Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Proef met mechanisch kappen binnenkort van start

20 februari 2013    Zuidhorn-nieuws
Landschapsbeheer Groningen en de agrarische natuurvereniging Boer & Natuur ZWK maken zich sterk voor een mooi coulisselandschap.

Om te zorgen dat de houtsingels ook hun waarde behouden is goed onderhoud noodzakelijk. Dit kan op verschillende manieren zoals periodieke dunning. Dit is een vrij kostbare oplossing. Een goedkopere, maar niet minder aantrekkelijke manier van onderhoud is het machinaal afzetten.  Machinaal afzetten is absoluut geen synoniem voor kaalslag. Bomen met een waarde zullen ook bij machinaal afzetten worden gespaard net als bij periodieke dunning. Bij beide methodes staat de kwaliteit van het landschap voorop omdat dat een deel is van “het kapitaal” van het zuidelijk Westerkwartier.
Binnenkort gaat in het gebied rondom de Hoflaan bij Opende een proef van start om de houtsingels via een nieuwe, mechanische methode  te onderhouden. Het gaat daarbij om het afzetten en versnipperen van een deel van de opgaande bomen. De afgezette hakhoutstoven zullen vervolgens weer uitlopen, waardoor verjonging van de singel plaatsvindt. Waar nodig worden open plekken aangevuld met nieuwe aanplant. Alleen op deze manier kan een gezonde en gevarieerde singel duurzaam in stand blijven.
In totaal gaat het bij deze proef om ruim zeven kilometer singels van particulieren. Tegelijkertijd wordt ook een aantal singelbeplantingen met zieke essen langs wegen van de gemeente Grootegast aangepakt. Deze essen zijn aangetast door de essentaksterfte en moeten worden verwijderd om gevaarlijke situaties te voorkomen.
Onderhoud van houtsingels kost geld. Dit is voor eigenaren soms een reden om het noodzakelijke onderhoud uit te stellen of achterwege te laten. Via deze proef proberen Landschapsbeheer Groningen en Boer & Natuur ZWK in overleg met de eigenaren en gemeenten om de onderhoudskosten zo laag mogelijk te houden. Bovendien wordt door een student van Van Hall Larenstein exact bijgehouden hoeveel hout vrijkomt van welke kwaliteit. Dit is bedoeld om de vermarkting van het vrijkomende hout te verbeteren en een betere prijs te ontvangen. Lagere kosten en hogere opbrengsten helpen om goed beheer van de singels overeind te houden

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

Laatste nieuws

Tafeltennis talero jeugd

Tafeltennis in Leek en Roden in de lift! ( Zuidhorners welkom )

27 november 2022    Zuidhorn-nieuws - Sport
Met de inschrijving van 3 nieuwe jeugdleden, 3 seniorleden en 1 OldStars lid de grens van 60 leden gepasseerd!
Lees verder →
Stop geweld tegen vrouwen

Gemeente Westerkwartier zegt NEE tegen geweld tegen vrouwen

26 november 2022    Zuidhorn-nieuws
Internationale dag tegen Geweld tegen vrouwen
Lees verder →
ouderen

Twee hoofdaanbieders voor Hulp bij het Huishouden en ondersteuning ouderen in Westerkwartier

26 november 2022    Zuidhorn-nieuws
MIEP en De Nieuwe Zorg Thuis bieden Wmo ondersteuning in de vorm van individuele begeleiding, dagbesteding en kortdurend verblijf
Lees verder →
Dwarsdiep-onder-lucaswolde

´Zwemmen in Dwarsdiep straks weer veilig´

25 november 2022    Zuidhorn-nieuws
Waterkwaliteit zal vanaf pakweg 2025 sterk verbeteren
Lees verder →
Scholieren fc

Scholieren denken in stadion FC Groningen mee over meer bewegen

25 november 2022    Zuidhorn-nieuws
In het stadion gingen ze de uitdaging aan om na te denken hoe we overgewicht verminderen in onze gemeente
Lees verder →
Marumerlage-2

Fotowedstrijd: Herfst- en winterbeelden

24 november 2022    Zuidhorn-nieuws
Gebiedsontwikkeling Zuidelijk Westerkwartier op de gevoelige plaat
Lees verder →