Slotminuut tegen Gramsbergen wordt Zuidhorn fataal

30 januari 2017    Zuidhorn-nieuws - Sport
wedstrijd met wisselende kansen,
Voetbalclubzuidhorn

De klok stond al even op 90 en beide partijen leken vrede te hebben met de 0-0. De bal kwam nog een keer voor de schietgrage onderdanen van Sander ter Wijlen en zijn uithaal dompelde Zuidhorn in rouw en bracht Gramsbergen in extatische vreugde: 0-1.

Beide ploegen misten een belangrijke speler. Bij de bezoekers uit Salland ontbrak topscorer Roy Seinen, terwijl de zieke doelman Marcel Groothof bij Zuidhorn verstek moest laten gaan. Groothof werd vervangen door A-juniorenkeeper Lars Striesenou, die zijn eerste minuten in een officiële wedstrijd voor Zuidhorn 1 maakte. Ook Kevin van der Kooi, Daan Kocken en Peter Janse waren niet inzetbaar bij de thuisclub. De wedstrijd werd op kunstgras gespeeld.

Het was een wedstrijd met wisselende kansen, waarin Gramsbergen iets gemakkelijker combineerde. Het eerste serieuze gevaar kwam van Zuidhorn. Na een mooie actie van Robin van der Steeg raakte de na lange tijd  terug gekeerde Jordi Schuiling de bovenkant van de lat. De eerste knappe redding van Lars Striesenou viel kort daarna te noteren, hij hield Arjen Slotman van scoren af. Na 11 minuten kreeg Zuidhorn een uitgelezen kans de score te openen. Sander ter  Wijlen speelde verkeerd terug en Jaap Jacobs reageerde attent en snelde op de doelman af. Hij schoof de bal echter jammerlijk naast de veste van Jur Kosters.

Daarna brak een fase aan waarin Gramsbergen het initiatief  had, maar weinig gevaar creëerde. Stef Schuurman schoot halverwege deel 1 over na een goede voorzet van Slotman. Een mooie trap van Gideon Kooistra leverde via een kopduel van Jaap Jacobs een hoekschop op voor Zuidhorn. De trap van Jos Schultinga leverde twee kansjes op, maar zowel Robin van der Steege als Jaap Jacobs kregen de bal niet over de doellijn. Even later legde Jacobs een voorzet van Wouter de Boer terug op Schultinga waar hij mogelijk ook voor eigen succes had kunnen gaan. Een vrije trap van Laurens Bloem ging net over en in de laatste minuut kon Jacobs net niet voldoende bij een mooie voorzet van de tweede A- junior bij Zuidhorn in de basis, Thijs Zwarteveen.

Tweede helft

Na rust was het aanvankelijk Gramsbergen dat het meeste gevaar bracht. Striesenou pakte een kopbal van Schuurman en ook een vrije schop op een gevaarlijke plek was voor de jonge doelman, die zich bewonderenswaardig weerde. Bart Wind was de schutter. Jordi Schuiling draaide aan de andere kant na een mooie voorzet van Ruben Kooistra knap weg, maar zijn inzet was net te zacht. Gramsbergen liet zien waarom het na het moeizame begin van de competitie in november en december bijna alle wedstrijden won. Slotmans  inzet werd eerst geblokt en strandde daarna op de lat. Schuurman schoot even later net naast en raakte in de 76e minuut de paal. Zijn  vierde kans van de wedstrijd werd weer gepakt door Striesenou.

De slotfase was weer voor Zuidhorn. Na een prachtige voorzet van Jacobs kon Schultinga van dichtbij uithalen, maar zijn inzet was te zacht en miste net wat overtuiging. Een vrije trap van Bloem bracht Jacobs weer in kansrijke positie en na zijn inzet kon invaller Jan Peter Steenbergen net niet scoren. Een andere invaller, Jasper van der Woude, bediende Jordi Schuiling, die het doel te hoog zocht.

Scheidsrechter Tyler, die  voor het eerst een tweedeklasseduel leidde en dat goed deed, had al een keer op zijn horloge gekeken toen Gramsbergen nog een hoekshop mocht nemen. Laurens Bloem kopte de bal weg, Sander ter Wijlen haalde van zo’n 23 meter uit en de arme Lars Striesenou maakte het enige foutje in zijn voortreffelijke wedstrijd: 0-1.