Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Raad heeft € 60.000 over voor verplaatsen spoorhuisje Den Horn

24 januari 2018    Zuidhorn-nieuws
In totaal 2,6 ton nodig om unieke pand te behouden
Spoorhuisje den horn

maandagavond  22 januari heeft de gemeenteraad van Zuidhorn € 60.000 uitgetrokken voor de verplaatsing van het historische spoorhuisje bij Den Horn.

Eerder had de projectgroep Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden al twee ton beschikbaar gesteld.

Verdubbeling spoor
Tussen Groningen en Leeuwarden gaat elk uur in beide richtingen een extra sneltrein rijden. Hiervoor zijn op het traject verschillende maatregelen nodig, waaronder een spoorverdubbeling tussen Hoogkerk en Zuidhorn. Om de extra sneltrein veilig te kunnen laten rijden, is aanpassing van een aantal overwegen nodig. De overweg Hogeweg bij Den Horn wordt haaks aangelegd op het spoor. Hierdoor kan het huis aan de Hogeweg 14, een voormalig spoorhuisje, niet op zijn huidige plek blijven staan en moet dan worden gesloopt. Voor zover bekend is dit het enige overgebleven exemplaar in Noord-Nederland. Het pand dateert van 1866.

De bewoners van het spoorhuisje hebben aangegeven dat ze het unieke pand graag willen behouden en hebben dit onder de aandacht gebracht bij de gemeenteraad.

Technisch onderzoek heeft uitgewezen dat het huis in zijn geheel is te verplaatsen door het ‘in te pakken' met een balkenframe. Daarna wordt het huis opgekrikt en met behulp van een onderstel naar de nieuwe locatie gereden om op de nieuwe fundering geplaatst te worden. De bewoners zijn daarmee akkoord omdat ze graag in hun huis willen blijven wonen. Ook stemmen ze in met de nieuwe locatie: zo'n vijftig meter verderop in het weiland, naast hun perceel.

De beschikbare 2,6 ton is onder meer nodig voor grondaankoop, transport van de woning naar de nieuwe plek en de aansluiting van nutsvoorzieningen. De naastgelegen grond moet nog wel worden aangekocht. Wethouder Henk Bakker is optimistisch dat de onderhandelingen daarover goed aflopen. De verhuizing moet voor 1 oktober 2018 zijn afgerond.

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Mollematocht-2022 (1) selfie

Mollematocht goed voor Selfie met Bauke

08 augustus 2022    Zuidhorn-nieuws - Sport - fotos
En hij neemt daar alle tijd voor
Lees verder →
Bouwbedrijf kooi

Bouwbedrijf F. Kooi: gelijke monniken, gelijke kappen in Noordhorn

05 augustus 2022    Zuidhorn-nieuws - Bedrijf in beeld
Familiebedrijf geeft inkijkje in bedrijfsvoering
Lees verder →
Fiets steenhuis

Fietstochten bij Museum ’t Steenhuus in Niebert

04 augustus 2022    Zuidhorn-nieuws - Regio-nieuws
Mooie tocht door het Westerkwartier
Lees verder →
Dorpsvenne hal

50 Store maakt plaats voor ALDI

04 augustus 2022    Zuidhorn-nieuws
Maar de handtekening moet nog gezet…
Lees verder →