Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Rouvoet:‘De knop moet 2 keer om in de jeugdzorg”

20 februari 2010    Zuidhorn-nieuws
“Omdat opvoeding eerst en vooral de taak van de ouders is, is de inzet van deze minister voor Jeugd & Gezin erop gericht om gezinnen en hun sociale netwerk te versterken.” Dat

“Omdat opvoeding eerst en vooral de taak van de ouders is, is de inzet van deze minister voor Jeugd & Gezin erop gericht om gezinnen en hun sociale netwerk te versterken.” Dat zei André Rouvoet afgelopen maandag op het congres van de ChristenUnie in Zuidhorn met als thema “Waar bemoei jij je mee?”

Er was veel belangstelling. (ongeveer 300 bezoekers). Een zeer gemêleerd gezelschap. Er waren veel ouders, bestuurders waaronder de gedeputeerde dhr. Pim de Bruijne en ook professionals uit de jeugd- en pleegzorg.
Dit geeft aan dat het onderwerp leeft. De minister gaf dan ook aan in zijn toespraak dat het gezin jarenlang taboe was. Het was geen thema in de politiek. Nu staat het Jeugd en Gezin weer op de agenda en is het een veelbesproken onderwerp.

“We moeten eerder, maar vooral lichtere hulp en ondersteuning geven, zodat gezinnen erop leren vertrouwen dat ze hun eigen dingen kunnen oplossen, zeker met steun vanuit de eigen omgeving. Als we erin slagen om de knop om te krijgen, zullen we de toeloop naar gespecialiseerde voorzieningen kunnen stoppen en kan de Jeugdzorg zich meer richten op de kinderen en gezinnen met complexe problemen, die het nu helaas vaak zonder de juiste zorg moeten doen.” Aldus André Rouvoet.

Sietze de Vries (wethouder voor de ChristenUnie in Zuidhorn) gaf aan dat in de gemeente Zuidhorn er hard gewerkt wordt aan het opzetten van een Centrum voor Jeugd en Gezin. Belangrijk is dat er in dat Centrum op een professionele manier gewerkt wordt aan het ondersteunen van ouders. Hierbij moet vooral ingezet worden op preventie. Hij gaf aan dat wat hem betreft de jeugdzorg dichter bij de gemeente komt zodat de lijnen korter zijn en er beter maatwerk verricht kan worden.

“De persoonlijke betrokkenheid van de hulpverlener die gelooft dat mensen kunnen veranderen bepaalt het succes van elke vorm van zorg”. Aldus Cornel Vader (directeur Leger des Heils) Ook hield hij de mensen voor of we ons eigenlijk nog wel met elkaar willen bemoeien? Zouden we dat niet veel meer moeten doen?

Gea Boersema (pleegouder) had een ingrijpend verhaal over hun ervaringen als gezin met de pleegzorg. “Er zou veel meer aandacht moeten zijn voor begeleiding van de pleeggezinnen”.

“We kunnen terugkijken op een geslaagd congres. Duidelijk werd dat mensen niet geïnteresseerd zijn in welke procedures er gevolgd moeten worden en wat de geldpotjes zijn. Ze willen gewoon geholpen worden. Ze willen een luisterend oor en het gevoel hebben dat ze weer uit hun benarde positie komen. Daar moeten we de komende jaren op inzetten. Veel meer afstemming binnen de zorg. De gemeente moet daarin de regie nemen. Daarin ligt een enorme uitdaging.” Aldus Mieke Koop (lijsttrekker ChristenUnie Zuidhorn)


20-02-2010 WIZ
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Overdracht vlag tocht om de noord hielke westra 190921

Westerkwartier gastgemeente Tocht om de Noord 2022

26 september 2021    Zuidhorn-nieuws
vlag symbolisch overgedragen aan wethouder Hielke Westra
Lees verder →
Kranslegging monument

Platform Keelbos legt krans bij monument Faan

25 september 2021    Zuidhorn-nieuws
Om positie LHBTI-ers te verbeteren en de geschiedenis niet uit het oog te verliezen
Lees verder →
Dorpskerk zuidhorn

Sponsor een dakpan voor restauratie dak Dorpskerk Zuidhorn

25 september 2021    Zuidhorn-nieuws
Dakrestauratie in fases voor Dorpskerk Zuidhorn
Lees verder →
Mollema-2

Mollema gaat voor trilogie, maar eerst het WK

25 september 2021    Zuidhorn-nieuws - Sport
Mollema start zondag op WK, maar heeft ander groot doel: 'In alle drie de grote rondes winnen'
Lees verder →
Astrid schulting

Gemeentesecretaris Astrid Schulting finalist overheidsmanager van het jaar 2021

25 september 2021    Zuidhorn-nieuws
Eerst nog jurybezoek in oktober
Lees verder →
Food

Lancering Food Innovation Hub

24 september 2021    Zuidhorn-nieuws
Samen de Food-agenda voeden
Lees verder →