Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Unieke verplaatsing spoorhuisje Den Horn

28 november 2017    Zuidhorn-nieuws
spoorverdubbeling in verband met komst van extra sneltrein

Het college van de gemeente Zuidhorn stelt de raad voor financieel bij te dragen aan de verplaatsing van het spoorhuisje aan de Hogeweg 14 in Den Horn. Tussen Groningen en Zuidhorn vindt een spoorverdubbeling plaats in verband met de komst van een extra sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden. Vanwege de overwegveiligheid kan het spoorhuisje niet op zijn huidige plaats blijven staan en zou sloop nodig zijn.

Gemeente Zuidhorn, provincie Groningen en ProRail hebben de afgelopen maanden samen met de bewoners van het spoorhuisje gezocht naar een alternatief voor sloop van het huis. Het alternatief is het huis in één keer oppakken en in zijn geheel verplaatsen. De gemeente Zuidhorn kiest voor deze optie. Eerder sprak de Stuurgroep ESGL (Extra Sneltrein Groningen-Leeuwarden) zich ook al uit voor dit alternatief. Om de verplaatsing definitief mogelijk te maken, moeten het komende half jaar nog wel verschillende zaken geregeld en uitgezocht worden.

Spoorhuisje
Tussen Groningen en Leeuwarden gaat elk uur in beide richtingen een extra sneltrein rijden. Hiervoor zijn op het traject verschillende maatregelen nodig, waaronder een spoorverdubbeling tussen Hoogkerk en Zuidhorn. Om de extra sneltrein veilig te kunnen laten rijden, is aanpassing van een aantal overwegen nodig. De overweg Hogeweg bij Den Horn wordt haaks aangelegd op het spoor. Hierdoor kan het huis aan de Hogeweg 14, een voormalig spoorhuisje, niet op zijn huidige plek blijven staan en moet dan worden gesloopt. Voor zover bekend is dit het enige overgebleven exemplaar in Noord-Nederland. Het pand dateert van 1866.

Motie raad
De bewoners van het spoorhuisje hebben aangegeven dat ze het unieke pand graag willen behouden en hebben dit onder de aandacht gebracht bij de gemeenteraad. De gemeenteraad heeft daarom en door het bijzondere karakter van het pand, het college via een motie de opdracht gegeven te onderzoeken of het pand behouden kan blijven. ProRail, provincie Groningen en gemeente Zuidhorn hebben daarop samen naar een oplossing gezocht. Het spoorhuisje kan nu waarschijnlijk behouden blijven door het een stuk naar het zuidoosten te verplaatsen. De nieuwe afstand van het spoor en de overweg voldoet dan aan de geldende geluidregelgeving. Om de verplaatsing mogelijk te maken, is een aanvraag voor een omgevingsvergunning nodig. Daarnaast moet nog overeenstemming bereikt worden met de grondeigenaar van de nieuwe locatie. Als een van beide onderdelen niet lukt, dan wordt het pand alsnog gesloopt.

Unieke verplaatsing
Het huis is te verplaatsen door het ‘in te pakken' met een balkenframe. Daarna wordt het huis opgekrikt en met behulp van een onderstel naar de nieuwe locatie gereden om op de nieuwe fundering geplaatst te worden. Vanuit het project ESGL is een financiële bijdrage beschikbaar gesteld voor deze verplaatsing. Het college van Zuidhorn stelt de raad nu voor ook een financiële bijdrage beschikbaar te stellen om de verplaatsing financieel mogelijk te maken. Als alle betrokken partijen akkoord zijn en de omgevingsvergunning is verleend, is verplaatsing van het huis mogelijk. Dat gebeurt dan naar verwachting in het najaar van 2018.


De raad neemt op 22 januari 2018 een besluit over het voorstel van het college.

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

4 mei monument in het Wilhelminapark

1940 – 1945: Opdat wij niet vergeten

24 april 2024    Zuidhorn-nieuws
Zaterdag 4 mei – 19.30 uur: herdenking bij het monument in het Wilhelminapark in Zuidhorn
Lees verder →
Wethouder be schollema

Gemeente Westerkwartier kiest voor toekomstbestendig grondstoffencentrum

24 april 2024    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
De gemeente Westerkwartier heeft circulaire ambities die aansluiten bij het Rijksprogramma Nederland circulair in 2050.
Lees verder →
Kermis zuidhorn (1)

Smullen van een suikerspin in ‘t zonnetje

23 april 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
Mooi weer tijdens laatste dag van de kermis
Lees verder →
Boreas duo uit oostum

Rederijkerskamer Eendracht speelt Theater Na de Dam in Zuidhorn

23 april 2024    Zuidhorn-nieuws
‘Kom vanavond met verhalen'
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over Vrijheidsmaaltijd, Juni Fietsmaand & Europees Parlementsverkiezing

23 april 2024    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 23 april 2024
Lees verder →
Ovtw 2024 netwerk (1)

Toeristische ondernemers ontmoeten elkaar (weer eens)

19 april 2024    Zuidhorn-nieuws
ledenvergadering: Podcastpresentatie en levendige discussie
Lees verder →