Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Positieve reacties op 1e buurtbijeenkomst Slim Wonen

28 oktober 2015    Zuidhorn-nieuws
Ruim 40 belangstellenden werden geïnformeerd over Duurzaamheid in huis en in de buurt
Slimwonenbijeenkomst 2015 (4)

Het was de eerste buurtbijeenkomst die werd georganiseerd afgelopen dinsdag in zalencentrum Balk. Bewoners van o.a.  Boslaan, Cort van der Linden, Westergast en De Bongerd waren door de gemeente aangeschreven en uitgenodigd voor deze informatieavond.

Ruim 40 belangstellenden werden geïnformeerd over Duurzaamheid in huis en in de buurt. Na een kort openingswoord van Wethouder Henk Bakker over het belang van duurzaamheid voor onze leefomgeving gaven diverse ondernemers korte informatie over wat zij kunnen betekenen voor huizenbezitters. Dit “pact” van lokale bedrijven kan ervoor zorgen dat niet alleen woningen comfortabeler worden maar ook zuiniger in energieverbruik.

Uitgangspunt kan zijn om een thermo grafische opname ( warmtebeeld ) van de woning te maken waarop alle lekken goed zichtbaar zijn. Aan de hand van dit beeld wordt geïnventariseerd wat er nodig is om die lekken te dichten. De lokale ondernemers kunnen deze problemen dan passend oplossen. Een vraag vanuit de zaal of het ook verplicht is werkzaamheden door deze bedrijven te laten doen werd helder beantwoord: “het is uw huis en uw beslissing” er is geen enkele verplichting.

Dat hiermee een investering gemoeid is lijkt duidelijk. Hiervoor kan men via de gemeente ene duurzaamheidslening aanvragen. Leon Teeuw, beleidsmedewerker van de gemeente geeft aan dat deze aanvragen vrij snel gehonoreerd kunnen worden als er aan de voorwaarden is voldaan. Voordeel van de duurzaamheidslening is dat de rente erg laag is.

Kijk op www.energieloket-groningen.nl/gemeente/zuidhorn, doe een energiecheck en bekijk de mogelijkheden voor een lening op www.zuidhorn.nl/duurzaamheidslening

De bedrijven die deel uitmaken van Slim wonen Westerkwartier zijn:

Ervaringsdeskundigen Erwin & Helga van der Maesen de Sombreff uit Zuidhorn

Op 14 maart 2015 bezochten Erwin en Helga de Zonnemarkt in het Cultureel Centrum Zuidhorn.
Ze hadden net een nieuwe vloer voor hun woning aangeschaft. Vervolgens kwamen ze terecht bij de stand van de ondernemers van Slim Wonen Zuidhorn. Na het gesprek met de aangesloten ondernemers, hebben ze door Energiekeurplus een energie- en thermografie inspectie van de woning laten uitvoeren. De thermografie inspectie gaf heel duidelijk aan waar de warmte in het huis verloren ging. “Dit was voor ons een duidelijke verklaring van de hoge gasrekening, het was voor ons een echte eyeopener”, aldus Helga.

Op basis van de energie- en thermografie inspectie adviseerde Energiekeurplus een lijst met energiebesparende maatregelen die Erwin en Helga konden toepassing in hun woning. Aan de hand van het advies is het onzuinige luchtverwarmingssysteem vervangen door een energiezuinige CV-ketel in combinatie met een lage temperatuur verwarming. Dit is een gelijkmatigere, constantere en energiezuinige verwarming. Verder is het enkele glas in de woning vervangen door HR++ glas en tenslotte zijn er op het dak 24 zonnepanelen geplaatst.

Erwin en Helga zijn zeer tevreden over het verloop van het project.  Het pluspunt aan het project Slim Wonen Zuidhorn is dat je je geld in het eigen dorp besteedt. Daarnaast is het mooi om te zien hoe dingen worden gemaakt, aldus Helga. Met de vraag of de familie van der Maesen de Sombreff nog een tip heeft voor mensen die ook van plan zijn om hun woning te verduurzamen weten Erwin en Helga het al snel: “Doe het gewoon, en doe het lokaal!”

  • Slimwonenbijeenkomst 2015 (2)
Meer nieuws... Tip de redactie...

 

Laatste nieuws

437075261 926703466131875 2616157768649182089 n

Zwemabonnementen en zwemles voor iedereen

13 april 2024    Zuidhorn-nieuws
De zwembaden gaan weer open. Als er niet genoeg geld is voor een abonnement of zwemles zijn hier potjes voor!
Lees verder →
Oranjemarkt

Oranjemarkt Koningsdag Zuidhorn: programma

10 april 2024    Zuidhorn-nieuws
Grootste Oranjemarkt in de regio 09.00-17.00 uur
Lees verder →
Fietshelm kinderen

Fietshelm met korting voor 1600 inwoners provincie Groningen

10 april 2024    Zuidhorn-nieuws
Kortingsvoucher voor aanschaf goedgekeurde helm bij lokale fietsenzaak
Lees verder →
Gemeentehuis-zuidhorn

Over taxateurs WOZ-waarde op pad, Tegelwippen & Thema-avond Sportakkoord

09 april 2024    Zuidhorn-nieuws - Gemeente-informatie & Politiek
Westerkwartier Gemeentenieuws 9 april 2024
Lees verder →
Zunobri veld 2024

Zunobri verliest met opgeheven hoofd

08 april 2024    Zuidhorn-nieuws - Sport
Lees verder →