Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Uitkijkpuntenroute Oude Riet een stap dichter bij

22 september 2021    Zuidhorn-nieuws
€ 25.000 beschikbaar gesteld door regio Groningen Assen (RGA)
Oude-riet-bovenloop-voor-toukomst

De regio Groningen Assen (RGA) heeft onlangs een bijdrage van € 25.000 beschikbaar gesteld voor het project Oude Riet. Hiermee komt de uitkijkpuntenroute waarvoor Platform Oude Riet al enige tijd pleit, een stap dichterbij en kunnen bezoekers van het gebied binnenkort het oude beekdal nog beter beleven. In Polder de Dijken wordt het nieuwe uitkijkpunt gerealiseerd.

Oude Riet
De Oude Riet is een vroegere getijdenrivier in West-Groningen. Eerst was het een enorme veenrivier, die na het ontstaan van de Lauwerszee veranderde naar een honderden meters brede zeearm. Tegenwoordig ligt de bron bij de Friese grens in Trimunt en de uitmonding bij gemaal Electra in het Reitdiep. De Oude Riet is van cruciaal belang geweest voor de ontwikkeling van West-Groningen. Vanaf de oevers van de Oude Riet is het Zuidelijk Westerkwartier bevolkt geraakt. Zij is de bakermat van de ontstaansgeschiedenis van dit deel van de Ommelanden.

Om de identiteit, de kwaliteit en de vitaliteit van het beekdallandschap de oude Riet verder te versterken is het platform Oude Riet opgericht welke een samenwerkingsverband is van een groot aantal organisaties in het stroomgebied van de rivier en zijn diverse projecten tot uitvoering gebracht. Zo is er een tentoonstelling ‘langs de oevers van de oude Riet’ geweest in het Wierdenlandmuseum en staat er voor 10 december een symposium in Aduard in de planning.

Uitkijkpuntenroute
Om het dal van de Oude Riet beter zichtbaar te maken wordt een uitkijkpuntenroute gerealiseerd. Via een route langs een reeks van uitkijkpunten kan de bezoeker een goed beeld krijgen hoe de Oude Riet in het landschap ligt ingebed. Zowel het landschap als flora en fauna zijn van enige hoogte beter te zien. Er zijn in het gebied al diverse uitkijkpunten aanwezig die via een route verbonden worden.

Zuidelijk Westerkwartier/Groeningen
De uitkijkpuntenroute Oude Riet past binnen andere projecten in het gebied. Zo zal het nog te realiseren uitkijkpunt onderdeel zijn van het project Gebiedsontwikkeling Zuidelijk Westerkwartier. Dit project zorgt voor waterberging en natuurontwikkeling. Daarnaast is het opgenomen in het uitvoeringsprogramma Groeningen (het gebied op de laagveengordel dat van West-Groningen via Noord-Drenthe naar Midden-Groningen loopt).

Natuurgebied 'Oude Riet' in Boerakker
Natuurgebied 'Oude Riet'  ligt tussen Boerakker en Noordwijk. Van 1811 tot 1990 was het de grens tussen Oldehove en Zuidhorn. Het is een mooi vogelgebied; er staat dan ook een uitkijktoren voor de vogelspotters. Je kunt er prachtig fietsen en wandelen en natuurlijk vogels spotten. Stephan Oosterbaan maakte er een video over
» Bekijk de video

Website https://www.ouderiet.com/

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Snoeien fruitbomen foto stieneke van der wal

Workshop Snoeien fruitbomen & Aanleg boomgaard weer van start

18 januari 2022    Zuidhorn-nieuws
U kunt zich aanmelden!
Lees verder →
Tafeltennis ouderen

Start OldStars tafeltennis in Leek uitgesteld

15 januari 2022    Zuidhorn-nieuws
Op de reguliere dinsdagavond kan wel weer worden getafeltennist. Geïnteresseerden in tafeltennis zijn dan uiteraard welkom om een balletje te komen slaan!’.
Lees verder →
Johan hamster cu

ChristenUnie draagt Johan Hamster voor als nieuwe gedeputeerde Groningen

15 januari 2022    Zuidhorn-nieuws
Opvolger Henk Staghouwer
Lees verder →
Politie-

Drugsdealer betrapt en defensievoertuig kust boom

15 januari 2022    Zuidhorn-nieuws
112 nieuws
Lees verder →
Leerlingen rsg de borgen

rsg de Borgen opent deuren digitaal voor leerlingen groep 8

14 januari 2022    Zuidhorn-nieuws
Open Festival Week opnieuw online!
Lees verder →