Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Waarom zijn goede banden onder je auto zo belangrijk?

28 juli 2021    Zuidhorn-nieuws
Transport autoband pixabay

Het is algemeen bekend dat goede banden ervoor zorgen dat je auto beter, veiliger en zuiniger rijdt. Want of je nu onderweg bent naar een verre  vakantiebestemming of dagelijks op en neer naar je werk pendelt, je wil onder alle omstandigheden genoeg grip op de weg hebben en comfortabel van A naar B rijden. Maar daarvoor is meer nodig dan voldoende profiel, uitbalanceren en uitlijnen. Ook de bandenspanning speelt een grote rol. Het spreekt voor zich dat banden van de premium merken zoals Continental, Dunlop, Goodyear, Michelin, Bridgestone en Pirelli van hogere kwaliteit zijn dan banden van minder bekende merken. Ze zorgen dat je auto beter op de weg ligt en minder brandstof verbruikt, maar dat betekent niet dat huismerkbanden per definitie ongeschikt zijn om onder je auto te plaatsen. Het ligt aan je budget, de leeftijd van je auto en de manier waarop jij je auto gebruikt welke banden voor jou voldoen. In dit artikel vertellen de bandenspecialisten van Tiregom.nl waar je op moet letten als je de verschillende autobanden vergelijkt.

Grip onder alle weersomstandigheden
De belangrijkste taak van autobanden is het garanderen van grip bij slecht weer. Als het wegdek nat is voert een goed profiel het water af en ontstaat er geen aquaplaning. Dat betekent dat er een filmlaagje water tussen het wegdek en de band komt waardoor je even helemaal geen grip meer hebt. Sowieso geven banden waar het profiel te ver is afgesleten veel te weinig grip als het regent, sneeuwt of vriest. De kans op slippen is dan erg groot en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Betere tractie en kortere remweg
Doordat je banden contact maken met de weg rol je vooruit als je gas geeft. Maar het is ook de bedoeling dat je zo snel mogelijk tot stilstand komt als je op de rem trapt. Als je banden glad zijn resulteert dat in een veel langere remweg en zal de auto eerder ‘uitbreken’ bij een noodstop. Iedereen begrijpt dat dit voor levensgevaarlijke situaties kan zorgen.

Lager brandstofverbruik
Goede banden met voldoende profiel is net zo belangrijk als banden op de juiste spanning. Precies genoeg, dus niet te veel en niet te weinig. De ideale bandenspanning voor jouw auto vind je meestal op een sticker aan de binnenkant van je deur, op het luchtapparaat bij de benzinepomp en online. Banden die de juiste spanning hebben zorgen dat je auto comfortabeler rijdt omdat de schokdemping verbeterd. Daarnaast verbruik je ook aanzienlijk minder brandstof. Het kan je tot wel twee volle tanks per jaar schelen. We raden je aan om je bandenspanning tenminste een keer per maand te controleren en voordat je een lange rit gaat maken nog een keer extra.

Welke banden?
Alle bekende merken hebben banden voor vrijwel elke auto, maar welke passen perfect bij die van jou? Om te beginnen is het belangrijk dat dat je weet welke maat band je nodig hebt. Op de zijkant van je band kun je dat aflezen. Dat lijkt misschien ingewikkeld als je dat nog nooit hebt gedaan.Maar als je eenmaal weet hoe het werkt valt het eigenlijk best mee. Zo staat er bijvoorbeeld 205/55 R17 90H. Die 205 is de breedte van de band, uitgedrukt in millimeters. Dan het volgende getal: 55. Dit is de hoogte in percentages ten opzichte van de breedte. Dus 55% van 205 is 112, 75 millimeter. Vervolgens komt er een letter/cijfercombinatie, in dit voorbeeld is dat R17. Dit staat voor Radiaalband om een velg van 17 inch. Tenslotte het draagvermogen dat in dit geval 90H is. 90 staat gelijk aan 600 kilogram per band en H is de code voor de maximumsnelheid van 210 kilometer per uur per band. Appeltje-eitje toch?

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Elly pastoor

Lancering Food Innovation Hub

24 september 2021    Zuidhorn-nieuws
Samen de Food-agenda voeden
Lees verder →
Hans-en-wilgis hoorcentrum

Tienjarig bestaan van Hoorcentrum Westerkwartier

23 september 2021    Zuidhorn-nieuws - Bedrijf in beeld
Met een unieke hoorbelevingswandeling door Zuidhorn.
Lees verder →
Irma van beek-ombudsvrouw

Meldpunt discriminatie Westerkwartier van start

23 september 2021    Zuidhorn-nieuws
Irma van Beek luistert en neemt de klacht of vraag van de inwoner over discriminatie serieus.
Lees verder →
 

Informatie-avond Humanitas Westerkwartier

23 september 2021    Zuidhorn-nieuws
De avond is bedoeld voor mensen die meer willen weten over Humanitas of die zich als vrijwilliger willen inzetten voor andere mensen in de buurt of dorp.
Lees verder →
Woldzoom

Pluim van de PvdA voor Aebe de Jong

23 september 2021    Zuidhorn-nieuws - Regio-nieuws
Lees verder →
Oude-riet-bovenloop-voor-toukomst

Uitkijkpuntenroute Oude Riet een stap dichter bij

22 september 2021    Zuidhorn-nieuws
€ 25.000 beschikbaar gesteld door regio Groningen Assen (RGA)
Lees verder →