Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Rouvoet:‘De knop moet 2 keer om in de jeugdzorg”

20 februari 2010    Zuidhorn-nieuws
“Omdat opvoeding eerst en vooral de taak van de ouders is, is de inzet van deze minister voor Jeugd & Gezin erop gericht om gezinnen en hun sociale netwerk te versterken.” Dat

“Omdat opvoeding eerst en vooral de taak van de ouders is, is de inzet van deze minister voor Jeugd & Gezin erop gericht om gezinnen en hun sociale netwerk te versterken.” Dat zei André Rouvoet afgelopen maandag op het congres van de ChristenUnie in Zuidhorn met als thema “Waar bemoei jij je mee?”

Er was veel belangstelling. (ongeveer 300 bezoekers). Een zeer gemêleerd gezelschap. Er waren veel ouders, bestuurders waaronder de gedeputeerde dhr. Pim de Bruijne en ook professionals uit de jeugd- en pleegzorg.
Dit geeft aan dat het onderwerp leeft. De minister gaf dan ook aan in zijn toespraak dat het gezin jarenlang taboe was. Het was geen thema in de politiek. Nu staat het Jeugd en Gezin weer op de agenda en is het een veelbesproken onderwerp.

“We moeten eerder, maar vooral lichtere hulp en ondersteuning geven, zodat gezinnen erop leren vertrouwen dat ze hun eigen dingen kunnen oplossen, zeker met steun vanuit de eigen omgeving. Als we erin slagen om de knop om te krijgen, zullen we de toeloop naar gespecialiseerde voorzieningen kunnen stoppen en kan de Jeugdzorg zich meer richten op de kinderen en gezinnen met complexe problemen, die het nu helaas vaak zonder de juiste zorg moeten doen.” Aldus André Rouvoet.

Sietze de Vries (wethouder voor de ChristenUnie in Zuidhorn) gaf aan dat in de gemeente Zuidhorn er hard gewerkt wordt aan het opzetten van een Centrum voor Jeugd en Gezin. Belangrijk is dat er in dat Centrum op een professionele manier gewerkt wordt aan het ondersteunen van ouders. Hierbij moet vooral ingezet worden op preventie. Hij gaf aan dat wat hem betreft de jeugdzorg dichter bij de gemeente komt zodat de lijnen korter zijn en er beter maatwerk verricht kan worden.

“De persoonlijke betrokkenheid van de hulpverlener die gelooft dat mensen kunnen veranderen bepaalt het succes van elke vorm van zorg”. Aldus Cornel Vader (directeur Leger des Heils) Ook hield hij de mensen voor of we ons eigenlijk nog wel met elkaar willen bemoeien? Zouden we dat niet veel meer moeten doen?

Gea Boersema (pleegouder) had een ingrijpend verhaal over hun ervaringen als gezin met de pleegzorg. “Er zou veel meer aandacht moeten zijn voor begeleiding van de pleeggezinnen”.

“We kunnen terugkijken op een geslaagd congres. Duidelijk werd dat mensen niet geïnteresseerd zijn in welke procedures er gevolgd moeten worden en wat de geldpotjes zijn. Ze willen gewoon geholpen worden. Ze willen een luisterend oor en het gevoel hebben dat ze weer uit hun benarde positie komen. Daar moeten we de komende jaren op inzetten. Veel meer afstemming binnen de zorg. De gemeente moet daarin de regie nemen. Daarin ligt een enorme uitdaging.” Aldus Mieke Koop (lijsttrekker ChristenUnie Zuidhorn)


20-02-2010 WIZ
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Gabriellefb

Aandacht pers voor Gabrielle zorgt ook voor aandacht voor haar missie: bekendheid voor CPTSS

27 september 2020    Zuidhorn-nieuws
Expeditie Grunnen bezoekt Gabrielle Jansen
Lees verder →
Screenshot remco balk

Eredivisiedebuut Remco Balk

27 september 2020    Zuidhorn-nieuws - Sport
Remco Balk maakte zijn eredivisiedebuut tegen FC Twente
Lees verder →
Voetbalclubzuidhorn

Derby tussen Marum en Zuidhorn afgelast na coronabesmetting

27 september 2020    Zuidhorn-nieuws - Sport
speler van Marum besmet
Lees verder →
Pompoenenmarkt

De pompoenen zijn weer terug op de Streekproductenmarkt

26 september 2020    Zuidhorn-nieuws - Regio-nieuws
Op het erf van Landgoedboerderij Oosterheerdt te Leek
Lees verder →
Atharina-ferdinand-1

Spectaculaire opening Culturele seizoen Zuidhorn

24 september 2020    Zuidhorn-nieuws
Internationale act: ‘Compagnie with balls’
Lees verder →
Johanvanderdong-gedichtenbundej

Dichtbundel Fabriekspsalmen Johan van der Dong (Grijpskerk) online verkrijgbaar

24 september 2020    Zuidhorn-nieuws
De poëziebundel wordt ten doop gehouden op zondagmiddag 18 oktober in het kerkje van Leegkerk
Lees verder →