Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Tien inwoners gemeente Zuidhorn ontvangen koninklijke onderscheiding

27 april 2018    Zuidhorn-nieuws - fotos
En dat mag gevierd worden
Lintje-2018 (1) a.e.m. uneken-meendering

Woensdag 26 april ontvingen tien inwoners een lintje. Burgemeester Greetje de Vries-Leggedoor benoemde acht inwoners tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en één tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Eén inwoner werd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau benoemd door burgemeester Koos Wiersma van gemeente De Marne.

Vanaf 8.30 uur werd Burgemeester Greetje de Vries-Leggedoor samen met Joan Wijbenga door de gemeente gereden om de lintjes uit te reiken.Bij iedereen sprak ze een persoonlijk woord en somde hun inzet op. “ Vaak gaat daar voor u zo veel tijd in zitten dat één werkweek niet genoeg is” zei ze.

Een bijzondere dag waaraan veel voorbereiding vooraf ging. Er werden allerlei listen verzonnen om de mensen thuis te houden of uit te nodigen voor een bijeenkomst. Piet Haima dacht een speech te houden voor penningmeester van de Eiberhof dhr. Van der Zee, ( hij gaf de speech alsnog) Albert Been kwam nét thuis en werd net als mevrouw A.E.M. Uneken-Meendering verrast en overrompeld wat zichtbare emoties opriep.
De heer Snippe zat rustig thuis toen er opeens een twintigtal mensen binnenkwam voorgegaan door de burgemeester met als klap op de vuurpijl een interview op radio Noord.
Na het decoreren kwamen de hapjes en oranjebitter tevoorschijn.

Naast het lintje werden de decorandi uitgenodigd om op Koningsdag aanwezig te zijn in Groningen bij de ontvangst van het koninklijk gezelschap.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw A.E.M. Uneken-Meendering (70 jaar) uit Zuidhorn werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Deze onderscheiding ontvangt zij vanwege haar inzet voor diverse maatschappelijke organisaties. Ze was begeleider van een meisjesclub in Appingedam, vrijwilliger bij de Vereniging van Huisvrouwen en was boekendame bij Stichting Vrienden van het UMCG. Ook is mevrouw al lange tijd betrokken bij de Nationale Vereniging De Zonnebloem. Hier is zij begonnen als vrijwilliger, later bestuurslid geworden en vanaf 2010 is zij algemeen vrijwilliger met een groot aantal gasten die zij regelmatig bezoekt.

De heer A.P. Been (63 jaar) uit Zuidhorn werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Deze onderscheiding ontvangt hij voor zijn vele vrijwillige functies. Zo is de heer Been al sinds 1980 vrijwilliger van de diaconie van de Gereformeerde Kerk in Zuidhorn. Hier verricht hij verschillende administratieve werkzaamheden en is hij lid van de activiteitencommissie. Ook was hij vrijwilliger en penningmeester bij meerdere organisaties in Zuidhorn: peuterspeelzaal Harlekijn, Christelijke Muziekvereniging Wilhelmina, Christelijke Basisschool De Windroos en bij Fietsclub voor de Wind. Tot slot is de heer Been vrijwilliger bij de Buurtkamer in Zuidhorn, hier is hij roostermaker.

De heer P. Haima (75 jaar) uit Zuidhorn ontving de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dit verdient hij omdat hij onder andere naast zijn werk als rechercheur bij de Politie Groningen ook als vrijwilliger voorlichting gaf op scholen en bij kerkgemeenschappen over alcohol en verdovende middelen. Daarnaast is hij vanaf 1972 tot op heden voorzitter en vrijwilliger geweest van diverse organisaties. In chronologische volgorde van tijd zijn dat: de Gereformeerde Schoolvereniging Groningen/Hoogkerk, Gereformeerde Kiesvereniging ‘Schrift en Belijdenis’, Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt ‘De Rank’, Kerkelijk Platform Zuidhorn, Vereniging Voortgezet Onderwijs Zuidhorn, Vereniging voor Vreemdelingen Verkeer, Stichting Steunfonds Ellen van der Velde en Tourist Information Westerkwartier. Tot slot is Haima sinds 2015 voorzitter van de Vereniging van Eigenaren van het wooncomplex ‘De Eiberhof’ in Zuidhorn.

De heer J.J. Aalfs (80 jaar) uit Zuidhorn werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Aalfs heeft zich op verschillende vlakken ingezet op het terrein van landbouw en natuurbeheer. Zo is hij bestuurslid geweest van de Vereniging Veehouderij Belangen Westerkwartier en van de Coöperatieve Kunstmatige Inseminatie Winsum. Ook was hij voorzitter van Christelijke Boeren en Tuinders Bond Zuidhorn en van de Wildbeheereenheid Noordelijk Westerkwartier. Ook was de heer Aalfs ouderling en voorzitter van de kerkenraad van de Gereformeerde kerk PKN Zuidhorn en was hij algemeen bestuurslid van Waterschap Noorderzijlvest. Momenteel is hij voorzitter van de Stichting Dierenweide Oostergast.

De heer P. Keun (64 jaar) uit Aduard werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Meneer was tot zijn pensionering in 2017 werkzaam als coördinator taakstraffen bij de Raad voor de Kinderbescherming van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. De heer Keun doet al sinds 1980 tot op heden vele vrijwilligerstaken voor de korfbalclub. Hij is voorzitter, jeugdtrainer én verenigingsscheidsrechter bij korfbalvereniging Club-Brothers in Groningen.

