Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Rolf Eikenhout verbindt mensen

10 februari 2019    Zuidhorn-nieuws
“Trouwambtenaar staat er niet voor zichzelf maar voor het paar “
Trouwambtenaar rolf

Sinds 2012 is Rolf Eikenhout beëdigd  om mensen in de echt te verbinden.

In deze functie komen zijn voorliefdes en vaardigheden tot zijn recht. Hij was werkzaam in het onderwijs als manager en coach, is gewend om in het openbaar te spreken en schrijven heeft zijn interesse en bovenal vindt hij mensen boeiend.

Ook zijn vader was trouwambtenaar en hij zag hem regelmatig rondlopen in zijn toga. Niet dat het daarmee voor de hand lag om dit vak ook uit te oefenen maar onbekend was Rolf er niet mee.

In 2012 informeerde hij bij de gemeente naar de functie en werd na een sollicitatieronde aangenomen en hij werd officieel beëdigd bij de rechtbank en legde een gelofte af. Let wel, zegt Rolf; “je vertegenwoordigd het bevoegd gezag, trouwambtenaar zijn is serieus werk”. En gelijk daarna: “Als er ruimte voor humor is verwerk ik dat zeker in het verhaal wat ik hou, het gaat om een goede balans ”.

Het meest geniet hij van het gesprek dat hij vooraf voert met het bruidspaar. Dat gesprek is de basis voor het verhaal wat hij vertelt tijdens de plechtigheid. Hun eerste ontmoeting, het aanzoek en veelal zegt hij ook iets over de getuigen die het paar heeft uitgekozen. De ene keer is dat makkelijker dan de andere keer maar de uitdaging is om een verhaal te maken waarin de mensen zich herkennen.

Hij stelt het paar ook vragen als: “wat beloof je elkaar nu eigenlijk?” Of als ze zelf iets willen schrijven stelt hij voor de zin te laten beginnen met: Ik geloof in ons omdat…….

De dag zelf staat het paar centraal, hij staat er niet voor zichzelf maar plaatst de, dan nog toekomstige echtgenoten in het centrum van de belangstelling. En zo hoort het ook zegt hij. "De mensen komen tenslotte niet voor een soort Youp van ‘t Hek op zo’n belangrijke dag".

Het grootste compliment wat hij kreeg kwam van een collega die zijn taak overnam toen hij wegens gezondheidsredenen verhinderd was. Na het lezen van zijn verhaal zei de collega; “wat mooi dat Rolf ze al zo lang kent, ik kan dit gewoon voorlezen” terwijl het verhaal geschreven was na één enkele ontmoeting van Rolf met het bruidspaar.

Tenslotte benadrukt Rolf nogmaals dat het ‘BABS –zijn” een prachtig en bijzonder vak is. Een ambacht. Het schrijven van een mooi verhaal is net als boetseren.

Rolf Eikenhout is werkzaam als BABS in de nieuwe gemeente Westerkwartier. Daarbuiten treedt hij op als zelfstandig trouwambtenaar. Zie voor meer informatie daarover op www.trouwambtenaareikenhout.nl

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Opening derde perron (1)

Meer comfort voor de reiziger in vernieuwd stationsgebouw Derde Perron Zuidhorn

21 augustus 2019    Zuidhorn-nieuws - fotos
Ondernemer steekt nek uit, gemeente, Arriva en reiziger profiteren
Lees verder →
Lourens doornbos

Zuidhorner Lourens Doornbos op de brommer naar Gdansk

21 augustus 2019    Zuidhorn-nieuws
Brommer editie van the Carbage run
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over werkzaamheden N980 en raadplegen bekendmakingen

21 augustus 2019    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 20 augustus 2019
Lees verder →
Hilde veenstra-foto steven stegen outdoor tolbert

Mooie ponysport op eerste dag Outdoor Tolbert

21 augustus 2019    Sport - Regio-nieuws
Hilde Veenstra manifesteerde zich sterk.
Lees verder →
Kinderspelweek-2019 (1)

Dubbel zo veel pret dit jaar bij Kinderspelweek Zuidhorn

19 augustus 2019    Zuidhorn-nieuws - fotos
290 kids en 70 vrijwilligers!
Lees verder →
Adrian mey

Nieuwe cd single voor Adrian Mey

16 augustus 2019    Zuidhorn-nieuws
“Geef mij je hand”
Lees verder →