Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Weerbare tieners op Gomarus College Zuidhorn

15 oktober 2012    Zuidhorn-nieuws
Hoe stevig sta jij op je benen? In het jongerenprogramma reLEGS van Stichting Terwille, christelijke verslavingszorg, draait alles om LEGS (Engels voor: benen).

 Het is een afkorting voor Lichamelijk, Emotioneel, Geestelijk en Sociaal. Zijn de jongeren op het Gomarus College in Zuidhorn op al deze gebieden in balans? Dan hebben ze een stevige basis om goede keuzes te maken. Het reLEGSprogramma van Terwille is op maandag 8 oktober op deze school voor voortgezet onderwijs van start gegaan.

“In de praktijk van de verslavingszorg merkten we dat het van cruciaal belang is dat jongeren al op jonge leeftijd handvatten krijgen om bijvoorbeeld risicogedrag te voorkomen en weerbaar te worden. Soms komen cliënten rond hun twintigste bij ons binnen met een verslavingsprobleem en denken we: waren we hier maar eerder bij geweest!” vertelt Erik de Vos, directeur van Stichting Terwille. Daarom heeft Terwille in 2009 speciaal voor jongeren een eigentijds en karaktervormend programma ontwikkeld, dat gebruikt kan worden op scholen en in kerken.

Het programma is zowel gericht op preventie als op vroege interventie. Het eerste basisonderdeel zijn zes klassikale lessen met de karaktervormende thema’s: imago, vriendschappen, media, risicogedrag, seksualiteit en weerbaarheid. Tijdens het programma worden de jongeren goed in de gaten gehouden door middel van testjes en observaties. Jongeren die opvallen doordat ze niet in balans zijn, of risicogedrag vertonen, kunnen in een vervolgtraject verder werken aan verandering in de reLEGSrooms. Dit zijn kleine groepen waarin onder begeleiding van een professional wordt doorgepraat over thema’s als zelfbeeld, doelen, pesten en groepsdruk.

Op het Gomarus College hebben ze er bewust voor gekozen om aandacht te besteden aan preventie. “De puberteit kan een verwarrende tijd zijn voor jongeren en ze krijgen steeds meer keuzemogelijkheden. Daarom willen we ze graag wat extra ondersteuning bieden”, zegt W.D. Bos,  directeur van het Gomarus College. Het programma van Terwille sprak hen aan, omdat het vanuit een duidelijke christelijke visie werkt, gericht  is op preventie, maar ook een vervolg heeft voor jongeren die meer nodig hebben. “De jongeren die de afgelopen jaren het project gevolgd hebben zijn enthousiast over de lessen en vinden het zeer waardevol, vooral omdat ingespeeld wordt op onderwerpen die hen bezighouden.”

Het programma draait inmiddels voor het derde jaar bij alle tweedeklassers van het Gomarus College Zuidhorn.

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Zuidhorn-2019 hoofdstraat

Miljoenen voor MKB voor inrichten onderneming anderhalvemetereconomie

05 juni 2020    Zuidhorn-nieuws
Provincie pakt gevolgen corona aan: 11,5 miljoen beschikbaar
Lees verder →
Avondvierdaagse-2018 (1)

Gewoon dit jaar de Avond4daagse lopen!

04 juni 2020    Zuidhorn-nieuws
niet in hele grote groepen tegelijk, maar alleen met een vriendje, je sportmaatjes of met je gezin
Lees verder →
Henk bakker mondkapje (2)

Lokaal gemaakte mondkapjes van Dymph Dressen

04 juni 2020    Zuidhorn-nieuws
Duurzaam, wasbaar en uniek design
Lees verder →
Wethouder reikt bloemen uit aan mantelzorger

Bloemetje van Bert voor Mantelzorgers

04 juni 2020    Zuidhorn-nieuws
400 mantelzorgers krijgen bloemen in gemeente Westerkwartier
Lees verder →
Bert nederveen-2019

Cliënten Wmo positief over contacten met gemeente Westerkwartier

04 juni 2020    Zuidhorn-nieuws
Een van de aanbevelingen in enquête:Heb aandacht voor het beroep dat op mantelzorgers wordt gedaan.
Lees verder →
Hoogspanning masten

“Als de eerste masten staan gaan die niet meer weg”

04 juni 2020    Zuidhorn-nieuws
TenneT wil beginnen met aanleg 380 kV hoogspanningsverbinding zonder uitspraak Raad van State
Lees verder →