Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen 20 maart 2019

26 februari 2019    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Iedereen die mag stemmen, ontvangt eind februari een stempas.

Op woensdag 20 maart 2019 mag u stemmen voor de leden van de Provinciale Staten én de leden van het algemeen bestuur van de waterschappen. De beide stempassen hiervoor ontvangt u in week 9, dat is de laatste week van februari. De gemeente Westerkwartier ligt binnen het grondgebied van twee waterschappen. Het is afhankelijk van uw adres of u mag stemmen voor het waterschap Noorderzijlvest of voor Wetterskip Fryslân. Het betreffende waterschap staat ook vermeld op uw stempas.

Stempas en legitimatiebewijs
Iedereen die mag stemmen, ontvangt eind februari een stempas. Deze stempas hebt u nodig om te kunnen stemmen. Daarnaast hebt u voor het stemmen ook een legitimatiebewijs nodig (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs). Uw legitimatiebewijs moet geldig zijn of is op de dag van de stemming, 20 maart 2019, maximaal 5 jaar verlopen. Zonder stempas of legitimatiebewijs kunt u geen stem uitbrengen.

Waar en wanneer stemmen
U mag uw stem uitbrengen in ieder stembureau binnen de nieuwe gemeente Westerkwartier. Alle stembureaus zijn van 7.30 - 21.00 uur geopend. U kunt uw stem voor de Provinciale Staten en het waterschap in hetzelfde stembureau uitbrengen. Niet alle stembureaus zijn aangewezen waar u voor beide waterschappen uw stem kunt uitbrengen. De stembureaus waar u voor beide waterschappen uw stem kunt uitbrengen zijn: Boerakker,De Wilp, Doezum, Grijpskerk, Grootegast, Kommerzijl, Kornhorn, Lauwerzijl, Lutjegast, Marum, Niezijl, Noordhorn, Noordwijk, Oldekerk, Opende, Pieterzijl, Sebaldeburen, Visvliet en Zuidhorn.
In de praktijk betekent dit wanneer u wilt gaan stemmen in een stembureau die hierboven niet genoemd wordt, u in dat stembureau alleen uw stem kunt uitbrengen voor waterschap Noorderzijlvest.

Stembureaus
Hieronder vindt u de stembureaus waar u 20 maart 2019 kunt stemmen.
Gemeentehuis Grootegast* Hoofdstraat 97 Grootegast
Gebouw Irene Kerkweg 2A Sebaldeburen
Dorpshuis ’t Kompas * Kompasstraat 1 Lutjegast
Woonzorgcentrum Het Hooge Heem* De Gast 4 Grootegast
Gebouw ’t Anker * Perastraat 13 Doezum
Dorpshuis ’t Hörnhuus * Hörnhuusstraat 13 Kornhorn
Vrijzinnig gebouw Provincialeweg 142 Opende
Multifunctioneel centrum De Veste * Verbindingsweg 7 Opende
Gebouw Ons Centrum * Eekebuursterweg 9 Oldekerk
Dorpshuis De Rotonde * Bloemersmastraat 1B Niekerk
Gemeentehuis Leek Tolberterstraat 66 Leek
Vredewold * Pulvertorenstraat 1 Leek
De Schutse * Oldenoert 32 Leek
Cazemier Boerderij * Hoofdstraat 27 Tolbert
Tolberterheem * de Swing 2 Tolbert
De Groene Borg * Bosplantsoen 1 Zevenhuizen
De Vijverborg * Mr. Luinenburgstraat 23 Zevenhuizen
Gasterij Inkies * Hoofdstraat 132 Midwolde
MCO De Gaveborg * De Boomgaard 1 Oostwold
Het Bolwerk * Dorpsstraat 20 Enumatil
Sportcentrum Leek * De Schelp 35 Leek
Sportpark Oostindië * De Knip 2 Leek
Van Panhuysschool * Van Panhuyslaan 16 Leek
De Bibliotheek Leek * Waezenburglaan 53 Leek
Sportcentrum Leek 2 * Sunckemalaan 2 Leek
Gemeentehuis Marum Molenstraat 45 Marum
Dorpshuis Op de Welle Schoolstraat 17 De Wilp
Gebouw De Wieken Iwemalaan 8 Niebert
Voormalig OBS ’t Jonkertje Jonkersvaart 49A Jonkersvaart
Dorpshuis De Weme Westerweg 12 Noordwijk
Multifunctioneel centrum Oomkegast De Olde Ee 10 Boerakker
Zonnehuis De Hoorn * Nachtegaalstraat 2 Marum
Gebouw Ons Centrum Kruisweg 32 Marum
Gemeentehuis Zuidhorn Hooiweg 9 Zuidhorn
Cultureel Centrum Zuidhorn * Jellemaweg 3 Zuidhorn
Dorpshuis De Dörpsstee Noorderweg 61 c Noordhorn
Zonnehuis locatie Oostergast * Gemmastraat 14 Zuidhorn
Eiberhof Frankrijkerlaan 2 Zuidhorn
De Wierde * Burmanniastraat 1 Grijpskerk
Lauwerscollege Reitsema Burchtstraat 4 Grijpskerk
’t Bartoleshûs Bartolesstraat 2 Visvliet
Dorpshuis de Wending Schoolstraat 4 Pieterzijl
Dorpshuis Soltketen Dorpsstraat 25 Kommerzijl
Dorpshuis ’t Schanshuus Hoofdstraat 83 Niezijl
Mfc De Meeden * Burg van Barneveldweg 23b Aduard
t Hoge Hof Schoolstraat 4 Aduard
Dorpshuis Den Ham Sietse Veldstraweg 40 Den Ham
Dorpshuis Hornhuis Dorpsstraat 22 Den Horn
Dorpshuis Humsterland Englumstraat 10 Oldehove
Dorpshuis Eisseshof Kerkstraat 4 Niehove
Dorpshuis Heralmahuus Heralmastraat 15 Saaksum
Dorpshuis de Vrijwilliger Stadsweg 30a Lauwerzijl
Steak- en Partyhouse André Dokter Hoendiep WZ 54 Briltil
Dorpshuis Schleurholtshuus Nieuwestreek 33 Ezinge
OBS Kromme Akkers Hunzeweg 68 Garnwerd
* Toegankelijk voor scootmobiel- en rolstoelgebruikers

