende thema’s: imago, vriendschappen, media, risicogedrag, seksualiteit en weerbaarheid. Tijdens het programma worden de jongeren goed in de gaten gehouden door middel van testjes en observaties. Jongeren die opvallen doordat ze niet in balans zijn, of risicogedrag vertonen, kunnen in een vervolgtraject verder werken aan verandering in de reLEGSrooms. Dit zijn kleine groepen waarin onder begeleiding van een professional wordt doorgepraat over thema’s als zelfbeeld, doelen, pesten en groepsdruk.

Op het Gomarus College hebben ze er bewust voor gekozen om aandacht te besteden aan preventie. “De puberteit kan een verwarrende tijd zijn voor jongeren en ze krijgen steeds meer keuzemogelijkheden. Daarom willen we ze graag wat extra ondersteuning bieden”, zegt W.D. Bos,  directeur van het Gomarus College. Het programma van Terwille sprak hen aan, omdat het vanuit een duidelijke christelijke visie werkt, gericht  is op preventie, maar ook een vervolg heeft voor jongeren die meer nodig hebben. “De jongeren die de afgelopen jaren het project gevolgd hebben zijn enthousiast over de lessen en vinden het zeer waardevol, vooral omdat ingespeeld wordt op onderwerpen die hen bezighouden.”

Het programma draait inmiddels voor het derde jaar bij alle tweedeklassers van het Gomarus College Zuidhorn.

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Ewaste-anker

Scholen strijden tegen elektronisch afval

05 juni 2023    Zuidhorn-nieuws
Laat je e-waste thuis ophalen!
Lees verder →
Jaarmarkt noordhorn (9)

Toen de wieken nog draaiden

05 juni 2023    Zuidhorn-nieuws - fotos
Jaarmarkt Noordhorn
Lees verder →
Zunobri

Zunobri komt net tekort voor winst

05 juni 2023    Zuidhorn-nieuws - Sport
Met nog drie speelronden te gaan, is Zunobri nog altijd hard opzoek naar een overwinning.
Lees verder →
Politie insluipers inbraak

Nu inbraak Boslaan Zuidhorn, sprake van een reeks inbraken

05 juni 2023    Zuidhorn-nieuws
Het is weer raak, boeven op pad
Lees verder →
Molen fortuna asbreuk (7)

As molen Fortuna Noordhorn breekt tijdens jaarmarkt

04 juni 2023    Zuidhorn-nieuws - fotos
Brandweer en hulpdiensten in actie
Lees verder →
RobertYs digi service

Robert’s Digi Service brengt herinneringen weer tot leven

03 juni 2023    Zuidhorn-nieuws - Bedrijf in beeld
Uw oude 8 mm film of Betamax weer terug kunnen kijken
Lees verder →