Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Raadsleden Westerkwartier bezoeken Novatec en NovaWork

19 september 2014    Zuidhorn-nieuws
Raadsleden bekijkende grote diversiteit in taken binnen Novatec
Novatec raadsbezoek

Normaal gesproken is het ’s avonds donker in de gebouwen van Novatec en  NovaWork op het bedrijven-terrein Oldebert in Tolbert, maar afgelopen maandagavond waren de lichten aan en was iedereen aan het werk. Raadsleden van de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn konden zien hoe het er op de werkvloer aan toegaat en een praatje maken met de medewerkers. Na de rondleiding volgde een toelichting op de begroting 2015.

Met veel interesse bekeken de raadsleden de grote diversiteit in taken die binnen Novatec uitgevoerd worden. De medewerkers vonden het heel fijn om over hun werk te kunnen vertellen. In het klaslokaal van NovaSchool hoorden de raadsleden hoe NovaWork mensen begeleidt naar werk.

Ervaring
Novatec biedt van oudsher werk voor mensen met een WSW-indicatie (Wet Sociale Werkvoorziening).  Dochterbedrijf NovaWork richt zich op een bredere doelgroep van mensen die zonder (intensieve) begeleiding niet aan het werk komen. Dan gaat het om mensen uit de WSW, maar ook uit de huidige Wajong. Novatec en NovaWork hebben veel ervaring op het gebied van ontwikkeling, training, arbeidsbemiddeling en begeleiding van mensen met een arbeidshandicap.

Participatiewet
Vanaf 1 januari 2015 is de Participatiewet van kracht. Deze wet vervangt de WSW, de Wet werk en bijstand (WWB) en een deel van de Wajong (voor werkloze jonggehandicapten met arbeidsvermogen). Vanaf dat moment moeten gemeenten er voor zorgen dat arbeidsgehandicapten aan het werk komen. Zij bepalen zelf hoe en met wie zij dit doen. In de regio Westerkwartier en Noordenveld is dit voorlopig (tot 1 januari 2018) de taak van de Intergemeentelijke Sociale Dienst Noordenkwartier (Leek, Marum en Noordenveld), van de afdelingen Sociale Zaken van de gemeenten Grootegast en Zuidhorn en van de combinatie Novatec en NovaWork.

Ambitie
Novatec-directeur Henk Hofman: “We hebben de expertise en zeker ook de ambitie om een rol te spelen bij de uitvoering van de Participatiewet. Maar we gaan er niet automatisch van uit dat dit zo is, want de politiek heeft hier nog geen besluit over genomen. Onze begroting is dan ook gebaseerd op de situatie zoals die nu is, op de mensen die we nu in dienst hebben. Dan gaat het dus om mensen met een WSW-indicatie en mensen uit de huidige Wajong.”

Toekomst
In 2015 werken ongeveer 160 mensen bij Novatec in het beschutte bedrijf aan de Feithsweg 4 in Tolbert, bij de Kringloopwinkel in Tolbert en op de Kwekerij nabij boerderij Oosterheerdt in Leek. Daarnaast zijn ongeveer 370 mensen via NovaWork geplaatst bij externe werkgevers. Het komende jaar wordt Novatec verder afgebouwd tot een bedrijf voor uitsluitend beschut werken met werkzaamheden die daar bij horen.

  • Novatec raadsbezoek2
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Room-one

Room-one laat Den Horn dansen

06 juli 2022    Zuidhorn-nieuws
Eem gezellig!!
Lees verder →
Rsz cotton-tote-bag-mockup-template-for-branding-2021-09-02-02-12-09-utc

De beste shoppingtassen

06 juli 2022    Zuidhorn-nieuws
Lees verder →
Hans haze vz

Hans Haze wordt wethouder namens VZ Westerkwartier

06 juli 2022    Zuidhorn-nieuws
Hij volgt Geertje Dijkstra-Jacobi op die stopt als wethouder en niet terugkeert in het nieuwe college
Lees verder →
Goofy

Loslopende hond zorgt voor opschudding

05 juli 2022    Zuidhorn-nieuws
Winkelend publiek werd dinsdag “opgeschrikt” door Goofy
Lees verder →
Oekrainers in gomarus (2)

Begrip doet een hoop

05 juli 2022    Zuidhorn-nieuws
Winkeliers en omwonenden krijgen rondleiding in opvanglocatie Gomarus
Lees verder →
Ldh 1

Vrijwilligers gezocht voor theaterspektakel Leve de Harmonie

05 juli 2022    Zuidhorn-nieuws
Van 14 t/m 24 september speelt Leve de Harmonie in de voormalige jachthaven in Briltil
Lees verder →