Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Proef met mechanisch kappen binnenkort van start

20 februari 2013    Zuidhorn-nieuws
Landschapsbeheer Groningen en de agrarische natuurvereniging Boer & Natuur ZWK maken zich sterk voor een mooi coulisselandschap.

Om te zorgen dat de houtsingels ook hun waarde behouden is goed onderhoud noodzakelijk. Dit kan op verschillende manieren zoals periodieke dunning. Dit is een vrij kostbare oplossing. Een goedkopere, maar niet minder aantrekkelijke manier van onderhoud is het machinaal afzetten.  Machinaal afzetten is absoluut geen synoniem voor kaalslag. Bomen met een waarde zullen ook bij machinaal afzetten worden gespaard net als bij periodieke dunning. Bij beide methodes staat de kwaliteit van het landschap voorop omdat dat een deel is van “het kapitaal” van het zuidelijk Westerkwartier.
Binnenkort gaat in het gebied rondom de Hoflaan bij Opende een proef van start om de houtsingels via een nieuwe, mechanische methode  te onderhouden. Het gaat daarbij om het afzetten en versnipperen van een deel van de opgaande bomen. De afgezette hakhoutstoven zullen vervolgens weer uitlopen, waardoor verjonging van de singel plaatsvindt. Waar nodig worden open plekken aangevuld met nieuwe aanplant. Alleen op deze manier kan een gezonde en gevarieerde singel duurzaam in stand blijven.
In totaal gaat het bij deze proef om ruim zeven kilometer singels van particulieren. Tegelijkertijd wordt ook een aantal singelbeplantingen met zieke essen langs wegen van de gemeente Grootegast aangepakt. Deze essen zijn aangetast door de essentaksterfte en moeten worden verwijderd om gevaarlijke situaties te voorkomen.
Onderhoud van houtsingels kost geld. Dit is voor eigenaren soms een reden om het noodzakelijke onderhoud uit te stellen of achterwege te laten. Via deze proef proberen Landschapsbeheer Groningen en Boer & Natuur ZWK in overleg met de eigenaren en gemeenten om de onderhoudskosten zo laag mogelijk te houden. Bovendien wordt door een student van Van Hall Larenstein exact bijgehouden hoeveel hout vrijkomt van welke kwaliteit. Dit is bedoeld om de vermarkting van het vrijkomende hout te verbeteren en een betere prijs te ontvangen. Lagere kosten en hogere opbrengsten helpen om goed beheer van de singels overeind te houden

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Jasper been

RABO baalt van Noordhorner journalist Jasper Been

16 april 2024    Zuidhorn-nieuws
Been legt betrokkenheid bank bloot bij illegale ontbossers Brazilië
Lees verder →
Taxi nuis publiek vervoer

Inwoners Westerkwartier erg tevreden over Wmo- en leerlingenvervoer

16 april 2024    Zuidhorn-nieuws
Ouders van leerlingen en Wmo-reizigers waarderen de behulpzaamheid van de chauffeur
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over compostvat, zorgen over uw buren & Kortingsactie fietshelm

16 april 2024    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 16 april 2024
Lees verder →
Bricabrac (1)

Volop belangstelling voor garageverkoop / Bricabrac De Gast 62

14 april 2024    Zuidhorn-nieuws - fotos
Komende zaterdag 20 april van 11:00u - 16:00u weer een mogelijkheid om langs te komen
Lees verder →
437075261 926703466131875 2616157768649182089 n

Zwemabonnementen en zwemles voor iedereen

13 april 2024    Zuidhorn-nieuws
De zwembaden gaan weer open. Als er niet genoeg geld is voor een abonnement of zwemles zijn hier potjes voor!
Lees verder →