Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Pretty Smart Robotics haalt FTC robotwedstrijd naar Westerkwartier

1 december 2023    Zuidhorn-nieuws
Eerste "thuiswedstrijd" voor Noordelijke teams
Ftc robotwedstrijd

Op 9 december aanstaande is het zover: dan wordt de eerst FIRST Tech Challenge (FTC) wedstrijd in Noord-Nederland gehouden op de Lindenborg in Leek! Tijdens het evenement, dat vrij toegankelijk is voor bezoekers, zullen 14 teams uit Nederland, Duitsland en Noorwegen hun eerste van twee seizoenswedstrijden spelen.

FIRST Tech Challenge: opmars in het Noorden
Twee leerlingen van de Lindenborg, Anne-Maaike Hendriks en Sander Reinders, zitten in FTC team Pretty Smart Robotics, een succesvol FTC team dat afgelopen seizoen zelfs meedeed aan het WK in Houston. Dit vriendenteam, dat onderdeel is van Science & Robotics vereniging Pretty Smart, heeft haar clubhuis in de Woldborg in Grootegast. Het team neemt inmiddels al sinds 2019 deel aan de FTC competitie en al vijf jaar lang reizen ze het hele land door om aan wedstrijden (en techniekfestivals) mee te doen. De wedstrijden worden vooral in regio Eindhoven en Den Haag gehouden, omdat daar de meeste teams gevestigd zijn. Maar het Noorden is inmiddels bezig aan een mooie opmars in de competitie. Naast team Pretty Smart Robotics, is daar de afgelopen jaren nog een aantal teams bijgekomen. Het Ubbo Emmius uit Stadskanaal (afgelopen jaar ook naar WK in Houston), Firda uit Leeuwarden en Aeres vmbo uit Buitenpost doen ook mee aan de competitie. Het werd dus tijd om ook een wedstrijd in het Noorden te organiseren. Pretty Smart Robotics had aangegeven heel graag een wedstrijd te willen hosten en de organisatie heeft daarop een bezoek gebracht aan de Lindenborg in Leek. De school, die een prachtige aula en technasium heeft, bleek zeer geschikt voor het houden van een wedstrijd en 9 december stellen ze hun deuren open voor de 14 teams en belangstellenden.

Kom ook kennis maken met FIRST Tech Challenge
Maar dat er nu een wedstrijd in het Noorden is, betekent niet dat Pretty Smart Robotics dit jaar minder ver hoeft te reizen. Het team heeft namelijk besloten zich op 9 december in Leek volledig te richten gaan op het helpen van de organisatie en het uitleggen van de sport aan bezoekers aan het evenement. Het team hoopt om meer noordelingen enthousiast te maken voor FIRST Tech Challenge zodat er nog meer noordelijke teams bij gaan komen. Voor hun eigen twee seizoenswedstrijden gaan ze dus gewoon weer supervroeg met de teambus op pad naar naar Den Haag (3 december) en Bladel (21 januari).

Voor wie?
Voor techniekbedrijven uit de regio is het natuurlijk dé plek om kennis te maken met de techneuten van de toekomst. Voor instellingen en scholen uit de regio is het een uitgelezen kans om lekker dichtbij kennis te maken met deze leuke en leerzame roboticasport. En voor jongeren die graag bij een roboticateam willen, is het natuurlijk super leuk om robotwedstrijden te zien en om eens kennis te maken met de regionale teams. En verder is natuurlijk  iedereen met een hart voor technologie en robotica van harte welkom!

Technologie promotie
De FIRST Tech Challenge is een competitie waar jaarlijks wereldwijd ruim 7.000 teams aan meedoen. FIRST is een Amerikaanse organisatie die ruim 20 jaar wereldwijd robotica competities organiseert met als doel jongeren enthousiast te maken voor wetenschap en technologie en die daar bewezen succes mee boekt. De FIRST LEGO League is de meest bekende FIRST wedstrijd in Nederland. Die competitie is gericht op kinderen van 10-16 jaar, waarbij er missies worden opgelost met LEGO robots. Bij de FIRST Tech Challenge competitie worden robot van metaal ter grootte van een magnetron gebruikt. Het programma is bedoeld voor jongeren van 14-18 jaar en de meeste teams zijn gevestigd op middelbare scholen. Ieder jaar is er een nieuwe Challenge, een spel dat gespeeld wordt op een veld van ongeveer 4 x 4 meter en waarbij teams twee tegen twee proberen om de meeste punten te behalen binnen de speeltijd van 2,5 minuut. De teamleden leren hierbij onder andere over robotica en programmeren, maar ook over strategisch denken, probleem oplossen, impact maken en samenwerken.

Vanuit de Nederlandse organisatie (FTC Netherlands) is er sinds kort een lespakket beschikbaar zodat scholen FTC nog makkelijker in hun O&O- of techniek-curriculum kunnen inpassen en vanuit Sterk Techniek Onderwijs (STO) is er vaak subsidie mogelijk.

Deze initiatieven, die erop gericht zijn om technologie te promoten onder jongeren, zijn uiteindelijk bedoeld om de krapte op de techniekarbeidsmarkt tegen te gaan. Veel techniekbedrijven zoals ook JC-Electronics uit Leek en VDL Wientjes uit Roden (beide sponsoren van Pretty Smart Robotics) geven aan dat het lastig is om genoeg goed geschoold technisch personeel te vinden. Zij moedigen dergelijke initiatieven dus aan.

Bezoekers zijn op 9 december van 11:00 tot 15:00 van harte welkom om kennis te maken met FIRST Tech Challenge en de aanwezige teams.

Benelux finale 11 februari SintLucas, Eindhoven. Staat op de website van FTC Netherlands. 

Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

Huizenruilers verkennen nederland

Op vakantie in het huis van een ander

12 juli 2024    Zuidhorn-nieuws
Annemieke van der Lans en haar gezin ruilen hun huis in Zuidhorn sinds 2018
Lees verder →
Rita bakhuijsen

Bezield schilderen: van Amsterdam naar het noorden

12 juli 2024    Zuidhorn-nieuws
Rita Bakhuijsen exposeert in het Cultureel Centrum Zuidhorn
Lees verder →
Politieauto

Tegen de lamp door internet filmpje

11 juli 2024    Zuidhorn-nieuws
Jongeling met mes in Zuidhorn
Lees verder →
Rioolwaterzuivering

Officiële start bouw en renovatie rwzi Gaarkeuken

11 juli 2024    Zuidhorn-nieuws
Oude zuiveringen vervangen door één nieuwe
Lees verder →
Etzo swimchallenge

Al 12.000 in de pocket voor kanker research

10 juli 2024    Zuidhorn-nieuws
Zwemteam Zuidhorn in Groningen Swim Challenge
Lees verder →