Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Rolf Eikenhout verbindt mensen

10 februari 2019    Zuidhorn-nieuws
“Trouwambtenaar staat er niet voor zichzelf maar voor het paar “
Trouwambtenaar rolf

Sinds 2012 is Rolf Eikenhout beëdigd  om mensen in de echt te verbinden.

In deze functie komen zijn voorliefdes en vaardigheden tot zijn recht. Hij was werkzaam in het onderwijs als manager en coach, is gewend om in het openbaar te spreken en schrijven heeft zijn interesse en bovenal vindt hij mensen boeiend.

Ook zijn vader was trouwambtenaar en hij zag hem regelmatig rondlopen in zijn toga. Niet dat het daarmee voor de hand lag om dit vak ook uit te oefenen maar onbekend was Rolf er niet mee.

In 2012 informeerde hij bij de gemeente naar de functie en werd na een sollicitatieronde aangenomen en hij werd officieel beëdigd bij de rechtbank en legde een gelofte af. Let wel, zegt Rolf; “je vertegenwoordigd het bevoegd gezag, trouwambtenaar zijn is serieus werk”. En gelijk daarna: “Als er ruimte voor humor is verwerk ik dat zeker in het verhaal wat ik hou, het gaat om een goede balans ”.

Het meest geniet hij van het gesprek dat hij vooraf voert met het bruidspaar. Dat gesprek is de basis voor het verhaal wat hij vertelt tijdens de plechtigheid. Hun eerste ontmoeting, het aanzoek en veelal zegt hij ook iets over de getuigen die het paar heeft uitgekozen. De ene keer is dat makkelijker dan de andere keer maar de uitdaging is om een verhaal te maken waarin de mensen zich herkennen.

Hij stelt het paar ook vragen als: “wat beloof je elkaar nu eigenlijk?” Of als ze zelf iets willen schrijven stelt hij voor de zin te laten beginnen met: Ik geloof in ons omdat…….

De dag zelf staat het paar centraal, hij staat er niet voor zichzelf maar plaatst de, dan nog toekomstige echtgenoten in het centrum van de belangstelling. En zo hoort het ook zegt hij. "De mensen komen tenslotte niet voor een soort Youp van ‘t Hek op zo’n belangrijke dag".

Het grootste compliment wat hij kreeg kwam van een collega die zijn taak overnam toen hij wegens gezondheidsredenen verhinderd was. Na het lezen van zijn verhaal zei de collega; “wat mooi dat Rolf ze al zo lang kent, ik kan dit gewoon voorlezen” terwijl het verhaal geschreven was na één enkele ontmoeting van Rolf met het bruidspaar.

Tenslotte benadrukt Rolf nogmaals dat het ‘BABS –zijn” een prachtig en bijzonder vak is. Een ambacht. Het schrijven van een mooi verhaal is net als boetseren.

Rolf Eikenhout is werkzaam als BABS in de nieuwe gemeente Westerkwartier. Daarbuiten treedt hij op als zelfstandig trouwambtenaar. Zie voor meer informatie daarover op www.trouwambtenaareikenhout.nl

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

 

Reageren

Om een reactie achter te kunnen laten dient u ingelogd te zijn. Inloggen...

 

Laatste nieuws

Verkeersbord

Start werkzaamheden aanpassing kruising Hoendiep/Kerkeweg Oostwold

18 april 2019    Zuidhorn-nieuws
De aanpassing van het kruispunt moet leiden tot meer veiligheid voor de fietsende schoolkinderen. Sinds de sluiting van de basisschool in Den Horn fietsen veel schoolkinderen over dit kruispunt naar de school in Oostwold.
Lees verder →
Maple tree jubileum (1)

Lustrum Maple Tree English

18 april 2019    Zuidhorn-nieuws - fotos
Op 17 April vierde Lesley Ann Fransen-Heyink samen met haar leerlingen en hun ouders het 5 jaar bestaan van Maple Tree English.
Lees verder →
Haringniekerk2019 (1)

Burgemeester hapt harinkje in Niekerk

18 april 2019    Zuidhorn-nieuws - Regio-nieuws
De haringuitreiking, die traditioneel in de week voor Pasen plaats heeft, gebeurt op grond van een legaat dat een zekere Menno Jeltema naliet aan de voogdij van het Pepergasthuis te Groningen
Lees verder →
Bauke-verkenning-2019 (7)

Bauke verkent route voor Mollematocht in augustus

17 april 2019    Zuidhorn-nieuws - Sport - fotos
Fietsclub voor de Wind haakt aan en fietst de 90 kilometer met de Zuidhorner mee door Groningen. CBS Het Anker scoort handtekeningen
Lees verder →
Go!noord aduard

Aduard ziet kansen op het gebied van veiligheid, bewegen en ontmoeten

17 april 2019    Zuidhorn-nieuws
​GO!Noord is een samenwerkingsproject tussen het RIVM, de Hanzehogeschool, de GGD, de Veiligheidsregio en de gemeente Westerkwartier. Het onderzoeksproject richt zich op het snijvlak van ruimtelijke ordening en volksgezondheid.
Lees verder →
Paasvuur foto Gerard Lutterop

Verbod op paasvuren en geplande boerderijbrand bij Den Horn vanwege droogte

17 april 2019    Zuidhorn-nieuws
Door de aanhoudende droogte in de natuur en de verwachte hogere temperaturen bestaat een verhoogde kans op snelle uitbreiding van een natuurbrand. De Veiligheidsregio Groningen heeft daarom besloten vanaf vandaag, 17 april 2019, over te gaan naar fase 2 van natuurbrandrisico. Dit risico betekent dat een natuurbrand zich...
Lees verder →