De heer F. Talstra (68 jaar) uit Kommerzijl wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is bestuurslid en voorzitter van én vrijwilliger bij de Vereniging van Dorpsbelangen Aktie’68 in Kommerzijl. Ook is hij medeoprichter van de dorpskrant ‘Rond de Riet’ en heeft hij bijgedragen aan de vernieuwing van de dorpskern. Daarnaast onderhoudt hij het contact met de NAM/Gasunie en is hij organist van de Protestantste Gemeente Grijpskerk e.o., voorheen de Gereformeerde Kerk Kommerzijl.
 

Mevrouw M. Dijkema (75 jaar) uit Grijpskerk kreeg de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij heeft deze onderscheiding te danken aan haar vele vrijwilligerstaken die zij in de afgelopen veertig jaar heeft verricht. Zo was zij onder andere vrijwilliger bij de plaatselijke Gereformeerde Kerk, medeoprichter en secretaris van het Kamerkoor Lauwers Consort én medeoprichter en voorzitter van het 4 meicomité. Ook begeleidde zij bewoners van het Zonnehuis tijdens het zwemmen. Zij is ook penningmeester geweest van Dorpsbelangen Grijpskerk. Momenteel is mevrouw Dijkema nog vrijwilliger bij Palliatieve Terminale Ondersteuning (VPTO), Westerkwartier.

Mevrouw R. de With-Bouma (74 jaar) uit Grijpskerk werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds 1986 zet zij zich al in als vrijwilliger bij diverse maatschappelijke organisaties, waaronder Stichting Vrienden van De Wierde in Grijpskerk en Stichting de Zijlen, locatie Tolbert. Hiernaast is zij ook vrijwilliger bij de Stichting de Brug regio stad Groningen, een vrijetijdsorganisatie voor mensen met een beperking. Hier begeleidt zij de tweewekelijkse wandeltochten. Mevrouw De With-Bouma is tot op heden nog steeds actief bij de drie genoemde organisaties.

Ridder in de Orde van Oranje Nassau
De heer J.W. Snippe (74 jaar) uit Zuidhorn ontving de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Tot zijn pensionering in 2010 was hij werkzaam als begeleider van topsporters voor het NOC*NSF en heeft daarnaast zijn hele leven lang veel vrijwilligerstaken, met name op het gebied van roeien, verricht. Zo was hij secretaris en voorzitter van de Eindhovense Studenten Roeivereniging Tachos, vrijwilliger bij de Algemeen Groninger Studenten Roeivereniging Gyas en voorzitter en bestuurslid van de Stichting Vrienden van de Holland Acht. Daarnaast was Snippe betrokken bij een uiteenlopend scala aan organisaties: Stichting Kamp- en Reiswerk VCJC, Samenwerkingsverband Opbouwwerk (SVO), de Hervormde Gemeente Zuidhorn en bij de Programmaraad van RTV Noord. Tot op heden is Snippe bestuurslid en voorzitter van de Oudleden Vereniging van A.G.S.R. Gyas in Groningen.

De uitreiking aan mevrouw Sijpkens-Wierenga werd gedaan door burgemeester Koos Wiersma van gemeente De Marne.
Mevrouw A.A.E. Sijpkens-Wierenga (71 jaar) uit Zuidhorn kreeg de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij is vanaf 1990 tot op heden vrijwilliger bij drie organisaties. Zo is zij een actief lid van de Soroptimist International, club Groningen West. Daarnaast had en heeft ze diverse functies op het terrein van Groninger dracht. Eén van deze functies is voorzitter van de Textielcommissie/Textielwerkgroep van Landgoed Verhildersum. Met haar kennis van Groninger Dracht organiseert zij meerdere activiteiten/exposities. Tot slot is ze ook nog secretaris van de Stichting Instandhouding Cultureel Erfgoed in Noordwest Groningen.

  • Lintje-2018 (2) a.p. been
  • Lintje-2018 (3) a.p. been
  • Lintje-2018 (3) p. haima
  • Lintje-2018 (4) j.j. aalfs
  • Lintje-2018 (6) p. keun
  • Lintje-2018 (5) p. keun
  • Lintje-2018 (8) j.w. snippe
  • Lintje-2018 (7) j.w. snippe
  • Lintje-2018 (9) j.w. snippe
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Onderling sterk karaoke (4)

Zingen en Swingen in Zonnehuis

27 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
Karaoke en spelletjes middag voor jong en oud
Lees verder →
Braderie noordhorn 2024 (1)

Bui, braderie, bui

27 mei 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
Noordhorn voor en na de braderie geplaagd door regen, maar 's middags ontmoetingen en koopjes
Lees verder →
Zunobri stadskanaal

Zunobri pakt zwaarbevochten punten tegen MN en W

27 mei 2024    Zuidhorn-nieuws - Sport
vorige wedstrijd werd redelijk makkelijk gewonnen door Zunobri
Lees verder →
Avond4daagse 2023 (11)

Avondvierdaagse Zuidhorn 2024: Record aantal kinderen uit Noordhorn en Zuidhorn in beweging

23 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
Starttijden en routes voor de 5km en 10km en start/finish-locaties
Lees verder →
Tentdienst

Tentdienst tijdens de feestweek in Noordhorn

23 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
De tentdienst brengt mensen uit Noordhorn en omgeving uit de verschillende kerken samen.
Lees verder →
Stekkie

Vissen is Cool!  Jeugdvergunning of jeugdvispas (de verschillen)

23 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
Tip van hengelsportvereniging Noordhorn
Lees verder →