Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Start uitvoering eerste fase project ‘het nieuwe wonder van Aduard’

5 februari 2013    Zuidhorn-nieuws
Het college stelt de raad voor de eerste fase van het masterplan ‘Het Nieuwe Wonder van Aduard’ uit te voeren. Met het voorgestelde project wordt een eerste stap gezet om de rijke kloostergeschiedenis van Aduard weer zichtbaar te maken

Daarmee levert het een bijdrage aan het toeristisch-recreatieve aanbod van onze provincie. Dit meerjarenproject is tot stand gekomen met het dorp Aduard en is in 2010 door de raad vastgesteld. Onder regie van de gemeente is de afgelopen tijd gezocht naar cofinanciering en is het masterplan verder uitwerkt. Het uitvoeringsplan is tot stand gekomen in samenwerking met de dorpsbelangenvereniging van Aduard, inwoners van Aduard (via een informatieavond op 17 juli 2012) en het Platform Aduard Steengoed Erfgoed (de samenwerkende historische verenigingen).

In de eerste fase van het project gaat het om maatregelen die de gemeente dit jaar wil uitvoeren in de openbare ruimte van het centrum van Aduard.

Onderdelen project
De eerste fase van het project Het Nieuwe Wonder van Aduard bevat de volgende onderdelen:
1. het herinrichten van het terrein ten noorden van de Abdijkerk tot een publieksplein; een centrale locatie voor een themaroute over de kloostergeschiedenis en een carillon. Hierbij wordt het middeleeuwse rioleringsstelsel van het klooster weer zichtbaar gemaakt.
2. het herstellen van zichtlijnen naar de voormalige loop van het riviertje de Lindt en de Hamstertocht. Hiermee wordt ook het park de Lindt opgeknapt.
3. het plaatsen van linden ter hoogte van de Zuiderpoort en de Noorderpoort als zuidelijke en noordelijke markeringen van het middeleeuwse kloosterterrein;
4. het herstel van de zichtlijn op de Abdijkerk vanaf het middeleeuwse Kaakheem door onder meer het verplaatsen van het herdenkingsmonument en de Beatrixboom naar het nieuwe publieksplein;
5. het realiseren van zichtlijnen aan de oostkant van het dorp naar het open gebied en het herstel van de historische zichtlijn naar Groningen;
6. het uitzetten van een themaroute langs de contouren van het kloosterdorp met informatiepanelen over het kloosterdorp Aduard; het zichtbaar maken van de locatie van de voormalige kloosterkerk en kloosterhof (‘footprint’ met panelen die inzicht geven in het interieur van de kloosterkerk en de kloostertuin) en een toeristische verbindingsroute tussen, het kloostermuseum de Bernardushof, het Hoge Hof, Rechthuis de Zuiderpoort en de Abdijkerk.

Subsidies
Op basis van het conceptplan zijn voor dit uitvoeringsplan subsidies verkregen van de Regio Groningen–Assen, Leader Westerkwartier en de provincie Groningen (Versterking Toeristische Infrastructuur - VTI). Samen met de gemeentelijke bijdrage is daarmee de financiering van het project ter waarde van € 268.000 gedekt.

Raadsvoorstel
De raad behandelt het voorstel in zijn vergadering van 11 maart aanstaande.
____________________________________________________________________

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Avond4daagse 2023 (11)

Avondvierdaagse Zuidhorn 2024: Record aantal kinderen uit Noordhorn en Zuidhorn in beweging

27 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
Starttijden en routes voor de 5km en 10km en start/finish-locaties
Lees verder →
Onderling sterk karaoke (4)

Zingen en Swingen in Zonnehuis

27 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
Karaoke en spelletjes middag voor jong en oud
Lees verder →
Braderie noordhorn 2024 (1)

Bui, braderie, bui

27 mei 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
Noordhorn voor en na de braderie geplaagd door regen, maar 's middags ontmoetingen en koopjes
Lees verder →
Zunobri stadskanaal

Zunobri pakt zwaarbevochten punten tegen MN en W

27 mei 2024    Zuidhorn-nieuws - Sport
vorige wedstrijd werd redelijk makkelijk gewonnen door Zunobri
Lees verder →
Tentdienst

Tentdienst tijdens de feestweek in Noordhorn

23 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
De tentdienst brengt mensen uit Noordhorn en omgeving uit de verschillende kerken samen.
Lees verder →
Stekkie

Vissen is Cool!  Jeugdvergunning of jeugdvispas (de verschillen)

23 mei 2024    Zuidhorn-nieuws
Tip van hengelsportvereniging Noordhorn
Lees verder →