Stempas kwijt of niet ontvangen
Heeft u geen stempas ontvangen of bent u de stempas kwijt, dan kunt u tot dinsdag 19 maart 12.00 uur een vervangende stempas aanvragen bij een van de balies van de gemeente  Westerkwartier. Vindt u uw ‘oude’ stempas terug, dan kunt u daarmee niet meer stemmen. Dit kan alleen met de nieuwe stempas.

Machtigen
Bent u op de dag van de stemming niet in staat zelf uw stem uit te brengen, dan kunt u iemand anders machtigen voor u te gaan stemmen.
Onderhandse volmacht
Op de achterkant van uw stempas vult u de naam in van degene die voor u gaat stemmen. De gemachtigde kan iedereen zijn die in de gemeente Westerkwartier woont en ook een stempas heeft ontvangen. De gemachtigde mag niet meer dan twee machtigingen aannemen en moet de stemmen gelijktijdig met de eigen stem uitbrengen. Let op! De gemachtigde moet ook (een kopie van) een geldig of maximaal 5 jaar verlopen legitimatiebewijs van u meenemen.

Schriftelijke volmacht
Verblijft u al buiten de gemeente op het moment dat de stempas op uw deurmat valt, dan kunt u de volmacht niet meer persoonlijk overdragen. In dat geval kunt u het van tevoren schriftelijk  regelen door een volmachtformulier (model L8) in te vullen. Dit formulier is te downloaden op http://www.westerkwartier.nl/verkiezingen , af te halen op een van de vier locaties van de gemeente Westerkwartier of telefonisch te bestellen. Wilt u het formulier voor zowel de Provinciale Staten- als de Waterschapsverkiezingen gebruiken, dan moet u beide verkiezingen aanvinken. Het formulier moet uiterlijk 15 maart 2019 ingevuld en ondertekend ontvangen zijn door de gemeente. De gemachtigde krijgt voor de verkiezingen een volmachtbewijs toegestuurd. De gemachtigde mag maximaal twee machtigingen per verkiezing aannemen. Ook moet de gemachtigde de volmachtstem gelijktijdig met de eigen stem uitbrengen. Een eenmaal gegeven volmacht intrekken, is niet mogelijk.

Kiezerspas
Wanneer u op de datum van de verkiezingen ergens anders in de provincie Groningen bent, dan kunt u toch zelf uw stem uitbrengen. U kunt dan uw stempas omzetten in een kiezerspas. Hiervoor kunt een formulier (model K6) gebruiken. Dit formulier is te downloaden op www. westerkwartier.nl/verkiezingen , af te halen op een van de vier locaties van de gemeente Westerkwartier of telefonisch te bestellen. Wilt u het formulier voor zowel de Provinciale Staten- als de Waterschapsverkiezingen gebruiken, dan moet u beide verkiezingen aanvinken. Het schriftelijk verzoek moet uiterlijk vrijdag 15 maart 2019 in het bezit zijn van de gemeente. Als u al een stempas hebt ontvangen, moet u deze meesturen met het verzoek. Een persoonlijke aanvraag voor een kiezerspas kunt u tot uiterlijk dinsdag 19 maart 2019 12.00 uur doen. Ook dan moet u de stempas die u ontvangen hebt meenemen. Het ingevulde en ondertekende formulier kunt u sturen naar de gemeente Westerkwartier, t.a.v. “inwonerszaken”, Postbus 100, 9350 AC Leek.

Waterschapsverkiezingen
Met een kiezerspas voor de waterschapsverkiezingen kunt u gaan stemmen in een willekeurig stembureau binnen het waterschap Noorderzijlvest of Wetterskip Fryslân. Let op: de grens van de provincie Groningen is niet dezelfde grens als die van het waterschap

Stembiljet
U stemt door het rondje vóór de kandidaat van uw keuze rood te maken. Het stembiljet is ongeldig wanneer op het stembiljet meer rondjes rood gemaakt zijn of als er op het stembiljet geschreven of getekend is. Als u zich bij het invullen vergist, geeft u het stembiljet aan de voorzitter terug en vraagt u om een nieuw stembiljet. U kunt één keer een nieuw stembiljet krijgen. Na het invullen vouwt u het stembiljet zo dicht dat de kandidatenlijst niet zichtbaar is en doet u het stembiljet in de stembus. U stemt blanco door geen enkel rondje rood te maken en niet op het  stembiljet te schrijven of te tekenen. U vouwt het onbeschreven stembiljet dicht en stopt het in de stembus. Schrijft u toch op het stembiljet, dan is uw stem ongeldig.
 

Kandidatenlijsten
Als de kandidatenlijsten zijn vastgesteld, worden ze op de website van de provincie Groningen geplaatst, http://www.provinciegroningen.nl De kandidaten van de waterschappen kunt u ook vinden op hun eigen websites: http://www.noorderzijlvest.nl of www.wetterskipfryslan.nl .Ze zijn ook te raadplegen op http://www.westerkwartier.nl/verkiezingen
Meer informatie
Voor meer informatie over de verkiezingen kunt u telefonisch of per e-mail contact opnemen met team inwonerszaken, e-mail: verkiezingen@westerkwartier.nl of telefoon: 14 0594. Zie voor meer informatie ook http://www.westerkwartier.nl/verkiezingen

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Room-one

Room-one laat Den Horn dansen

06 juli 2022    Zuidhorn-nieuws
Eem gezellig!!
Lees verder →
Rsz cotton-tote-bag-mockup-template-for-branding-2021-09-02-02-12-09-utc

De beste shoppingtassen

06 juli 2022    Zuidhorn-nieuws
Lees verder →
Hans haze vz

Hans Haze wordt wethouder namens VZ Westerkwartier

06 juli 2022    Zuidhorn-nieuws
Hij volgt Geertje Dijkstra-Jacobi op die stopt als wethouder en niet terugkeert in het nieuwe college
Lees verder →
Goofy

Loslopende hond zorgt voor opschudding

05 juli 2022    Zuidhorn-nieuws
Winkelend publiek werd dinsdag “opgeschrikt” door Goofy
Lees verder →
Oekrainers in gomarus (2)

Begrip doet een hoop

05 juli 2022    Zuidhorn-nieuws
Winkeliers en omwonenden krijgen rondleiding in opvanglocatie Gomarus
Lees verder →
Ldh 1

Vrijwilligers gezocht voor theaterspektakel Leve de Harmonie

05 juli 2022    Zuidhorn-nieuws
Van 14 t/m 24 september speelt Leve de Harmonie in de voormalige jachthaven in Briltil
Lees verder →